Nem lehet mindenkinek óriási kertje, de szerencsére ezt a gyártók is tudják. A hatalmas, gázos és villanyos, többfunkcióstól egészen a kicsi, háromlábú, gurítható, faszenes ufókig minden méretben kaphatóak grillezők. Egy mini erkéllyel is a kültéri sütés ördögei lehetünk, ha nem félünk túlságosan a szomszédoktól. Arra gondoltunk, segítünk nektek, hogyha megvan már a hús, a hal és a zöldségek, akkor milyen eszközökre lesz szükségetek ahhoz, hogy a legjobbat hozzátok ki az alapanyagokból.
Kések
A pácolt húsok akkor szívják magukba a legtöbb ízt, ha megfelelően, rostirányra merőlegesen szeleteljük őket. Külön, vékony pengéjű, éles késre lesz szükségünk a hús előkészítéséhez, hártyázásához, és egy nagyobb séfkésre a felvágásához. A halakat jobb a bőrös részükkel lefelé grillezni, de ha mégis filéznénk őket, akkor ide sem árt egy hajlékony pengéjű segítőtárs. A zöldségeket, például a cukkinit és a padlizsánt ne hámozzuk meg, csak egy erre alkalmas késsel tisztítsuk – például az alul egyenes pengéjű, eredetileg japán, santoku típusúval – , vágjuk le a végeiket és szeleteljük.
Vágódeszka
Használjunk minden típusú hozzávalóhoz külön vágódeszkát. Ezt a rendszert nemcsak grillezéskor, hanem a konyhai munka folyamán is tartsuk be: húst a húsoson, zöldségeket a zöldséges-gyümölcsösön, halat a halason, és kenyeret, pékárut megint csak egy nekiszentelt deszkán vágjunk. Ilyen egyszerűen tudjuk megóvni az élelmiszereket az illatok-ízek keveredésétől. Ezzel a módszerrel a vegán elkülönül a húsostól, és a hal erősebb aromája sem hatja át, véletlenszerűen sem lesz hatással másra.
Csipesz
A forró tűz felett nem elegendő egy kis villa, hogy a húsokat megfordítsuk, hacsak nem az a cél, hogy magunkat is megpörköljük. Sokkal biztonságosabb egy hosszú nyelű csipesz, mellyel megfelelő távolságtartás mellett tudjuk rendezgetni a rácson fekvő szeleteket. A speciális kiegészítők mindig megkönnyítik a sütést.
Ecsetelő
Az előkészítésben és a sütés folyamán is hasznos lehet egy ecsetelő. Ezzel a páclevet, vagy alkalomadtán a BBQ-szószt sütés előtt, közben és végén is fel tudjuk vinni az egyes alapanyagokra.
Tálalás
Ennek az ünnepi momentumnak egy külön szekciót adtunk, hiszen ide újból szükségünk lesz egy csomó mindenre. Az egybesült húsokhoz késre és húsvillára, utóbbit szelet húsokhoz is használhatjuk. Egy másik, kisebb csipeszre, amivel például a padlizsánkarikákat kiporciózhatjuk a tányérokra.
A sokféle tálról, evőeszközökről, salátástálról, szalvétáról és papírtörlőről nem is szóltunk. Ezeket úgyis tudjátok. Készüljetek fel kellőképpen eszközökkel a grillezésre, hogy legyen hová nyúlnotok, ha eljött a pillanat. A grillszezont ezennel ünnepélyesen megnyitottuk, hozunk majd jó recepteket is hozzá, jó grillezést mindenkinek!
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!