Beszéljünk egy kicsit arról, milyen borokat érdemes választani kedvenc desszertjeink mellé. Vagy fordítva?
Amikor étel és ital párosításokról beszélünk, a legjobb, ha a borra úgy tekintünk, mint egy összetevőre. Ez ad hozzá egy olyan pluszt, amit mással nemigen lehet pótolni. A bor fokozza az ízeket, és képes akár teljesen új ízprofilt is teremteni. És ez alól a desszertek sem kivételek. Egy jó párosítás pedig örök élmény maradhat.
Egyes feltételezések szerint minél sötétebb színű egy desszert, annál sötétebb bor illik hozzá, de a képlet azért ennél jóval árnyaltabb. Az biztos, hogy az árnyalatoknak igenis van közük egymáshoz. Itt vagyunk az eperszezon közepén, például az epres desszertekhez kiválóan illik a rozé, és ha lehet, pezsegjen is. Ez a gyümölcsös jellegű bor ugyanis nagyszerűen kiemeli az eper és a belőle készített krém ízét is. De következzen néhány olyan nyerő páros, amelyet érdemes megjegyezni egész évre.
A sajttorta és az aromák
Legyen szó a klasszikus sajttortáról, vagy bármilyen felturbózott változatról, ha egy jó aromás bort választunk mellé, nem esünk hibába. Amikor a bor aromái találkoznak ezzel a könnyedebb krémmel, új fogalom születik.
Csupacsoki némi erősítéssel
Létezik egy olyan műfaj, hogy dúsított vagy erősített bor. Na, amikor nagyon sűrű, sokszor liszt nélkül készített csokitortát eszünk, jusson eszünkbe ez a fogalom. Igazi élvezethalmozásról beszélünk, ugyanis a dúsított bornak azért ez a neve, mert úgy készül, hogy az alkoholos erjesztés közben vagy után kap még némi alkohol-tartalmú adalékot, így a cukor- és alkoholtartalma sem kezdőknek való. Képzeljük csak el, amikor ez a felfokozott ital találkozik a tömény csokival. Na, erre mondjuk, hogy szexi.
A kókusz és a habzók
A kókusznak eleve van valami légies jellege, hát persze, hogy a legjobban az áll neki, ha valami fokozza ezt a tulajdonságát, és nem földre húzza. Erre pedig kiváló jelölt egy habzóbor, amely esetleg már az édes felé hajlik. De a kókusszal a desszertborok is nagyon jól mennek, amelyek egészen új karaktert adnak ennek az egzotikus összetevőnek.
Félig édes vagy félig száraz?
Majd az alma eldönti. Az almás desszertek mellett ugyanis ideális partnerek a félédes vagy félszáraz borok. Az alma nagyon univerzális alapanyag, és ennek megfelelően nagyon sokféle tud lenni. Egy nem egyértelműen száraz és nem egyértelműen édes borral összefogva azonban jól meghatározott és közben fantasztikus irányt vehet a karaktere.
A trópusokra édes út vezet
Ha olyan egzotikus összetevőkkel van dolgunk, mint például az ananász, a maracuja vagy a mangó, ne szerénykedjünk, és tegyük még édesebbé ezt a találkozást. Ne féljünk az édestől, nem a fülünkön fog kifolyni. Az édes bor savai kiválóan hatnak a gyümölcsökben található savakra, nincs ebben semmi túlzás.
Az élet sója a pezsgő
Már-már költői párosítás, de a valóság talaján is csodásan működik a következő recept: fogj egy olyan alapanyagot, amely általában sós ételekben szokott tündökölni, csinálj belőle desszertet, és kínáld pezsgővel. A hatás nem marad el. Az olyan süteményekhez, amelyekben például olívaolaj vagy szezámmag szerepel, a pezsgő lágy íze nagyon jó kísérő.
Sós karamell bíborba öltözve
Az olyan karakteres, sűrű és tömény desszertek, mint például a sós karamellre épülő torták, szeretik az ugyanilyen karakteres és komoly partnereket. Épp ezért nagyon jól mennek egymáshoz a vörös borokkal, ugyanis a mélyízű vörösbornak megvan az a képessége, hogy a sós ízt szinte édessé lágyítja.
Egy emlékezetes white party
Léteznek olyan programok, hogy csokoládé-bor kóstolók. Ezeken az egyik legnépszerűbb páros nem más, mint a fehér csoki és a savignon blanc. Ennek a csodás bornak már a neve is azt jelenti, hogy vad fehér, és hű is a nevéhez, ugyanis alaposan megvadítja az amúgy szelídnek tűnő, krémes fehércsokoládét, és persze az abból készült desszertet. És ha már itt tartunk, maga a csokoládé és a borok párosításáról külön fejezetet lehetne készíteni, és fogunk is!
Ebből a részletes felsorolásból könnyen kiválaszthatod, hogy melyik párosítással kezdenéd, és szerencsére pár kattintással minden szükséges hozzávalót házhoz rendelhetsz az Édes Város weboldaláról.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Meglepő, honnan származik az első fagylalt...és nem Olaszországból!
Biztosan sokan azt hiszik, hogy a fagyi olasz találmány, de ez bizony tévedés. Gyorstalpalónk következik!
Nosalty5 dolog, amit ideje elfelejteni a gyerektortákkal kapcsolatban
A torta bizony mindenkinek hatalmas kedvence. Tudtad, hogy még titkos összetevője is lehet? Nem kell akkor sem aggódnod, ha nincsen időd készíteni, van megoldás!
NosaltyEzért sütünk sütit egyre többen, a karanténban is – a...
Most, hogy amennyi időt csak lehet, otthon töltünk, nehéz nem a rohanó világ negatív híreire reagálni, a desszertkészítés viszont garantáltan kimozdíthat minket, új irányba.
Macsuga ViktóriaEzeket a jégkrémeket hiányoljuk legjobban a gyerekkorunkból
Összeszedtem nektek a kilencvenes évek elején imádott, azóta leginkább visszasírt jégkrémeinket. Ti hozzátennétek még valamit?
Brecz Judit*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.