Ezek a tojásdrágulás okai – a karácsonyi piskótáért és zserbóért biztosan nem kell aggódni

Hatvan forint felé közelít egy átlagos tojás ára. Utánajártunk, mi az oka a drágulásnak, és mire számíthatunk a karácsonyi időszakban.

Brutálisan megdrágult a tojás az elmúlt hetekben. Míg az év elején az áfacsökkentésnek köszönhetően 30 forint körül volt egy tojás fogyasztói átlagára, addig most az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján egy M-es méretű tojás 56,1 forint, az L-es tojás pedig 59,52 forint. Az átlagárak a budapesti és pest megyei áruházakra vonatkoznak, de ha a piacokat nézzük, akkor kicsit jobb a helyzet:

  • Budapesti piacok: 48-50 Ft
  • Nagybani piacok: 39,5-47,5 Ft
  • Vidéki piacok: 40-53 Ft

Minek köszönhető a drágulás?

Húsvét óta tojáshiányban szenved Európa, és ezen csak rontott a nyáron kirobbant fipronil-botrány. A rovarölő szerről úgy gondolták, hogy jó hatással lesz a tyúkokra, mert a szárnyasok megszabadulnak az atkáktól. A termelők ugyanakkor arról megfeledkeztek, hogy a szer a tojásokat is szennyezi.

Mi a fipronil?

A fipronil egy rovarirtó vegyszer, főleg atkairtásra használják. Ha nagy mennyiségben a szervezetbe kerül, máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A fipronil-botrányban elsősorban Hollandia volt érintett, de a szert tartalmazó termékekből 17 országba, köztük kis mennyiségben Magyarországra is került. A Benelux ország rengeteg tojást exportál az Európai Unión belül, amit a tyúkok levágása miatt pótolni kellett valahonnan. Ekkor lépett a képbe Lengyelország.

„Magyarország azért volt nagyon érintett a drágulásban, mert a magyar piacra főként Lengyelországból importálunk tojást” - mondta Molnár Györgyi és a Magyar Baromfi Termék Tanács képviselője. A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára hozzátette, hogy áremelkedés éppen az miatt indult el, mert az itthon termelt mennyiség nem elég, ki kell egészíteni azt az importtal. Ráadásul a tojás iránt megnövekedett a kereslet az elmúlt időszakban.

Veszélyben a karácsonyi piskóta?

Molnár megnyugtatott mindenkit: „A termelők számítanak a karácsonyi rohamra, eleve úgy telepítenek tyúkokat, hogy karácsonyra legyen elég tojás a piacon. Minden évben készülnek a nagyobb keresletre” A titkár szerint ugyanakkor árcsökkenés belátható időn belül nem várható, nehéz megjósolni, mikor áll be, vagy csökken valamelyest a tojás ára. „Utoljára ilyen piaci káosz 2012-ben volt, amikor a ketrecváltás miatt hirtelen nagyon sok tyúkot le kellett vágni az EU-ban” – jegyezte meg.

Karácsonyi sütik:

Nagyi házi zserbója

Semmi kétség, a zserbógyártás igazi mesterei a nagymamák, így nem véletlen hogy ezt a receptet is egy családi gyűjteményből szereztem be!

Mákos - diós bejgli

A Karácsony szinte elmaradhatatlan főszereplője ez a sütemény. Én már egész fiatal lánykoromban kezdtem a próbálgatását. Emlékszem, egyszer Édesanyámmal (akkor kisebb konyhánk ...

Francia mákos szelet

Úgy látom, a No Salty-ra még senki nem töltötte fel ennek a süteménynek a receptjét, pedig elég népszerű, biztosan sokan szeretik. Anyukámék ették vendégségben, elkérték a ...

Kell-e még aggódni a fipronil miatt?

A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, könnyen fel tudja dolgozni a szervezet. Éppen ezért fogyasztása ajánlott. A fiproniltól ugyanakkor még mindig sokan tartanak. Molnár azt mondta, hogy a magyar termelők tojásait a nemzetközi botrány után alaposan bevizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A magyar tojással nincs gond, ahogy a hazai gyártású, tojás alapú termékekből is nyugodtan lehet vásárolni.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...