Ezekkel az ételekkel tudod a kalciumot a mindennapi étkezésed részévé tenni

A kalcium elengedhetetlen a szervezet működéséhez, ezért érdemes figyelned, hogy az elfogyasztott ételekkel minden nap megfelelő mennyiségben pótold.

A kalcium fontos szerepet tölt be az emberi test működésében, különösen a csontok és fogak egészsége szempontjából, de számos más téren is segít erősnek és egészségesnek maradni. Ezért fontos, hogy a táplálékkal minél többet vigyél be belőle a szervezetedbe, és a hiedelmekkel ellentétben ezt nem kizárólag tejtermékekkel teheted meg.

Mennyi kalciumra van szüksége a szervezetnek?

Férfiaknak és nőknek 19 és 50 éves kor között naponta 1000 mg kalcium bevitele ajánlott. Nőknek 50 éves kor felett és férfiaknak 70 éves kor felett 1300 mg-ra nő az ajánlott mennyiség. Ahhoz, hogy ez könnyebben teljesíthető legyen, ajánlott étkezésenként 300-400 mg kalciumot elfogyasztani.

Ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő kalciumot fogyasztasz, egy vérvétellel könnyedén utánajárhatsz a dolognak.

Ételek, amelyek tartalmaznak kalciumot:

Tofu

Az egyik legnépszerűbb vegán fehérjeforrás kalciumban is bővelkedik, 100 grammban 350 mg kalcium található, tehát a vegán vagy tejmentes diétát követők sem csak étrend-kiegészítők formájában találkozhatnak a kalciummal. Mint tudjuk a tofu szójából készül, így igen, a szója és annak különböző változatai is nagyon jók erre a célra, 100 gramm szójababban 277 mg a kalcium mennyisége.

Halak

A lazac, szardínia és szardella az a három tengeri halfajta, amiben rengeteg kalcium található. Nagyjából 100 gramm lazacban körülbelül 181 mg kalcium van, míg a szardíniában 325 mg. A halakban ráadásul rengeteg Omega-3 és D-vitamin van, ami hozzájárul a kalcium felszívódásához. 

Sült szardellák

Ez csak egy egyszerű elkészítési ötlet: nem kell a halakat feltétlenül lisztbe forgatni, panírozni, bundázni stb. Alaposan besózzuk, kisütjük, lecsöpögtetjük citromlével és kész is.

Szardíniás szendvicskrém

Azon gondolkoztam, hogy mit is vacsorázzunk, amikor eszembe jutott, hogy van itthon egy pár doboz szardínia. A szardíniás szendvicskrém pár perc alatt elkészíthető, csak a vajat kell 1-2 ...

Tejtermékek

Ha kalcium, akkor csakis tej! Bár sokáig tartotta magát ez a tézis, napjainkra megdőlt, hiszen számos más forrásból lehet pótolni a kalciumot a szervezetben, de azt nem lehet vitatni, hogy a tejtermékek igencsak bővelkednek ebben az ásványi anyagban amennyiben semmilyen egészségügyi indok vagy diéta nem zárja ezt ki. A kutatások szerint például a joghurt biztosítja a megfelelő fehérjemennyiséget és kalciumot egy egészséges étrend részeként. Más tejtermékek is bővelkednek kalciumban, így például a félsovány ricotta sajt 100 grammjában olyan 335 mg körül mozog a mennyisége, az amerikai svájci sajtban pedig 220 mg található. Mindössze 30 gramm mozzarellában vagy cheddar sajtban 205 mg kalcium van.

Levélzöldségek

Minél zöldebb, annál több kalcium! Persze ez így nagyon leegyszerűsített megfogalmazás, de a lényeg, hogy ezek a zöldségek bővelkednek kalciumban. Másfél bögre nyers brokkoliban 24 mg kalcium van, míg a fodros kelben 90 mg. Másfél bögre nyers spenótban vagy kelkáposztában 135 mg kalcium van. Ezek a zöldek kiváló utánpótlást jelentenek a kalcium terén a vegánok és igazából mindenki számára, aki odafigyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Fodros kel ázsiai stílusban

Már régóta ki szerettem volna próbálni a fodros kelt, az egyik áruházban véletlenül szembejött, meg is vettem. Két receptet próbáltam ki vele, ez lett az egyik - mivel alapból is ...

Goji-bogyós turmix fodros kellel

 Egy éve fogyasztom és csak azt sajnálom, hogy nem kezdtem el jóval elöbb. Ha nem teszünk bele datolyát és banánt akkor egy nagyon alacsony kalóriatartalmú italt kapunk. Tehetünk ...

Fodros kel pesto

A pesto eddig nem tartozott a kedvenceim közé a kesernyés íze miatt. Persze így, hogy én alakíthatom az ízét, sikerült általam is fogyasztásra alkalmassá tenni.

Ha pedig dupláznád vagy tripláznád az élvezeteket, a zöldeket dobd fel sajttal, például olvasztva.

Mandula

Finom és egészséges is, így a mandula egy igazi sztár a superfoodok között. Ha csak a kalciumot nézzük, 100 gramm mandulában 252 mg található, és hát valljuk be, nem túl nehéz ekkora mennyiséget elropogtatni ebből a csonthéjasból. Nyersen vagy süteményben, esetleg pirítva feltétként, a mandula mindig jó választás.

Bajnokok reggelije – kalciummal

A klasszikus mondás szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Bár minden étkezés nagyon fontos, ha szeretnéd jól indítani a napod, és megtámogatni a szervezeted egy kis kalciummal, akkor egy nagy tál zabpehellyel nem lőhetsz mellé, ami 85 mg kalciummal járul hozzá az ajánlott napi 1000 mg-hoz. Tegyél hozzá chiamagot vagy szezámmagot, amiből egy evőkanálban az ajánlott napi mennyiség hat százaléka van. Egy tojásban 25 mg kalcium van, így egy három tojásos, spenótos-sajtos tojásrántotta tökéletes választás lehet a nap első étkezésének.

A legtutibb chiapuding

Az egyik legklasszabb reggeliopció egy pohár jól behűtött, friss gyümölccsel turbózott chiapuding, ami garantáltan feltölt energiával egész délelőttre! Mint minden reggelireceptet, ezt ...

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Zöld omlett

Amikor spenótfőzeléket készítünk, nekünk valahogy mindig kimarad egy kevés, amit én mindig így szoktam másnap reggelinek hasznosítani. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...