Ezeket a húsokat edd, ha fogyni szeretnél, és unod a csirkemellet

Van élet a csirkemellen túl akkor is, ha fogyni szeretnél. Fogadd meg a dietetikus tanácsait, ha nem szeretnéd elunni a diétádat.

Ha valaki fogyni szeretne, akkor általában a szénhidrátok elhagyásával kezdi a diétáját. A kenyér, a tésztafélék, a rizs, a krumpli elhagyásával még a korábban megszokottnál is nagyobb szerep hárul a húsokra az étrendben - persze, csak, ha a fogyni vágyó nem vegán vagy vegetáriánus.

Amellett, hogy a szénhidrátok elhagyása nem feltétlenül vezet hosszú távon céljaink eléréshez (de ez legyen egy másik cikk témája), tény, hogy a sikeres, kiegyensúlyozott fogyás egyik titka a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitel. Ennek biztosítására pedig jó megoldások a hús-, halfélék - persze nem mindegy, hogy mit választunk, és mennyit eszünk belőlük.

1. Lépj túl a csirkemellen!

Sok fogyókúrázónál alap a csirkemell + saláta kombináció - amin aztán sokan nem is tudnak túllépni. Ennek aztán az lesz az ára, hogy pár hét alatt ráununk a menüre, elveszítjük a motivációnkat, és mindennapi ebédünk szenvedéssé válik. Pedig ennek egyáltalán nem kell így lennie!

Való igaz, hogy a húsfélék közül tanácsos az alacsony zsírtartalmú húsrészeket választani. Ezzel egyrészt könnyebben tudjuk tartani az előírt napi kalóriamennyiséget, másrészt érdemes tudni, hogy húsok esetében a fehérje- és zsírtartalom fordítottan arányos, azaz minél alacsonyabb egy húsrész zsírtartalma, annál magasabb a (relatív) fehérjetartalma. Ez szintén jól jön, ha fogyni szeretnénk, különösen, ha sikerül rendszeresen sportolnunk is.

A csirkemellen kívül jó választások: a pulykamell, csirkecomb, sertésszűz, -karaj, -comb, borjú, marhalapocka, -bélszín, vadhúsok (-nyúl, őz, szarvas, vaddisznó). Belsőségek közül a máj illeszthető be legjobban az étrendbe, de ezt is zsírszegényen készítsük el.

A húsok mellett halat is szerepeltessünk rendszeresen a tányérunkon, fogyasztható a busa, a harcsa, a ponty, a fogas, a hekk, a pisztráng, a lazac, a makréla és más tengeri halak, ill. a tenger gyümölcsei is.

2. Kolbászt csak ésszel!

A fent említett, szénhidrátokat elhagyó fogyókúrázóknál gyakori jelenség, hogy a szénhidrátok mennyiségét patikamérlegen mérik, de a zsír mennyiségével nem foglalkoznak. Ilyenkor jelenik meg pl. az étrendekben a háromtojásos-kolbászos-szalonnás rántotta. Igaz, hogy ennek a kombinációnak nincs szénhidráttartalma, ellenben a fogyókúránkat biztosan nem fogja segíteni, hiszen a magas zsírtartalom magas kalóriatartalommal is jár.

Húskészítményeknél (felvágottak, szalámi-, kolbászfélék) elsősorban a zsírtartalom alapján szükséges választani. Előnyben részesítendőek a sovány termékek (pl. baromfi sonkák, füstölt karaj), illetve a jól látható zsírréteggel rendelkező termékek (pl. érlelt sonkák) – a zsírréteg eltávolítása után. Csak összehasonlításképpen: 10 dkg sovány sonka, füstölt karaj ~100 kcal és 4-5 g zsír, míg ugyanennyi téliszalámi ~530 kcal és 47 g zsír. Láthatóan hatalmas a különbség, és nagyon gyakori, hogy pl. vacsorára akár 5-8 dkg-t is megeszünk ezekből a felvágottakból. Ez nem jelenti azt, hogy alkalmanként ne ízesíthetnénk a levesünket füstölt kolbásszal, sonkafélével - de mindig tartsunk mértéket!

A húskészítmények hátránya lehet emellett még a jellemzően magas sótartalom, ami pl. magasvérnyomás-betegséggel élő túlsúlyosoknak problémát okozhat.

3. Engedd el a rántott húst!

Persze a sikeres testsúlycsökkentés nem csak azon múlik, hogy milyen húsokat választunk az ételeinkhez, hanem azon is, hogy milyen módon készítjük el őket.

Ideális esetben zsírszegény húsrészeinket zsírszegényen is készítjük el. Kerüljük a bő zsírban sütést (bundázott húsok, halak, belsőségek, vagdaltak stb.), a szalonnával tűzdelést, a kolbásszal töltést, a baconbe tekerést, és helyezzük előtérbe a párolást (pl. fűszeres karajcsíkok, pulykatokány stb.), a grillezést (szezonban akár a szabadban is), a hirtelen sütést (nagyon kevés zsiradékon vagy tapadásmentes edényben) illetve a sütőben egyben vagy akár sütőzacskóban, batyuban sütést.

A fűszerezésben istörekedjünk a változatosságra, készítsünk bátran hagyományos magyaros, friss zöldfűszeres (kakukkfű, rozmaring, tárkony, oregano, majoranna stb.), egzotikus (arab, mexikói, kínai, thai) ízvilágú ételeket.

+1. Ne rontsd el a körettel!

Ha sikerült zsírszegényen elkészítenünk zsírszegény húsrészünket, akkor már csak arra kell ügyeljünk, hogy a körettel ne rontsuk el az ételt.

Hús- és halételeink mellé mindig fogyasszunk zöldséget! Ez lehet egy hagyományos főzelék, egy sült, párolt, grillezett zöldségköret, egy friss, szezonális zöldségekből készült saláta. Ha nem főzeléket fogyasztunk, akkor a zöldségköret legyen 20-25 dkg, és annak érdekében, hogy ebédünk megfelelő energia- és szénhidráttartalmú legyen (hiszen nem cél testsúlycsökkentés idején sem a túl alacsony kalóriatartalmú ebéd), fél adagban (nyersen mérve: 4-5 dkg) fogyasszunk gabonaalapú köretet (rizs, barna rizs, kuszkusz, bulgur, köles, quinoa, tészta), főtt vagy sütőben sült burgonyát (15 dkg).

Természetesen az ebédalkotókat kombinálhatjuk is – egy ázsiai típusú zöldséges-húsos-stir-fry rizzsel vagy ázsiai tésztával, egy meleg, zöldséges rizs- vagy quinoasaláta köretként a grillezett halszelet mellé, egy rakott vagy töltött egytálétel is megfelelhet ezeknek a kritériumoknak.

Fenntartható fogyókúránk érdekében mindig törekedjünk a változatosságra, a színes ételekre, hiszen így nagyobb valószínűséggel fogunk hosszú távon is kitartani!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk