Ezek lesznek 2021 legjobb diétái

Ha olyan diétába szeretnél fogni, ami tényleg működik, és mellette nem fogja tönkretenni a szervezetedet, akkor az alábbiak közül érdemes válogatnod.

Mediterrán étrend

Talán a legjobb, amit tehetsz a testeddel, az a mediterrán diéta – kutatások sora bizonyítja, hogy az egészséges zsírokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, heti kétszer halat tartalmazó étrend nagyon egészséges, és az egészséges testsúly fenntartásában, illetve elérésében is nagyon hatásos. Azért lehet ennyire jó megoldás, mert alapanyagokból dolgozik, minimalizálja a tejtermékeket (bár a sajtot megengedi), és a vörös hús fogyasztását is maximum heti kétszer engedélyezi.

További jó hír, hogy akár az esti pohár vörös bor is belefér heti többször, kis mennyiségben ugyanis az is egészséges. Ha nagyjából 1500 kalória körül marad a napi kalóriabeviteled (ez persze aktivitástól, nemtől, magasságtól, sok mindentől változhat), akkor ez az egyik leghatásosabb étrend a világon.

DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Eredetileg a magasvérnyomás-betegség megelőzéséhez és kezeléséhez állítottak össze. A DASH-étrend alapját a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek képezik, fontos összetevői továbbá a halak, a szárnyasok, a hüvelyesek, az olajos magvak és a növényi olajok. Az étrendben korlátozott az édességek, cukrozott italok és a vörös húsok fogyasztása, és kiemelten fontos elem a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő mennyiségű sótartalom.

Flexitariánus étrend

Ha nemcsak a saját testednek, hanem a környezetnek is jót szeretnél, de nem tudsz lemondani az állati eredetű ételekről, a flexitariánus étrend lehet a megfelelő számodra. A fenntarthatatlan állattartás a környezetszennyezés egyik legnagyobb forrása, a szervezet pedig egyébként is megszenvedi, ha túl sok húst eszel, így az „alkalmi vegánság”, vagyis a növényalapú ételek mennyiségének növelése a húsételek rovására tökéletes megoldás lehet mindkét problémára.

Fontos odafigyelni, hogy a megfelelő zöldségalapú fehérjék mellett milyen állati eredetű fehérjéket fogyasztasz: a vörös, zsíros húsok helyett inkább a sovány fehér húsokra koncentrálj, és óvatosan kell bánni a feldolgozott húskészítményekkel.

Szakaszos böjt

Nagy sikert futott be 2019-ben és 2020-ban is a szakaszos böjt, amit rengetegféleképpen lehet művelni. Az eredeti időszakos vagy szakaszos böjt lényege az, hogy egy héten egy-két napon csak egy 10 órás időintervallumban eszel, és akkor is csökkentett kalóriaszámot viszel be (700-1000 kalória környékén) – ezt azonban tényleg csak heti egyszer-kétszer érdemes megcsinálni, mert extrém alacsony kalóriabevitellel jár. A divatosabb változatai a mindennapos szakaszos böjtök, amelyek változó időintervallumokban (8-10-12 óra) engedik az evést, de ekkor ugyanazt a tápanyagmennyiséget kell bevinned, mint amennyit egyébként egész nap ennél.

Az egész lényege az, hogy abban a 12-14 órás időintervallumban, amíg nem fogyasztasz semmilyen kalóriát, a szervezeted felhasználja az előző nap elfogyasztott tápanyagokat, és a zsírraktárakhoz nyúl. Nagyon hatásos lehet ez a módszer azoknak, akik felkelés után egyáltalán nem éhesek – így nem kell erőltetni a reggelit, elég dél körül elkezdeni enni. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy az időszakos böjttel sem lehet egészségtelenül enni – nem fog használni semmit, ha gyorskaját, vagy cukros ételeket viszel be a szervezetedbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket láttad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...