HOZZUK KI A NYÁRBÓL, AMIT MÉG LEHET
Eljött a szeptember, és első napjaival rögtön meg is mutatta az ősz, mire is számíthatunk a következő hónapokban: eső, ború, zimankóval tarkított széllökések. De ne legyünk ennyire pesszimisták, az ősz eleje tartogat azért még néhány igazán meleg napot, amikor úgy érezhetjük, mintha itt maradt volna velünk a nyár, és vele azok a csodálatos alapanyagok, amikből elkészíthetjük még a szívünknek oly kedves, utolsó nyárbúcsúztató fogásokat. Ehhez adunk pár ötletet.
KUKORICA MINDEN MENNYISÉGBEN
Csöves kukorica ebédre, vacsorára, a strandon, délutáni pihenéshez, vagy csak úgy, mert megéheztünk. Jó néhányan tudnánk akár egész nyáron főtt kukoricán élni, és a következő pár napban még találhatunk kukoricát a boltokban és piacokon. Használjuk ki, grillezve , levesnek, főzve, sok vajjal vagy sajttal is isteni.
LECSÓ, TE DRÁGA
Vannak, akik annyira nem tudnak meglenni lecsó nélkül, hogy télire is eltesznek belőle, mások megpróbálkoznak vele télen is – hiszen ma már a paradicsom és a paprika is egész évben kapható – , de valljuk be, az nem az igazi. Szóval, érthető, ha a lecsóimádók a következő hetekben akár naponta főzik meg a kedvencüket: rizzsel, tojásosan, sok kolbásszal, franciásan, keleti beütéssel vagy éppen tökösen .
A szabadföldi paradicsom és paprika zamatának közelébe semmi nem érhet, használjuk ki!
PADLIZSÁN és CUKKINI – A MEGUNHATATLANOK
A paprikához és paradicsomhoz hasonlóan a cukkininek – és a többi tökfélének – is most jár le a szezonja, ugyanígy a padlizsánból is a napokban találjuk a legszebb darabokat a piacokon. Mindkét zöldség gyakorlatilag kincsesbánya: a cukkini szinte bármilyen formában elkészíthető: levesként, rántva, töltve, rántottan, rakottan, fasírtként , salátában, felfújtként és süteményekbe is bekerülhet.
A padlizsánból pedig készülhetázsiai egytálétel, török fogásokban is fontos szerepe van, és a sokféleképp variálható padlizsánkrémrőlse feledkezzünk meg. Ez egyébként jól tartósítható, bátran elspájzolhatunk belőle a téli hónapokra. Ugyanígy az ajvart és a zakuskát is ilyenkor be tudjuk még főzni, isteni lesz felbontani a például a zord februárban egy üveggel és pirítósra kenve felidézni egy keveset a nyárból.
GYÜMÖLCSDÖMPING
Ha végigsétálunk szeptember elején a piacon, a bőség zavarában érezhetjük magunkat, hiszen szilva, alma, körte, füge, zamatos szőlő és őszibarack is rengeteg van még a standokon. Álljunk is neki egy valódi csupa gyümölcsös pitének vagy morzsasütinek – egy csodás hétvégi ebéd lezárása lehet így a vénasszonyok nyarán.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
TOP 11 nyári DESSZERT, amit nem lehet nem imádni!
Egy könnyű csokis süti vagy egy nyári gyümölcsös pavlova a befutó? A citrom nélkül nem bírod a nyarat vagy pedig a barack bűvöl el? A 11 legnagyobb kedvencünk jön!
Nosalty10 főzelék zsenge nyári zöldségekből, kevesebb mint 250 kalóriából
Végre itt a kalóriaszegény zsenge nyári zöldségek szezonja - dobj össze belőlük egy főzeléket! Az adagnagyságra persze figyelj, azért nem mindegy, mennyit eszel belőlük!
Nosalty15 nagyon nyári recept maximum 15 perc alatt
Dögmeleg van, baromira nincs kedvünk főzni, de azért enni csak kell! Igazi nyári recepteket hoztunk, amelyek negyed óra alatt elkészülnek, ha gyors vagy - nem csalás!
Nosalty10 laktató nyári saláta, ami tökéletes akár ebédre is
Ebédre valami könnyedre vágysz? Megértjük! Ezek a saláták kellemesen eltelítenek majd, de nem nehezítenek el.
Nosalty