Idén a különböző kézműves hamburgerek, a pulled pork szendvics, a fermentált italok, savanyítás és a zsír visszatérése uralta a nemzetközi gasztrotrendet. Közülük pár hozzánk is begyűrűzött, néhány pedig, különösen azok, amelyeket bevándorlók hoztak magukkal, kevésbé lettek népszerűek. Nézzük, mit jósolnak a hozzáértők 2016-ra gasztronómiai trendfronton!
Ezek lesznek 2016 legmenőbb gasztrotrendjei
Bogarak: Ázsiában és Mexikóban rendszeresen fogyasztják őket, de az elmúlt években az európai konyhák is kísérleteznek vele - a belgák például szöcskés csokit gyártanak. Egyes kutatók szerint a jövő proteinforrása is a bogarak és ízeltlábúak lesznek, hiszen táplálóak, olcsók, és jól fűszerezhetőek!
A női sörfőzők: A kézműves sörmánia már jó húsz éve tombol Amerikában, az elmúlt években pedig nálunk is egyre népszerűbb. Amerikában egyre több nő kezd sörfőzésbe, sőt, nálunk is előfordul már, hogy egy-egy hölgy, aki jobbnál-jobb söröket dob össze. Az előrejelzések szerint 2016-ban kifejezetten szexi lesz női sörfőzőnek lenni!
Indonéz ízvilág: Az elmúlt évek legnépszerűbb ethnic foodjai a mexikói és a koreai voltak. Várhatóan a következő legnépszerűbb konyha az indonéz lesz. A spanyol, kínai, maláj, vietnámi és thai jegyeket magán viselő konyha rengeteg alapanyagot használ a rizstől a kávén át egészen a különböző egzotikus és hétköznapi zöldségekig.
Helyi éttermek: A helyi alapanyagokat felhasználó éttermek egyre trendibbek. Tőlünk nyugatra, ahol egy-egy országnak több régiója van, egyre gyakoribb, hogy egy étterem kevés, de csak helyi specialitást kínál. Nálunk nincs kedve valakinek zalai vagy hajdúsági ételeket kínáló éttermet nyitni?
Poke: A hawaii tonhalból készült étel olyasmi, mint a cevishe Dél-Amerikában. A nyers tonhalat bepácolják, és különböző feltétekkel, salátaként kínálják. A nyers hal nagyon egészséges, de mivel a tonhal kihalóban van, reméljük, a poke mégsem lesz túl népszerű - főleg nem olyan helyeken, ahol nincs tonhal.
Újrahasznosítás: A tudatos vásárláshoz és fogyasztáshoz nemcsak a fenntarthatóságra való törekvés, hanem az élelmiszer pazarlás kerülése is hozzátartozik. Egyre több internetes oldalon lehet jó tippeket találni arra, hogyan használjuk fel az élelmiszer maradékokat. Nem is kell olyan messzire mennünk, elég, ha a nagyi egy-két régi trükkjét bevetjük!