Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Málna, ribiszke, szeder, áfonya, egres - nem csak szépek és finomak, hanem  szuperegészségesek is!

Végre itt vannak a nyár szerintem legjobb gyümölcsei! Régi vakációk jutnak eszembe, amikor a nagymama kertjében naponta lelegeltem a málnabokrokat, ellenőriztem, hogy még mindig savanyú-e a piszke, és sámlin ülve szedtem a gyümölcstorta tetejére a ribizlit.

A szamóca, a málna, a ribiszke, a szeder, a faeper, az áfonya és az egres (köszméte) a bogyótermésű gyümölcsök közé tartozik. Ezeknek a friss, lédús gyümölcsöknek a víztartalma 85 % feletti, hozzájárulnak a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához.

1. Eper utoljára

Bár az eperszezonnak lassan vége, érdemes azért tudni, hogy kb. 200 gramm eper fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin bevitelét. E-vitamin- és riboflavintartalma (B2-vitamin) is jelentősnek számít a gyümölcsök között. 10 dekában mindössze 35 kcal van, így fogyókúrában is megállja a helyét, ráadásul nem csak süteményekben, édességekben érdemes felhasználni, salátákban is nagyon finom.

Málna sorbet

Ez volt a legelső saját készítésű sorbetem. Nagyon finomra sikerült, így azóta más gyümölcsökkel is készítettem már.

Ribizlis-almás zabkása

Egy ideje meglehetősen rákaptunk a zabkására, szinte naponta csinálok egy ilyen kisebb adaggal és rengeteg variáció készült már. Most sűrűn terem a ribizli a kertben, az kerül mindenbe, ...

2. Málnát marokszám

A málnát már az ókorban gyógynövényként is számon tartották, az eperhez hasonlóan alacsony a kalóriatartalma (100 grammban 29 Kcal), C vitamin és pektintartalma jelentős. Magas káliumtartalma segíthet a magyar lakosságra is jellemző rossz nátrium - kálium, magnézium arány javításában, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentésében.

3. Kevesek kedvence - az egres

Az egres Magyarországon is őshonos gyümölcs, de sajnos nem tartozik a túlzottan népszerű gyümölcsök közé. Sok C-vitamint és pektint is tartalmaz, ez utóbbi jó gélképző, ezért gyakran használják más gyümölcsökből készült dzsemek kocsonyásítására is.

Bátrabbak nyári töltött káposztában is kipróbálhatják.

Nyári töltött káposzta

Munkahelyen ugyebár az emberlánya szörnyen éhes szokott lenni. Nos, az én kedves kolléganőm egyszer bejött szabiról, meglátogatott bennünket a drága...és hozott egy szép adagot ebből a ...

Egrespite

Az benne a legjobb, hogy sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, frissel, fagyasztottal egyaránt, a tésztája passzol hozzá. Én már készítettem rebarbarával, almával és körtével is.

4. Piros, fekete, fehér

A piros, a fekete és a fehér ribizli is rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz, a feketeribizli kiemelkedően magas C-vitamintartalommal bír, és a daganatos megbetegedések megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.

Áfonyás joghurtkrém müzlivel

A piacon (szerencsésebbeknek a kertben :) ) már halmokban állnak a bogyós gyümölcsök. Most kell őket fogyasztani, mivel rengeteg értékes vitamint tartalmaznak ezek a kis csodák. Ezt a ...

Feketeribizli torta

Hétvégén egy kedves, Balaton-felvidéki étteremben járva, a séf megosztotta velünk vacsora után legkedvesebb nyári tortájának receptjét. Már nem csak az ő kedvence:-)... Mielőtt ...

5. Áfonya

Az áfonyát a gyümölcsök közül a legjobb antioxidáns forrásként tartják számon, bár nem túl magas C-vitamintartalma miatt a kutatók korábban nem túl sok figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre. A bennük lévő antocián nevű vegyületek fontos szerepet töltenek be a szabadgyökök semlegesítésében, csökkentve a rák kialakulásának kockázatát. Egészségre gyakorolt hatása (és persze az íze miatt is) érdemes elsősorban nyersen fogyasztani.

6. Szeder

Ez a kissé savanykás ízű gyümölcs kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint az áfonya, magas rosttartalma segíti a bélrendszer megfelelő működését. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, és tartalmaz luteint is, mely a szemet védi a káros ultraibolya sugárzástól. Várandósoknak is ajánlható, mivel sok folsavat tartalmaz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...