Ezek a legnagyobb tévhitek a napozással kapcsolatban

Rengeteg tévhit kering a napfürdőzéssel kapcsolatban, lássuk, mi az igazság velük kapcsolatban!

Itt a nyár, sokan fekszenek ki a kertbe vagy a strandra, hogy minél előbb elérjék a vágyott bronzbarna színt. Ez bizonyos mértékig rendben is lenne, hiszen a napozás a megfelelő mértékben még akár jótékony hatású is lehet, de, ha nem vagy tisztában azzal, hogyan kell biztonságosan napozni, rengeteg kárt tehetsz a testeddel. Az alábbiakban felsoroljuk a legnagyobb tévhiteket, és elmondjuk azt is, hogy miért is érdemes őket elfelejteni.

1. Nem lehetek bőrrákos, ha nem égek le

A leégésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyi káros UV-sugárzás jut a bőrre. Ahhoz, hogy barnulj, mindenképpen sértened kell a bőrödet, hiszen ennek hatására kezdenek termelődni a pigmentek, amelyek bebarnítják a bőrödet. Ez a károsodás pedig előbb-utóbb vezethet bőrrákhoz akkor is, ha soha az életben nem égtél le igazán.

2. Ha előbarnulok, megvédem a bőrömet

Ez már csak azért sincs így, mert az előbarnulás során is károsítod a bőrödet, hiszen pontosan ettől barnulsz le. Lehet, hogy nem fogsz leégni, mert a bőröd már károsodott annyit, hogy képes legyen megvédeni magát, de az, hogy ezzel jót tennél neki, erős túlzás. Mindegy, hogy mennyit barnulsz, a bőrödnek károsodnia kell ahhoz, hogy jó színed legyen.

3. A szolárium biztonságosabb, mint a napozás

A legtöbb szolárium csak UV-B sugárzást bocsájt ki, ami kevésbé perzseli a bőrt, ezért ritkábban okoz leégést, de ugyanúgy károsítja a bőrt, mint a napfény, amely UV-A és UV-B sugárzással is stresszeli a testet. A bőrrák szempontjából egyik sem jobb a másiknál, mindegyik megnöveli a megbetegedés kockázatát.

Ez is érdekelhet:

Így kezeld tényleg hatékonyan a leégést bőrgyógyászok szerint

4. Ha csak néhányszor égek le, azzal nincs semmi gond

Ha leégtél, az már azt jelenti, hogy a vörös területen a bőrsejtek jó része elhalt, másik része pedig megsérült. Elég egyetlen leégés, már ez is okozhatja azt, hogy az abnormális sejtek burjánzani kezdenek, és kialakul a bőrrák. Persze nyilván a néhány leégés jobb, mint a sok leégés, de azért alapvetően arra kellene törekedni, hogy soha ne pirosodj le a napon.

5. A családomban nincs bőrrákos ember, ezért az én esélyeim is nagyon alacsonyak a betegségre

A legtöbb fajta bőrrák nem a genetikára vezethető vissza, hanem a napsütés okozta sérülésekre és károsodásra. Ha a felmenőidnek bőrrákja volt, valószínű, hogy azért, mert túl sokat voltak védelem nélkül a napon, nem azért, mert a család hajlamos rá. A genetika leginkább csak abban játszik szerepet, hogy milyen árnyalatú a bőröd: ha nagyon világos, és tele vagy anyajegyekkel, nagyobb az esélyed a betegségre, mint annak, akinek természetesen sötétebb a bőrszíne.

6. Ha felhős az idő odakinn, nem kell napvédelem

A napsugarak nagy része áthalad a felhőkön, csak nem azok, amelyek a látható spektrumon belül vannak. Így felhős időben is ugyanúgy leéghetsz, és ugyanolyan esélyed van a bőrkárosodásra is. Persze nem kell minden nap vastagon naptejjel kenni magad, de az arcodra figyelj oda ilyenkor is, és ha nyaralni mész, ne csak a tűző napon figyelj a fényvédelemre!

Ezeket olvastad már?

via Epiphany Dermatology

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...