Ezek a leggurmébb magyar fogások

Úgy tűnik, beért végre a Gourmet Fesztivál eddigi missziójának gyümölcse és ma már komoly érdeklődés mutatkozik Magyarországon is a minőségi gasztronómia iránt.

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.

Bár a „hagyományos" zivatar most sem kerülte el a rendezvényt, mégis szinte megduplázódott az érdeklődők köre. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy idén a Gourmet egy nagyot nyitott a határokon túlra is és olyan nagy sztárokat hozott el, mint a világ legjobb séfnője, Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője.

És köszönhető volt a siker a kiváló alapanyag választásnak:

az eper és mangalica

páros sokaknak felkeltette az érdeklődését és érdemes is volt végigkóstolni a kínálatot, így például

  • az epres, mangalicás mille-feuille-t, mint ahogy beindította a nyálelválasztást
  • a mangalicanyelv savanyított eperrel,
  • vagy a mangalicaburger eper-parmezán öntettel,
  • a mangalicahájas tészta epermousse-szal
  • és sok más eper-mangalica fantázia mellett a mangalicapâté mustárfagylalttal
  • vagy akár desszertként egy fincsi eper charlotte.

A Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét.

A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat, sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíj átadására is sor került.

A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat kapta a

  • Bánh Mi - (Funky pho),

az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a

  • Bori Mami Étterem kapta.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díjat a

  • Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki,

szintén a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb kiállító díjat pedig az

  • Anyukám mondta vihette haza.

A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet szintén a szakmai zsűri értékelése alapján ítéltek oda. Ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket. A díjat a

  • Rosenstein Vendéglő

kapta.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...