Ezekből az országokból kerülnek asztalunkra kedvenc zöldségeink és gyümölcseink

Egyre több olyan zöldség és gyümölcs van már, amit az év bármelyik szakaszában meg tudunk vásárolni. Vajon honnan származnak a boltok polcain pihenő zöldek?

Bár még csak február közepe van, egyes szupermarketekben már epret és görögdinnyét is lehet kapni, ami valljuk be ebben a szürke és hideg időben egy kicsit furcsa benyomást kelt. Ma már szinte nincs olyan gyümölcs és zöldség, amelyet ne tudnánk itthon is beszerezni, az viszont, hogy az egzotikusabbnál egzotikusabb zöldeket honnan hozzák, sokak számára megválaszolatlan kérdés.

A következő kis körképben annak jártunk utána, mely országokból érkeznek hozzánk kedvenc zöldségeink és gyümölcseink.

Narancs

A különböző citrusfélék főszezonja októbertől márciusig tart, a külföldről érkező gyümölcsöket pedig a következő felosztás szerint szállítja Magyarországra a Tesco áruházlánc: míg október és március között leginkább Törökországból, Görögországból, Marokkóból és Spanyolországból érkezik a narancs, addig áprilistól októberig Dél-Afrikából és Dél-Amerikából szállítják be a vitamindús gyümölcsöt.

Narancsos kalácsfelfújt

Megmaradt kaláccsal vagy kenyérrel szerintem jobb dolog nem is történhetne! Nem egy diétás édesség, de nagyon finom! Alul krémes, szaftos, a teteje pedig finom ropogós, tesóm szerint ...

Narancsos apácafingocska

A vicces elnevezés (magyarul apácafingocska, angolul nun's puffs, pets-de-nonne a franciáknál és Nonnenfürzle Németországban) valójában egy nagyon finom és könnyed, égetett tésztás ...

Narancsos cannoli

A cannoli egy szicíliai édesség, amolyan fánkféle, eredetileg csak a karnevál idején készült, de ma már Olaszországban egész évben kapható. Ha ott járok, sose hagyom ki, hiszen nagyon ...

Paradicsom

Bár az év felében kitűnő paradicsom terem a magyar földeken, a tél közeledtével egyre több helyen kerül forgalomba külföldi piros zöldség, melynek legnagyobb európai beszállítója nem más, mint Spanyolország és Olaszország. Az spanyol paradicsomot sok kritikai éri amiatt, hogy ízük és állaguk sem hasonlít a hazai földeken termő zöldségekhez, az árunak ugyanis igencsak mesterséges körülmények között kell megteremnie ahhoz, hogy Európa több országaiba is megfelelő mennyiség kerülhessen.

Banán

A banán, mint az európaik harmadik legnépszerűbb gyümölcse egészen közelről érkezik a magyar boltok polcaira. Bár a legnagyobb banántermelő országok között Ecuadort és Costa Ricát tartjuk számon, meglepő módon Belgium is ott van a legnagyobb banánexportáló országok listáján. Az itthon kapható banánok csaknem 40%-a Szlovákiából érkezik, a szomszédos ország pedig javarészt Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból szerzi be a sárga gyümölcs még zöld, éretlen változatát.

Ezt olvastad már? -A Chiquita, azaz a legmenőbb banán matricájának története

Vöröshagyma, fokhagyma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentése szerint a tavalyi évben az extrém időjárás miatt kevesebb magyar hagyma termett a földeken.Az éves magyar termés átlagosan szeptembertől január/februárig tart ki, a hiányt a nyár beköszöntéig holland, német, osztrák és szlovák áruval pótolják.

A hazánkban megtermett fokhagyma mellett jelentős kínai importáru is kerül boltok polcaira, amely holland és német kereskedők által jut el hozzánk.

Pirított hagymás sült üvegtészta

Már korábban megvettem az üvegtésztát, hogy majd kitalálom mi lesz belőle. Ma elkészítettem a Bundás csirkefalatokat gyömbéres-chilis mázban (mely megtalálható a receptjeim között), ...

Avokádó

A sokak által méltán kedvelt avokádó a trópusi, szubtrópusi és mediterrán éghajlatot szereti a legjobban, éppen ezért a világ legnagyobb avokádó termelő országa Mexikó, de jelentős mennyiség terem az Egyesült Államokban, Brazíliában, valamint Indonéziában és Új-Zélandon is.

Burgonya

A tavalyi év a burgonyatermesztőknek sem kedvezett. Bár a hazai termés 75-80%-ban fedezi a magyarországi fogyasztást, az elmúlt években csaknem 30 ezer tonna burgonyát hoztak be olyan külföldi országokból, mint Franciaország, Hollandia és Szlovákia.

Rakott krumpli rácosan

A rácos ételeket sokszor készítik hallal, sertéssel, vagy csirkével - mi most egy rakott krumplit csináltuk belőle, csupa finom füstölt szalonnával és kolbásszal. 

Földieper, vagyis szamóca

Bár az itthoni szamócaszezon kezdetéig még legalább két hónapot kell várni, egyes boltokban már most is lehet kapni külföldről behozott földiepret. A dobozolt termékek zömmel olyan európai országokból érkeznek, mint Görögország vagy Spanyolország, Európa délebbi részein ugyanis az enyhe idő miatt már februárban is megterem a gyümölcs.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via:independent, infostart.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...