Ezekhez az ételekhez nagyszerűen illik egy pohár pezsgő

A nyár itala a pezsgő. Ja, hogy nem tudod, mihez illik a legjobban? Azt már most itt az elején eláruljuk: nem csak az esküvői menühöz ajánljuk. (x)

Étvágygerjesztő

Önálló aperitifként fogyassz száraz fehér pezsgőt, mint a brut, extra brut, brut nature, vagy tedd le a voksod a legizgalmasabb nyers pezsgő mellett, mint a zéro dosage. Ez nálunk is egyre kedveltebb. Édes pezsgőt sose kínálj étkezés előtt barátaidnak!

Válaszd ki a megfelelőt

Egy étkezést végig kísérhet egyféle pezsgő is, de ennél sokkal izgalmasabb, ha minden fogáshoz megtalálod a legmegfelelőbb fajtát. Fontos az építkezés, ne kezdj be az elején a legkarakteresebbel. Indulj el a száraztól az édesebb felé, a frisstől a tartalmasabb irányába, hogy elérkezhess a fiatalabbtól a komolyabb évjáratokhoz. Nagy pezsgőkóstolókon a menüt igazítják a pezsgősorhoz, Te választhatsz pezsgőt az elkészíteni kívánt ételedhez is. Az alábbiakban mutatunk pár finomságot, amelyekhez tényleg érdemes pezsgőt választani.

Ezeket olvastad már?

Alapvetések, evidenciák

Amióta világ a világ, a magyar gasztronómiában ezek a bevett párosítások:

  • Osztriga – fehér pezsgő – brut , extra dry
  • Kaviár – jellegének megfelelő fehér vagy rosé pezsgő
  • Füstölt lazac – rosé pezsgő (brut)
  • Meleg halételek – pl. Fogas Kárpáthy módra – Chardonnay extra dry
  • Szárnyas – pl. csirke Marengó módra – a gomba elkészítési módjához hangoltan: könnyed cuvée vagy más érleltebb pezsgő
  • Burgundi marharagú – tartalmas, évjáratos Pinot Noir pezsgő
  • Rozmaringos báránygerinc – rosé pezsgő
  • Desszertek – itt nincs kialakult kapocs ital és édesség között, figyelembe kell venni, hogy a pezsgő cukortartalom szerinti besorolása eltér a borokétól, ezért csalóka lehet. Az extra dry (sec) 12-17 g/l cukortartalommal pezsgőként még igen száraz, a demi sec azonban már 32-50 g/l cukor tartalommal bír, ami igencsak édes ízhatású italnak számít, annak ellenére, hogy a kategória félszáraz.

Nosalty ajánló

A pezsgő kiválasztásánál egy szabály létezik: megbízható minőségű pezsgőt keress, megbízható pincészettől!

Ezeket olvastad már?

A reggeli tojásételedhez tölts egy pohár pezsgőt! Készíts Egg’s Benedict-et, omlettet vagy egy egyszerű rántottát, mindegyik mellé eszméletlen jólesik majd. Ha nincs kedved sütögetni, reggelizz franciásan: kenj meg egy croissant-t vagy egy pirítóst vajjal és lekvárral, ehhez kortyold a választott pezsgőd.

Ezeket olvastad már?

Előételnek jöjjön egy harcsából pirított haltepertő vagy egy kellemesen selymes májpástétom, aztán egy jó hűs kapros uborkaleves. Kövesse egy grillezett rozmaringos csirke, és zárd egy könnyű habos pohárkrémmel a sort. Ezekhez válassz pezsgőt akár előzetes kóstolással, akár szakértő bevonásával.

Ezeket olvastad már?

Salátázz: halas vagy csirkés, csak zöldséges vagy gyümölcsökkel tarkított, ez szinte mindegy, bármelyiket feledhetetlenné teszi egy pohár gyöngyöző pezsgő!

Még több ételes inspirácóért nézd meg korábbi heti menünket!

+1 tipp

A pezsgők 6-8 °C-ra hűtve mutatják legszebb arcukat. Fogyasztás előtt pár órával tedd a hűtődbe a kiszemelt palackot!

Tudj meg még többet a Törley pezsgőkről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...