Ezek a legjobb tippek IR-barát uzsonnákra

Mutatjuk, hogyan tudod könnyedén tartani az IR-diétát akkor is, ha uzsonnákról van szó: pár bevált recept, néhány könnyen beszerezhető alapanyag, és egész hétre meg is vagy!

Korábban már írtam nektek arról, hogyan tudom kordában tartani az inzulinrezisztenciámat, mennyit változtatott az életemen a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás. Kifejezetten jobban vagyok évek óta, erről a laboreredményeim is tanúskodnak. Előző héten elmeséltem, hogyan állítom össze az étrendemet úgy, hogy az IR-barát diétának megfeleljen, és nyolcezer forintból meglegyen minden eleme egy hétre előre.Most azt írom meg nektek, milyen uzsonnákat, tízóraikat, nassolnivalókat vetek be, mert az IR-barát táplálkozásnak ezek fontos részei a főétkezések között, céljuk pedig, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott vércukorszintet.

A reggelizés elmaradhatatlan egy inzulinrezisztens ember életében, egész nap elkerülnek a falásrohamok, mióta rendszeresen megreggelizem otthon. Délelőtt viszont jöhet a tízórai, amikor már ehetek joghurtot, pohárkrémeket. Na, nem a bolti, dobozos joghurtokra gondolok, ezek tele vannak cukorral, inkább maradok a házi, piacon beszerzett natúr joghurtnál, amibe bogyós gyümölcsöket, áfonyát, málnát, szamócát dobálok (ami nem szezonális, azt fagyasztva szerzem be, mindig ott, ahol éppen akciós). Ugyanezen napszakban előkerülnek az otthon megsütött kekszeim is, elsősorban a zabkekszek, amiből két-három darab bőven elég.

Gyakran készítek otthon vajas, omlós pitéket teljes kiőrlésű lisztből, ez legalább hét-nyolc szeletet jelent, még akkor is, ha nem csak én járok rá eszegetni belőle. Simán elcsomagolok belőle egy-egy szeletet, és étkezések között egy csésze kávéval szünetet tartok napközben. Fontos, hogy édesítéshez mindig eritritet, sztíviát, xilitet, illetve ezek keverékét használom. Önmagában az eritrit nekem kevésbé jön be, mert fogyasztáskor a sütik kapnak tőle egy jellegzetes, hűvös érzetet, ezért legtöbbször inkább sztíviával keverem. Hozzáadott cukrot semmibe nem teszek, mára mindent megtanultam az IR-barát diétának megfelelően elkészíteni.

Másik kedvenc receptkategóriám a magvas kekszek és az alternatív lisztekből gyűrt sütitészták. Például Dacota kókuszpalacsintája nálam verhetetlen, szinte mindig van hozzá otthon alapanyag, így bármikor összedobhatom, kevés cukormentes lekvárral pedig már vígan falatozhatom is. Imádom a mandulalisztet, de sajnos nagyon drága, egyszer-egyszer akcióban megveszem, vagy kapok valahonnan ajándékba, na olyankor sütibe, pitébe, kenyérbe, szinte bármibe belesütöm.

Kókuszpalacsinta

Az amerikai reggeli elmaradhatatlan része, egy reformkísérlet egyik darabja. Aki imádja a kókuszt, biztos szeretni fogja, de ne legyenek illúzióink, mint a legtöbb reform élelmiszeren, ezen ...

Túrógombócot is szívesen gyártok, saját recept alapján: búzadara helyett zabpehellyel keverem össze a túrót, gombócot formázok belőle, aztán sok tejföllelsütőben kisütöm. De az IR-barát kókuszkockára se mondok nemet!

Ti milyen uzsikat készítetek az IR-barát diétában?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...