Ezeket süti és főzi Iluska az ünnepekre - készüljünk a karácsonyra

Az adventi időszakban néhány szakácsunk meséli el, hogy néz ki náluk az ünnepi készülődés. Most Iluska mesélt nekünk arról, hogyan várják a karácsonyt.

Karácsony közeledtével mindenki elgondolkodik, hogy is kezdjen bele az előkészületekbe. A tervezett menü a jól bevált régi, vagy valami újdonság legyen-e...örök dilemma ez egy gondosan készülő háziasszonynak.

Mivel nagyon sok alapanyag szükséges a főételek, desszertek elkészítéséhez, mindig úgy időzítem ezek beszerzését, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen rohangálni. Kis cetlire mindent feljegyzek, amit vásárolni kell - semmit nem hagyok a véletlenre!

Mikor minden a hűtőben és spájzban van, a szenteste előtti néhány napban szoktam elkészíteni a mézes puszedlit és a mézes csillagot, ezen kívül a jól bevált sajtos stanglimat és a kedvenc karácsonyi likőrünket.

Iluskáék jól bevált ünnepi receptjei:

Mézes puszedli Iluskától

Drága lánykámtól kaptam süteményes újságokat, és megkívántuk épp ezt a mézes puszedlit, hát rögtön neki is láttam, sitty-sutty, és máris sültek a sütőben... és az illat, ami a ...

Karácsonyi mézes csillagdíszek

Kedvünkre díszítsük a mézeskalácsot, csak a fantázia szab határt. A gyerekek szívesen fogják a fenyőfát díszíteni vele. Egyszerű az elkészítése. Mézeskalács sütemények című ...

Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós

A receptet egy idős nénitől kaptam, mikor elsőnek megsütöttem, rájöttem milyen egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Én mindig füstölt sajttal készítem, ezért nem teszek bele annyi ...

Mikor kis családom nekilát a karácsonyfa díszítésének, én akkor javában készítem a töltött káposztát és a tradícionális beiglit (amiből többféle is található az oldalamon.)

Beigliajánló Iluskától:

Iluska márványos bejglije karácsonyra

Mindig kapok újabb és újabb recepteket. Mindig ki is próbálom ezeket. Ezt a bejgli receptet is kipróbáltam, és hát nagyon jónak találtam a tésztáját is, és még márványos is lett. ...

Mákos diós tekercs tejes kalácsból

A kelt tészta se lágy, se kemény ne legyen. Én jobb kezemmel oldalról befelé csinálom a dagasztást, jól alányúlva a tészta alá minden oldalról. Mikor pár lyuk keletkezik, és már ...

Beigli karácsonyra

Én a leírástól több töltelékkel készítettem, mivel a családom a jó sok tölteléket szereti benne. Bár így is elégnek kell lennie bele. Egyfajta tölteléknél 60 dkg -ot kell venni. A ...

Természetesen a halászlé sem hiányozhat, ami szeretett kedvesem nagy kedvence:

Halászlé Iluska konyhájából

Elég fiatalon, már 20 évesen halászlevet kellett készítenem (sőt, az alaplevet is én állítottam össze), hisz a kedvesem nagyon szereti. Én meg is csináltam, bár féltem, milyen ...

A családot karácsony első vagy második napján hívom össze, hiszen az ünnep megédesítői az együtt töltött órák, a beszélgetések kisérője pedig a finomra sikeredett ebéd.

Menüajánló:

Zserbó Iluskától

Régebben mindig anyukám sütötte a zserbót, most már évek óta én szoktam készíteni. Aki még nem próbálta, az mindenképp álljon neki, nem fogja megbánni,puha,ízletes ...

A változtatás jogát fenntartom, ettől eltérhet a karácsonyi menü, hiszen én egy kisérletezni szerető nő vagyok, és ha kapok újabb ötleteket és recepteket, akkor azok lesznek terítéken :)

Ünnepi mézes meggyes

Ez a desszert nem csak kinézetével, hanem az ízével bárkit elvarázsol. A fehér alapon ragyognak a finom meggyszemek, melyet a reszelt csokoládé körbeölel.

Kívánok szeretetben, boldogságban békés ünnepet mindenkinek, a Nosalty olvasóinak és szerkesztőinek is!

Iluska

Legújabb receptek

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Vaníliakrémes máktorta

Ez a torta pl. az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett szeretem egy-egy süteményben is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...