A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.
Bár a „hagyományos" zivatar most sem kerülte el a rendezvényt, mégis szinte megduplázódott az érdeklődők köre. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy idén a Gourmet egy nagyot nyitott a határokon túlra is és olyan nagy sztárokat hozott el, mint a világ legjobb séfnője, Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője.
És köszönhető volt a siker a kiváló alapanyag választásnak:
az eper és mangalica
páros sokaknak felkeltette az érdeklődését és érdemes is volt végigkóstolni a kínálatot, így például
- az epres, mangalicás mille-feuille-t, mint ahogy beindította a nyálelválasztást
- a mangalicanyelv savanyított eperrel,
- vagy a mangalicaburger eper-parmezán öntettel,
- a mangalicahájas tészta epermousse-szal
- és sok más eper-mangalica fantázia mellett a mangalicapâté mustárfagylalttal
- vagy akár desszertként egy fincsi eper charlotte.
A Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét.
A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat, sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíj átadására is sor került.
A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat kapta a
- Bánh Mi - (Funky pho),
az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a
- Bori Mami Étterem kapta.
A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díjat a
- Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki,
szintén a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb kiállító díjat pedig az
- Anyukám mondta vihette haza.
A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet szintén a szakmai zsűri értékelése alapján ítéltek oda. Ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket. A díjat a
- Rosenstein Vendéglő
kapta.