Ezek a kedvenc kajáim, mióta TEJMENTESEN élek

Megosztom veletek azokat a recepttippeket, amik nekem nagyon beváltak, mióta nem eszem semmiféle tejterméket.

Minimum másfél éve élek teljesen tejfehérje nélkül, egészségügyi okokból kifolyólag, nem azért, mert trendi, vagy mert nincs jobb dolgom, de tény, hogy ma már ökológiai szempontból sem bánom, sőt.

Nem nehéz, bár tény, hogy néha drágább, mint a "sima" élet.

Ezt láttad?

Top 10+1 tejmentes kalciumforrás

MIT MIRE

A tejet gabonatejekre, a sajtokat meglepően finom (és drága :( ) vegán sajtokra cseréltem, a kenyérkencéket meg sima zöldségesekre, amiket házilag is baromi egyszerűen el lehet ám készíteni.

A főzéshez használt tejszínt, tejfölt, (vagy akár kefirt, joghurtot) pedig kiváltom növényi "tejszínekkel", ezekből a kókusz a kedvencem, bár a rizs jóval semlegesebb - de kapható már szinte teljesen autentikus tejföl ízű, szója alapú helyettesítő is!

via GIPHY

Az effajta életmód általában automatikusan magával vonja az alapvetően odafigyelősebb, tudatosabb ékezést - azaz hiába tejmentes, nem akarnék minden másnap rizibizit/sült krumplit enni rántott hússal...

Lássuk, nekem mik a kedvenceim, hátha segít a hasonló cipőben járóknak:

1. LEVESEK - minden mennyiségben

Sokszor készítek levesvariációkat zöldséggel vagy hússal (főleg csirkével illetve húsgombóccal.) Gyengéim az ázsiai levesek, ilyenkor a fűszereket variálom vagy currypasztát használok, és néha-néha felütöm kókuszkrémmel is.

Húsosak

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Húsmentesek

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

2. FŐÉTELEK

Jöhetnek a főzelékek vagy önmagukkal sűrítve (pl. ez a currys burgonyafőzelék), vagy a nagy kedvenc kókuszkrémes zöldborsófőzelék, de egytálételek, pörköltek, töltött zöldségek, rántott/sült húsok körettel, curryk, tészták is - tejföl, tejszín és sajt helyett vegán helyettesítőkkel.

Húsosak

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

Húsmentesek

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Petrezselyem pestós fusilli

Kedvelem a petrezselyem pestót. Javára írható, hogy hozzávalói szinte mindig rendelkezésre állnak, de ha nem, beszerzése sem jelent túl nagy bonyodalmat. Az egyszerű, ...

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

3. SALÁTÁK

Itt akár még majonézt is használhatsz, hiszen csak tojás és olaj, de a szójaszószos-halszószos ázsiai variációk is jöhetnek. Az olívaolaj-mustár-citrom-zöldfűszer pedig mindig veled vannak - ezekkel bátran ízesíthetsz. Hal, hús, zöldség, bármi mehet.

Húsosak

Húsmentesek

Füstös kukorica salsa

Ez a salsa változatos módja a kukorica elkészítésének. A füstös ízt könnyen elérhetjük, ha kicsit odakap a kukorica és a paprika. Tálaljuk húsok mellé vagy önmagában tortilla ...

4. KENCÉK

A szendvicskrémek nálam mindig húsmentesek - a leggyakoribb a hummusz, házilag is, a guacamole, de egy zöldborsókrém, cukkinikrém, paprikakrém is jöhet.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Citromos zöldborsókrém

Bevallom, én magam sem gondoltam, hogy ennyire finom lesz a végeredmény, amikor nekiálltam elkészíteni ezt a krémet. Én most fagyasztót ürítettem, és a maradék mirelitet használtam fel, ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...