Ezeket ettük, amikor anyunak és apunak nem volt pénze hónap végén

Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket a szüleink akkor főztek, amikor nem volt pénzük hónap végén. Ha spórolni szeretnétek, ezek közül válogassatok! 

Hónap vége van, éppen azon morfondírozunk, mit főzzünk magunknak ebédre a hét hátralévő részében. Egy kicsit nosztalgiáztunk, eszünkbe jutottak a régi emlékek, amikor szüleink próbálták meg olcsón megoldani az ebédet, mert már minden pénzük elment a számlákra és a mi kívánságainkra. Összeszedtük, hogy milyen olcsó, spórolós ételeket ettünk gyerekkorunkban, amik ma is életmentőek lehetnek, ha pénzt akarunk megtakarítani.

Pénztárcakímélő levesek

Abszolút kedvenc volt anyukáink körében a tojásleves és köménymagos leves. A tojáslevesbe nem kellett csak néhány tojás, ami elég olcsó alapanyagnak számított a régi szép időkben. A lényeg az volt, hogy olyan levest főzzön anyu, amibe nem kell sok alapanyag. Kedvelt volt még a krumplileves, a paradicsomleves és a zöldségleves, ami sárgarépából, fehérrépából, esetleg zellerből állt. Hónap végén bizony nem került hús a levesbe, mert arra már nem akartak költeni szüleink.

Ezek közül válogattak anyukáink:

Tojásleves percek alatt

Ha egy jó, hamar elkészülő, meleg levesre vágyunk, készítsünk tojáslevest!!! Számtalanszor ebédeltünk már ilyen finomságot. Kedves férjecském még ecetet is szokott beletenni, ő így ...

Köménymagos leves Fahéjtól

Sokat gondolkodtam, melyik legyen a 200. receptem. Valami nagyon ütős, nagyon exkluzív vagy valami nagyon alap, nagyon régi? Végül is a köménymagos leves mellett döntöttem. Talán az első ...

Olcsó és gyors tészta

Hónap végén általában húsmentesen ettünk. Talán a resztelt máj volt az egyetlen húsétel, ami még hónap végén is az asztalra került, csak hát azt meg ugye nem szerettük gyerekként.

Szüleink kedvencei voltak ilyenkor a gyorsan és olcsón elkészíthető tésztaételek, mint például a grízes, tejfölös-sajtos, kakaós, túrós tészta vagy a sokak által kedvelt grenadírmars:

Pörköltet is ehettünk, feltéve, ha húsmentes volt. A tojás- és a gombapörkölt kis büdzséből is kihozható. De a főzelékek is jó megoldást nyújtottak a pénzügyi gondokra. Fasírt hónap végén nem nagyon került bele, inkább virslivel pótolták a hússzükségleteinket.

Ízes krumplifőzelék

Jönnek a hűvösebb idők. Nyáron elegendő salátát enni a husi mellé, de most egy tál főzelék szívet melengető kiegészítője a mindennapoknak.

Egyszerű desszertek

Egy gyerek desszertre is vágyik a vasárnapi ebéd után. Emlékszünk, hogy ha épp nem volt otthon csoki vagy cukorka, akkor kinyitottuk a konyhaszekrényt, és kivettük pudingport, és azt főztük meg anyu társaságában. Hónap végi nagy kedvenc volt még a tejbegríz, a bundás alma és a "tojáskevert", ami nem más volt, mint tojássárgája cukorral elkeverve.

Olcsók és édesek hónap végére:

Bundás alma

Időnként megesik, hogy ránk tör egy kis édesség utáni vágy. Most is ez történt. Alma mindig van itthon. Mi sem volt egyszerűbb, mint ezt a nagyon gyorsan elkészíthető desszertet ...

Házi krémes

Aki egyszer megkóstolja az igazi, házi krémest, biztosan bojkottálni fogja utána a cukrászdai változatát.

Nálatok mi számított olcsó ételnek a hónap végén? Várjuk a tippjeiteket!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...