Ezeket süti és főzi Iluska az ünnepekre - készüljünk a karácsonyra

Az adventi időszakban néhány szakácsunk meséli el, hogy néz ki náluk az ünnepi készülődés. Most Iluska mesélt nekünk arról, hogyan várják a karácsonyt.

Karácsony közeledtével mindenki elgondolkodik, hogy is kezdjen bele az előkészületekbe. A tervezett menü a jól bevált régi, vagy valami újdonság legyen-e...örök dilemma ez egy gondosan készülő háziasszonynak.

Mivel nagyon sok alapanyag szükséges a főételek, desszertek elkészítéséhez, mindig úgy időzítem ezek beszerzését, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen rohangálni. Kis cetlire mindent feljegyzek, amit vásárolni kell - semmit nem hagyok a véletlenre!

Mikor minden a hűtőben és spájzban van, a szenteste előtti néhány napban szoktam elkészíteni a mézes puszedlit és a mézes csillagot, ezen kívül a jól bevált sajtos stanglimat és a kedvenc karácsonyi likőrünket.

Iluskáék jól bevált ünnepi receptjei:

Mézes puszedli Iluskától

Drága lánykámtól kaptam süteményes újságokat, és megkívántuk épp ezt a mézes puszedlit, hát rögtön neki is láttam, sitty-sutty, és máris sültek a sütőben... és az illat, ami a ...

Karácsonyi mézes csillagdíszek

Kedvünkre díszítsük a mézeskalácsot, csak a fantázia szab határt. A gyerekek szívesen fogják a fenyőfát díszíteni vele. Egyszerű az elkészítése. Mézeskalács sütemények című ...

Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós

A receptet egy idős nénitől kaptam, mikor elsőnek megsütöttem, rájöttem milyen egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Én mindig füstölt sajttal készítem, ezért nem teszek bele annyi ...

Mikor kis családom nekilát a karácsonyfa díszítésének, én akkor javában készítem a töltött káposztát és a tradícionális beiglit (amiből többféle is található az oldalamon.)

Beigliajánló Iluskától:

Iluska márványos bejglije karácsonyra

Mindig kapok újabb és újabb recepteket. Mindig ki is próbálom ezeket. Ezt a bejgli receptet is kipróbáltam, és hát nagyon jónak találtam a tésztáját is, és még márványos is lett. ...

Mákos diós tekercs tejes kalácsból

A kelt tészta se lágy, se kemény ne legyen. Én jobb kezemmel oldalról befelé csinálom a dagasztást, jól alányúlva a tészta alá minden oldalról. Mikor pár lyuk keletkezik, és már ...

Beigli karácsonyra

Én a leírástól több töltelékkel készítettem, mivel a családom a jó sok tölteléket szereti benne. Bár így is elégnek kell lennie bele. Egyfajta tölteléknél 60 dkg -ot kell venni. A ...

Természetesen a halászlé sem hiányozhat, ami szeretett kedvesem nagy kedvence:

Halászlé Iluska konyhájából

Elég fiatalon, már 20 évesen halászlevet kellett készítenem (sőt, az alaplevet is én állítottam össze), hisz a kedvesem nagyon szereti. Én meg is csináltam, bár féltem, milyen ...

A családot karácsony első vagy második napján hívom össze, hiszen az ünnep megédesítői az együtt töltött órák, a beszélgetések kisérője pedig a finomra sikeredett ebéd.

Menüajánló:

Zserbó Iluskától

Régebben mindig anyukám sütötte a zserbót, most már évek óta én szoktam készíteni. Aki még nem próbálta, az mindenképp álljon neki, nem fogja megbánni,puha,ízletes ...

A változtatás jogát fenntartom, ettől eltérhet a karácsonyi menü, hiszen én egy kisérletezni szerető nő vagyok, és ha kapok újabb ötleteket és recepteket, akkor azok lesznek terítéken :)

Ünnepi mézes meggyes

Ez a desszert nem csak kinézetével, hanem az ízével bárkit elvarázsol. A fehér alapon ragyognak a finom meggyszemek, melyet a reszelt csokoládé körbeölel.

Kívánok szeretetben, boldogságban békés ünnepet mindenkinek, a Nosalty olvasóinak és szerkesztőinek is!

Iluska

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...