Ezeket főzd az utolsó zsenge, nyári alapanyagokból – receptötletek!

Reggel és este már érezzük, hogy a nyár lassan végleg elbúcsúzik. Ám számos nyári gyümölcs és zöldség még mindig elérhető, és velük a nyár ízeiről sem kell lemondanunk.

HOZZUK KI A NYÁRBÓL, AMIT MÉG LEHET

Eljött a szeptember, és első napjaival rögtön meg is mutatta az ősz, mire is számíthatunk a következő hónapokban: eső, ború, zimankóval tarkított széllökések. De ne legyünk ennyire pesszimisták, az ősz eleje tartogat azért még néhány igazán meleg napot, amikor úgy érezhetjük, mintha itt maradt volna velünk a nyár, és vele azok a csodálatos alapanyagok, amikből elkészíthetjük még a szívünknek oly kedves, utolsó nyárbúcsúztató fogásokat. Ehhez adunk pár ötletet.

KUKORICA MINDEN MENNYISÉGBEN

Csöves kukorica ebédre, vacsorára, a strandon, délutáni pihenéshez, vagy csak úgy, mert megéheztünk. Jó néhányan tudnánk akár egész nyáron főtt kukoricán élni, és a következő pár napban még találhatunk kukoricát a boltokban és piacokon. Használjuk ki, grillezve , levesnek, főzve, sok vajjal vagy sajttal is isteni.

Sajtos-majonézes főtt kukorica

Nincs mit tennem ellene, az egyik legjobb dolog, amit Mexikóban kóstoltam, ez az étel volt. Az elotes del mercado, vagyis kukorica piaci stílusban néven futó utcai csemegét minden piacon és ...

LECSÓ, TE DRÁGA

Vannak, akik annyira nem tudnak meglenni lecsó nélkül, hogy télire is eltesznek belőle, mások megpróbálkoznak vele télen is – hiszen ma már a paradicsom és a paprika is egész évben kapható – , de valljuk be, az nem az igazi. Szóval, érthető, ha a lecsóimádók a következő hetekben akár naponta főzik meg a kedvencüket: rizzsel, tojásosan, sok kolbásszal, franciásan, keleti beütéssel vagy éppen tökösen .

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

A szabadföldi paradicsom és paprika zamatának közelébe semmi nem érhet, használjuk ki!

PADLIZSÁN és CUKKINI – A MEGUNHATATLANOK

A paprikához és paradicsomhoz hasonlóan a cukkininek – és a többi tökfélének – is most jár le a szezonja, ugyanígy a padlizsánból is a napokban találjuk a legszebb darabokat a piacokon. Mindkét zöldség gyakorlatilag kincsesbánya: a cukkini szinte bármilyen formában elkészíthető: levesként, rántva, töltve, rántottan, rakottan, fasírtként , salátában, felfújtként és süteményekbe is bekerülhet.

Cukkinisaláta

A cukkini nálunk alapzöldség, nagyon szeretjük, sülve, főve, párolva és ezúttal nyersen is. Valami pikáns salátára vágytam ma, így megnéztem mi van a hűtőben… bevallom őszintén, ...

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

A padlizsánból pedig készülhetázsiai egytálétel, török fogásokban is fontos szerepe van, és a sokféleképp variálható padlizsánkrémrőlse feledkezzünk meg. Ez egyébként jól tartósítható, bátran elspájzolhatunk belőle a téli hónapokra. Ugyanígy az ajvart és a zakuskát is ilyenkor be tudjuk még főzni, isteni lesz felbontani a például a zord februárban egy üveggel és pirítósra kenve felidézni egy keveset a nyárból.

Dupla sajtos rakott padlizsán

Imádom a padlizsánt, gyermekeim viszont kevésbé. Megfogadtam hát, hogy megszerettetem velük. Készítettem padlizsánkrémet, joghurtos padlizsánt és ezt a paradicsomos rakottast. Most már ...

Füstöltpaprikás padlizsánkrém

Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel ...

GYÜMÖLCSDÖMPING

Ha végigsétálunk szeptember elején a piacon, a bőség zavarában érezhetjük magunkat, hiszen szilva, alma, körte, füge, zamatos szőlő és őszibarack is rengeteg van még a standokon. Álljunk is neki egy valódi csupa gyümölcsös pitének vagy morzsasütinek – egy csodás hétvégi ebéd lezárása lehet így a vénasszonyok nyarán.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...