Ezek voltak a gyerekkori kedvenc ételeink...és ezek a mostaniak!

Körbekérdeztem, kinek mi volt a kiskori kedvenc étele, összevetve a mostanival, hogy kiderüljön van-e összefüggés vagy hasonlóság ízléstéren. Nem sok!

Ti rá tudnátok vágni kapásból, hogy mi volt kiskorotokban a kedvenc ételetek? Van bármi köze a mostani favorithoz? És van olyan, amit anno kifejezetten utáltatok, most viszont imádtok?

Megkérdeztem pár szerkesztőségi tagot, hogy kiderüljön, van-e összefüggés - nem nagyon.

Anna:

"Amikor kicsi voltam, a tejfölös-prézlis rakott karfiol volt a kedvencem. Állítólag volt, hogy Anyukám külön nekem készített egy kicsi adagot. Most abszolút nem szeretem ezt a kaját. Jelenleg nem tudnám megmondani, mi a kedvencem, mert van egy pár...leginkább talán a kantoni szószban főtt lágy, selymes malaccsászár a kedvencem" - hát, azért ez elég nagy váltás ízlés terén, valljuk be!

Stefi:

"Gyerekkori kedvencem volt a margarinos vizes zsemle szigorúan az ovis konyhás néni kezei közül. Ma is imádom, de azóta megismerkedtem olyan ételekkel, amikről anno lövésem sem volt. Így történt, hogy manapság a kedvenc ételeim között van a pad thai vagy a sushi.

Pad thai Dacota konyhájából

A thai konyha egyik legnépszerűbb fogása, ami 5 perc alatt elkészül, ha előtte fél órán át aprítottunk mindent. Igényel némi gyakorlatot az elkészítése, de ha egyszer ráéreztünk az ...

Ha utálkozós kell, akkor én mindig azt kaptam meg anyumtól, hogy: ,,Nem baj, ha nem szereted, majd megöregszel hozzá!" Így történt a spenóttal, a répával, a vörösborral, az olívabogyóval, de van egy dolog, amihez sosem leszek elég öreg: a szegény szerencsétlen sárgaborsó. Plusz 17 éves koromig nem ettem tojást. Azóta - egy rántotta óta - meg imádom" - a sárgaborsót tökéletesen megértem, a tojást kevésbé, a lényeg, hogy az ízlés idővel bővül, nem szűkül!

Gábriel:

"Kiskoromban a spagettit és rántott sajtot szerettem, mint a legtöbb gyerek. Ma sem utálom őket, de jóval ritkábban eszek belőlük. Annyi változott, hogy már nincs kimondottan kedvenc ételem, inkább egyes konyhákra kattantam rá: indiai, olasz, ázsiai ételek. Gyerekkoromban utáltam a karalábét és töltött paprikát, ez ma sincs másként" - Gábriel az egyik elhivatott töltöttpaprika-gyűlölőnk, és nincs egyedül! Érthetetlen. A szénhidrát és a sajt pedig tipikus gyerekkedvencek.

Zsófi:

"Régen iszonyatosan utáltam a kínai kajákat (szezámmagos csirke, illatos-omlós.. stb), a túrótortákat, a gyümölcstorta tetején a zselét, a kenyérhéjat, a madártejet, a tökfőzeléket, a brokkolit és a hortobágyi palacsintát (ma már nagyon szeretem őket). Ma pedig a nagyi barnasültje, amiről azt sem tudom, milyen hús és a finomfőzelék a kedvenc" - Zsófi finomfőzelék-mániáját osztom.

Újragondolt finomfőzelék

A finomfőzelék valóban tud finom lenni - az egykor francia köretként ismert répa-borsó-karalábé kombó az előző rendszer menzáin vált lisztes-rántásos főzelékké. Ez az újhullámos ...

Donáta:

"Utáltam a káposztás ételeket (töltött, székely, savanyú, bármilyen!), csak azért, mert BÜDÖS! Meg sem kóstoltam őket, elvből elítéltem a szaguk miatt. Képes voltam hisztit is kicsapni miatta. Most hetente kívánok rá őrült módon, megveszek értük, és tojok rá, hogy büdi.

Húsmentes scsí

A scsí egy orosz káposztaleves, aminek 1000 változata van, ez egy amolyan "gyors", húsmentes verzió, amit ősszel és télen összedobhatunk a hűtő tartalmából.

Imádtam a dínós mirelit husit (nyersen is megettem), aminek nagyon vastag, mű, kemény ’panírja’ volt. Ma már leginkább a friss, "MINŐSÉGI", frissen panírozott husit szeretem" - Donáta ízlése kifejezetten luxus színvonalúvá fejlődött azóta.

Jucus:

"Kiskoromban a smarni (csak az anyámé, nem darából készítve), töltött káposzta, apám szaftos sült húsai, ezek mentek, ma anyám marhahúslevese, lecsó sok kolbásszal, egy igazi jó thai curry, de igazából minden autentikus dél-kelet-ázsiai ételt imádok" - furcsa, nálunk a smarni búzadarából készült.

Gréti:

Szóval úgy tűnik, kiskorunkban egészen más ízekért rajongtunk, mint később, jó hír, hogy idővel inkább tágul, mintsem szűkül az ízlésünk - nálatok mi lenne a kiskori illetve a mai befutó?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...