Ezeken a piacokon megnézheted, mi kerül valójában a mekis hamburgeredbe

A McDonald’s most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy szeptember 14-29 között 6 városban, 6 helyszínen megidézi a piacok hangulatát.

A piacra járásnak komoly hagyományai vannak. Szeretünk odajárni a változatos színekért, formákért, az illatokért, az ízekért, de legfőképpen azért, mert a piacról a termőföld frissessége, a gondos kezek munkája, a minőség, az odafigyelés jut az eszünkbe. A Meki Minőség Mustrán az érdeklődők testközelből megnézhetik, kezükbe foghatják az étteremlánc termékeibe kerülő alapanyagokat, kérdéseiket pedig közvetlenül a termelőknek, beszállítóknak tehetik fel.
A Mekiről kevesen tudják, hogy az ételeiben felhasznált alapanyagok nagy része, a csirkehús, a tojás, a hagyma, a méz, valamint a saláta, a koktél-paradicsom, a ketchup paradicsom, vagy a marhahús jelentős része hazai termelőktől, gazdáktól származik. A vállalat által 2014-ben indított Mekilexikon programjában sok száz kérdező volt kíváncsi arra, honnan származnak az alapanyagok, milyen körülmények között és milyen folyamattal, hogyan zajlik az alapanyagok feldolgozása, illetve éttermi előkészítése.
A McDonald’s az elmúlt években több ezer érdeklődő kérdésére válaszolt, a legtöbbeket foglalkoztató témákról pedig videókat is forgatott a Mekilexikon program keretében, hogy minél szemléletesebben mutassa be a beszállítókat és az alapanyagokat. Idén ősszel 6 éttermében, egy-egy napon a McDonald’s Meki Minőség Mustra keretében, személyesen mutatja be alapanyagait. A piac hangulatát idéző Meki Minőség Mustrán a vendégek a piacolás hagyományai szerint személyesen nézhetik meg, megszagolhatják és megízlelhetik a választott portékát, és ha kérdésük van a zöldségek, húsok, vagy akár tojás eredetét illetően, akkor a szakemberektől, illetve maguktól a termelőktől kapják meg a választ.
Előzetes a Meki Minőség Mustra szereplőiről:
A hazai éttermekben felhasznált marhahús ¼-ét hazai gazdák által nevelt marhák adják. Az alapanyagot a Kovács Róbert által vezetetett gyöngyösi Tendon Kft. szállítja a feldolgozó üzembe.
A McDonald’s szendvicseiben található marhahúspogácsa kizárólag 100% darált marhahúsból készül, csak a kisütés után ízesítik csipetnyi só és bors keverékével. A marhahúspogácsa elkészítése során semmilyen adalék anyagot, tartósítószert, mesterséges színezéket, vagy aromákat nem használnak. A marhahúspogácsa alapanyagát kizárólag kézi csontozással, az állat első negyedéből: nyak, lapocka, szegy, oldalas, hasaalja, nyerik.
Becsey Zoltán és Becsey-Sári Anita, az éttermekben kapható szendvicsek és saláták saláta alapanyagait, elsősorban jégsalátát, kisebb mennyiségben római salátát, piros és zöld lollo salátát, radicchio salátát termelnek a Csongrád megyei Balástyán. Áprilistól decemberig valamivel több, mint 1 000 tonna saláta terem a földjeiken, melynek közel fele kerül a McDonald’sba, túlnyomó részben itthon, de jut belőle Németország, Ausztria, Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovákia McDonald’s éttermeibe is.
Kevésbé ismert tény, hogy itthon a Meki terjesztette el a cseresznye-paradicsom salátában történő felhasználását. Jelentős szerepe volt ebben Dr. Lóczi Jánosnak, aki a paradicsom és cseresznye (vagy sokak által koktélparadicsomként ismert) paradicsomok szakértője, és áprilistól novemberig, közel 2 hektáron nevel paradicsomot. Lóczi János egyike azon kertészeknek, akik fűtött, fűtés-nélküli fóliás, illetve üvegházas berendezésekben elindították a korai zöldség-hajtatást Magyarországon. A Lóczi család és vele együtt a Szentesi Gazdaszövetkezet a McDonald’s magyarországi megjelenésétől kezdve szállít zöldségeket az étteremláncnak. Termékeiket Szlovénia, Ausztria, Románia, Lengyelország, alkalmanként még Olaszország éttermeiben is fogyasztják.
Az M és L nem csak pólóméretben létezik. Ezekben a méretekben vásárol tojást a McDonald’s a szigetcsépi központú Capriovus Kft.-től, amely a hazai étteremlánc kizárólagos tojásbeszállítója több mint egy évtizede. A Dr. Németh Zoltán és ifj. Németh Zoltán vezette Capriovus magyar tulajdonú, több generációs hagyományra épülő családi vállalkozás, amely évente 2 millió darab mélyalmos tartásból származó héjas tojással járul hozzá a McDonald’s reggeli termékeihez.
Hagyma nélkül nincs Big Mac és Sajtburger. Az étterem szendvicseihez szárított formában hozzáadott, első osztályú hagyma Szeged környékéről, valamint Gorzsáról származik. Minden egyes darab a Mezőker Kft. és a termelők keze munkáját dicséri. A Mezőker Kft. 28 éve látja el szárított vöröshagymával a hazai étteremláncot, emellett egész Európában a McDonald’s egyik jelentős beszállítójaként tartják számon.
A ketchupot, a többi szendvics szósszal együtt, az étteremlánc hazai megjelenésétől kezdve, immár 3 évtizede az Univer Zrt. szállítja a Meki részére. A Szentkirály mellett elterülő 170 hektáros mintagazdaságban évente 4200 - 4500 tonna paradicsomot termelnek Kéri Tibor vezetésével.
A Chicken McNuggets 100% hazai csirkemell filéből készül. Ehhez a népszerű termékhez a kiváló minőségű alapanyagot a Bárány család által vezetett kisvárdai Master Good csoport biztosítja. A fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott McDonald’s Mintagazdaság minősítést 2016-ban, a csirkehús-beszállítói között elsőként, a cégcsoport baktalórántházai Baromficoop broiler-telepe nyerte el.
Az érdeklődőket az alábbi helyszíneken és időpontokban várják:
2018. szeptember 14. Szeged, Rókusi krt. 27.
2018. szeptember 15. Kecskemét, Izsáki út 3.
2018. szeptember 21. Debrecen, Füredi út 59./c
2018. szeptember 22. Nyíregyháza, László utca 59.
2018. szeptember 28. Gyöngyös, Hunyadi János utca 11.
2018. szeptember 29. Budapest, Teréz krt. 55.
Ha valaki kíváncsi, hogy mire számíthat a Meki Minőség Mustrán, megnézhet egy korábbi eseményen forgatott kisfilmet arról, mit gondolnak a Meki vendégei a hazai alapanyagokról.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...