Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates First, Business és Economy osztályain, minden egyes fogás esetében különös figyelmet fordítva a részletekre.
A világ nagyobb repülő éttermeként számon tartott légitársaság
- évi 1 milliárd dollárt fektet a vendéglátásba,
- valamint 1 200 dubaji szakáccsal
- napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet,
- amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasa számára kínál ízelítőt a célországok gasztronómiájából.
- A Dubajba tartó járatok fedélzetén felszolgált ételek állandó jó minőségének biztosítása érdekében a légitársaság 25 catering partnerrel is együttműködik a világ minden tájáról.
Helyi ízek
Az Emirates fedélzetén minden úti cél helyi ételkülönlegessége elérhető. A japán útvonalakon például autentikus cserépedényben japán evőeszközzel és teáskészlettel szolgálják fel a Kaiszekit és a Bento dobozokat, így biztosítva a hamisítatlan kulináris élményt.
Az Emirates 14 hónapos előkészületet követően, helyi szakácsok segítségével alkotta meg ausztráliai útvonalán a célország multikulturális ízei ihlette menüsorát. Az új menüsor közkedvelt tradicionális helyi fogások széles választékát, többek között mentás báránykolbászt kínál. A multikulturális Ausztráliát, valamint az Emirates változatos utazóközönségének igényeit és a légitársaság globális útvonalhálózatát tükrözve a menü ázsiai, illetve közel-keleti ízeket és hozzávalókat is felvonultat.
A regionális és szezonális kulináris trendekkel összhangban az Emirates havonta megújítja a fedélzeten kínált ételsort, és folyamatosan átdolgozza a receptjeit.
Az útvonalanként változó kenyérválaszték is a fedélzeti menük sokszínűségéről tanúskodik. Az ízesített, valamint a kovászos kenyér az európai útvonalakon népszerű, míg a paratha, a puri és a naan kenyerek az Emirates 9 indiai útvonalán érhetők el. A közel-keleti útvonalakon szereplő választékban többek között egy, a régióban népszerű, hajszálvékony kovásztalan arab kenyér, a markouk, valamint a zaatar fűszerkeverékkel vagy sajttal felszolgált manakish kapott helyet.
A prémium osztályokon az ételeket a kizárólag Emirates számára készített Royal Doulton étkészletben, Robert Welch evőeszközökkel szolgálják fel.
Az európai járatokon népszerűek a grillezett húsok és halak, valamint a burgonya alapú köretek. Ezzel összhangban az Emirates Budapest-Dubaj útvonalán Economy osztályon többek között lassan sült marhát rozmaringos burgonyával és szezonális zöldségekkel kínál étlapján, míg a Business osztályon utazók olyan főfogások közül választhatnak, mint a sajttal és spenóttal töltött csirkemell tejszínes gombamártással, burgonyával és vajas zöldséggel vagy a marhahúsfilé chilis vajjal, grillezett szezonális zöldségekkel és kakukkfüves burgonyapürével.
Az Emirates utasai 2016-ban az alábbiakat fogyasztották:
Érdekes tények a légi étkezésről
• 3 millió tojás• 70 tonna eper• 58 millió zsemle• 110 000 kg humusz• 165 tonna lazacfilé• 27 tonna friss brokkoli• 43 000 kg krémsajt
Globális partnerhálózat, a legjobb helyi és kézműves termékek
Az Emirates a minőségi alapanyagokból készült egyszerű, ám kiválóan elkészített ételek híve. Globális és hosszútávú beszállítói kapcsolatai által így a légitársaság a helyi kézműves termelők támogatásával a legjobb termékeket kínálhatja a fedélzeten. Az Emirates évente 15 000 kg perzsa feta sajtot vásárol Ausztráliából a Yarra-völgyből. A fedélzeten felszolgát olívaolaj pedig egy több mint 15 évre visszanyúló partnerségi kapcsolat eredményeként kizárólag az olaszországi Monte Vibiano városából, egy szén-dioxid-kibocsátás nélkül működő gyártótól származik.
Mint minden csillaggal kitüntetett étterem, az Emirates is kiemelt figyelmet fordít kizárólag első osztályú pezsgőket és borokat tartalmazó italkínálatára. A gondosan válogatott borkínálat tökéletesen kiegészíti a menüt, és olyan különlegességeket is tartalmaz, mint a 2005-ös Dom Pérignon Rosé pezsgő és az 1963-as Graham’s Colheita Port. A beszerzési stratégiának köszönhetően az Emirates jelenleg 3,8 millió üveg bort tárol Franciaország burgundiai pincészetében, amelyet az elkövetkező 7-10 évben szolgálnak majd fel.
A fedélzeten elérhető italok közül a kávé és a tea a legnépszerűbbek. Fedélzetének minden osztályán az Emirates az elmúlt 25 évben Dilmah teákat kínált utasai számára. Évente több mint 9,6 millió teafilter fogy el több mint 10 féle ízben, beleértve a First osztályon felszolgált, kizárólag a légitársaság számára gyártott Emirates Signature Tea nevű különleges teakeveréket. Az Illy és Nespresso kávék a prémium osztályok italai, amelyek közül az eszpresszó és a cappuccino a leggyakoribb választás.
Az Emirates a legfiatalabbakat gyermekbarát ételekkel várja, az orvosi vagy vallási okokból speciális étrendet követő utasok számára pedig szakácsok és táplálkozási szakértők bevonásával készített fogásokat kínál. A légitársaság palettáján szezonális menüsorok is helyet kapnak, így például a decemberi karácsonyi menüsor, vagy a Ramadán hónapjában a böjtölőknek készített speciális ételek.
1985-ös megalapítása óta több mint 500 nemzetközi díjjal ismerték el az Emirates Airline azon törekvését, hogy páratlan minőségű szolgáltatásokat nyújtson. Az Emirates központja Dubajban működik, a világ azon néhány városának egyikében, amely a „Nyitott Égbolt” szabályozást követi, és több mint 120 légitársaságnak biztosítja a szabad és tiszta versenyt.
A 263, egytől-egyig széles törzsű repülőgépből, köztük 14 teherszállító gépből álló flottája a világ legfiatalabbjai közé tartozik. A légitársaság 2020-ig a flotta méretét a duplájára kívánja növelni. Az Emirates 209 új repülőgépének leszállítása folyamatban van, listaáruk több, mint 104 milliárd dollár.
Az Emirates járatai 157 célállomásra repülnek, a világ 84 országában; Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az indiai szubkontinensen és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben.
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Hogyan egyél meg 24 féle ételt 24 óra alatt? - Felfaltuk Isztambult 1. rész