Ezekkel az alapanyagokkal helyettesítheted a fehér lisztet

Egy kicsit egészségesebben szeretnél étkezni idén, és elhagynád a gyorsan felszívódó fehér lisztet? Mutatjuk, mikor mivel helyettesítheted!

A fehér lisztet tartalmazó ételek nemcsak magasabb kalóriatartalommal bírnak, de alacsony rosttartalmuk miatt gyorsan felszívódó szénhidrátoknak számítanak, így a vércukorszintet is hirtelen dobják meg, aminek leesése után hamar farkaséhség jelentkezhet. Emiatt előfordulhat, hogy többször és többet eszünk a nap végére. Ezért is fontos, hogy ha fogyókúrázunk, vagy éppenséggel életmódot váltunk, cseréljük rostban gazdagabb alternatívára.

Pizza és kenyér készítéséhez

Az egyszemű búza, vagy más néven alakor egy ősi búzatípus, amelynek magasabb a fehérje- és antioxidáns-tartalma, mint a modern búzának. Rengeteg aminosavat tartalmaz, emellett azonban alacsony a szénhidráttartalma. Mivel elég sűrű, leginkább pizzatésztánál, kenyereknél illetve péksüteményeknél érdemes használni a fehér liszt helyett. Persze vannak egyéb lehetőségek is, ha teljesen elhagynád a lisztet:

Süteményekhez

Omlós és ropogós süteményekhez leginkább a mogyoró- vagy mandulalisztet javasoljuk. Ezeknek a liszteknek magas a fehérjetartalmuk, és vitaminokban is jócskán bővelkednek. Az sem elhanyagolható, hogy mivel nem semleges az ízük, így egy extra zamatot is adnak majd az édességeknek.

Csokis macaron

Ez volt a 2. próbálkozásom macaron sütés terén, és tökéletesen jók lettek!:) Nemrég kaptam egy macaronos könyvet, és nem akartam elhinni, hogy egy ilyen egyszerű receptből, ennyire ...

Málnás paleo brownie

Tömör, de puha, nedves tésztájú csupa gyümölcs brownie. A málna feldobja az étcsokis sütit a kesernyés-édes ízével. A gyümölcsök csökkentik a bűnösség érzést... Ha van egy ...

Lisztmentes almatorta

Segal Viktor Piknik című könyvét lapozgatva találtuk ezt a receptet. Már kétszer is elkészítettük, viszont harmadszorra lecseréltük benne a hagyományos finomlisztet mandulalisztre. ...

Panírozáshoz

Ha lisztbe forgatott natúr csirkemellre, esetleg klasszikus rántott csirkére vágysz, vagy valamilyen zöldséget rántanál ki, a fehér lisztes panírozás helyett próbáld ki, hogy kókuszlisztbe forgatod a húst. A kókuszdió húsából készült liszt gluténmentes, magas a rost-, a kalcium- és a magnéziumtartalma, és sok benne a fehérje. Halakhoz és rákhoz is tökéletesen passzol!

Sűrűsítéshez

A csicseriborsóliszt és a barna rizsliszt is kiváló mártások, illetve főzelékek sűrítéséhez. Míg az előbbinek magas B-vitamin-, vas-, folsav-, szelén-, mangán- és magnéziumtartalma van, addig az utóbbit azért javasoljuk, mert magasabb a fehérjetartalma, mint a többi lisztnek, ami segít a testsúlyszabályozásban. De a főzelékekből ki is hagyhatod a lisztet, erre mutatunk pár alternatívát:

Indiai babfőzelék

Varázsoljuk otthonunkba indiai ételek illatát és ízét ezzel a nagyon könnyű recepttel. A híres kókusztejes vöröslencse curry-t készítettük el most, bab felhasználásával!

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...