Ezek a gyorséttermek már világszerte árulnak vegán húst - és ez lesz a jövő

Már nem sci-fi, nagyon is valóság: a húsmentes hamburgerek szép lassan meghódítják a világot! 

Alig néhány évvel ezelőtt a húsmentesen étkezőkre még nehéz idők jártak: az éttermek és a szupermarketek is híján voltak a vegetáriánus opcióknak, sok helyen az egyedüli lehetőség a rántott sajt rendelése volt. A növényi alapú burgerek szinte nem is léteztek. Mostanra viszont a környezetre rendkívüli terheket róvó húspogácsás hamburgerekre valódi alternatívák sorakoztak fel, és ezt szerencsére a nagy gyorsétteremláncok is észrevették.

A Burger King vegaburgerei már Magyarországon is kaphatóak, eredetileg az Impossible Whopper nevet kapták, és mi is kipróbáltuk, a KFC halloumisajtos vega burgerével együtt. A McDonald’s pedig egyik legnagyobb nemzetközi piacán, Németországban indította el a Big Vegan szendvicsek tesztelését.

Sokak számára szinte megkülönböztethetetlen a húsmentes és a húsos szendvics, a növényi étkezés feltörekvő iparága pedig egyre nagyobb részesedést vív ki magának az olcsó hússal szemben, ezzel új hullámot indítva a klímaváltozás elleni küzdelemben: nemcsak a vegák, hanem a húsevők élénk közreműködésével.

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Az ételtechnológiákkal kapcsolatos fokozott érdeklődés nagyjából öt évvel ezelőtt indult a Szilikon-völgyből. Óriási befektetések, kidolgozott marketingstratégia és kedvező jogi környezet segítették, hogy az amerikai cégek a vegán húsforradalom élére állhassanak. A Beyond Burgerben például 22 összetevős "műhús" található, mi is teszteltük, és óriási siker világszerte - egyébként ezután vette fel az étlapra a Burger King a saját vegetáriánus hamburgerét is.

Ezt olvastad már?

Ez a két kedvenc ételed rombolja leginkább a Földet

Európában ennél nehezebb a helyzet a sokkal szigorúbb EU-s szabályozás miatt, ezeknél rengeteg feltételnek kell megfelelni új technológiák vagy alapanyagok alkalmazásakor. A Quorn alapvetően egy növényi fehérjét tartalmazó húshelyettesítő termék, amit az Egyesült Királyságban gyártanak, de Európa-szerte forgalmaznak. Az engedélyezésre viszont mintegy tíz évet kellett várni, mert az előállításához használt gombák alkalmazásra az élelmiszeriparban ilyen módon még nem volt példa.

Sütőtökburger

A sütőtökszezonnak még nincs vége, használjuk ki! A sütőtökös pogácsa önmagában is nagyon finom, lágy zöldségfasírt, ha valakinek nincs kedve a bucihoz, ki is hagyhatja.

Céklafasírt

Nem bírok betelni a cékla színével! Újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. Az íze viszont megosztja az emberiséget. Aki még ...

Mivel az új összetevők sok esetben génmódosított alapanyagok, ezért hosszú engedélyezési folyamat előzi meg az elfogadásukat, génmódosított élelmiszerek Magyarországon nem is forgalmazhatóak. Ez, az eltérő klíma, a nyelvi különbségek és az étkezésben mutatkozó kulturális különbségek mind lassítják a folyamatot, hogy az amerikai startupok az európai piacokra is betörjenek a húsmentes opciókkal.

Meglepő lehet, hogy mindezek ellenére az európaiaknál egyre népszerűbb a húsmentes étkezés, sőt, néhány helyen túlszárnyalja az amerikai fogyasztást, a svédeknél például kétszeresen is. Így persze csak idő kérdése volt, mikor kezdenek el az európai cégek építeni a “vegetáriánus húsevőkre” jó minőségű húspótlókkal. 2017-ben a McDonald’s már piacra dobott Finn- és Svédországban egy vegaburgert, ami nagyon hasonlított a húsos verzióhoz, és elsősorban vegánoknak célozták. A briteknél is biztató a helyzet, az emberek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy csökkentette vagy csökkentené húsfogyasztását.

A Greggs egy népszerű pékséghálózata briteknél, ahol ügyesen meglovagolták az emberek újkeletű tudatosságát: vegán kolbászos termékeiket pillanatok alatt elkapkodták, olyannyira, hogy a cégnek gondot okozott lépést tartani a hirtelen jött óriási kereslettel. A tradicionálisan húsevő németeknél sem léteztek vegetáriánus opciók tíz évvel ezelőtt, azóta viszont az egy főre jutó műhúsfogyasztás megközelíti az amerikaiakét, ezért a McDonald’s a Nestlével fogott össze, hogy vegán burgert fejlesszenek ki, aminek forgalmazási kiterjesztéséről már zajlanak az egyeztetések.

A sok-sok húsmentes opció minden országba különböző időpontokban jut el, de annyi biztosan elmondható, hogy szinte mindenhol változás van, és előbb-utóbb a nagyobb éttermek kínálatában meg fog jelenni a húsmentes menü.

Ezt olvastad már?

Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben maradhatnak a Földön

Azért különösen izgalmas ez, mert a gyorséttermek nem csak vegákra célozzák a húsmentes szendvicseket, hanem húsevőkre is, kifejezetten egészségesebb alternatívát kínálva a hamburgerevésre. Ezekkel a szendvicsekkel a húsízű hamburgerek előállítására törekszenek, de valójában, ha a nagyobb képet nézzük, ezek az ételek segíthetnek elérni, hogy 2040-ig az ételek túlnyomó többsége ne állatok húsából készüljön. Persze a kétségek jogosak, kérdés, hogy a környezettel és az állatok szenvedésével járó érvek mennyire képesek befolyásolni az emberek hús iránti rajongását. Reméljük, minél inkább.

Ezeket olvastad már?

viaThe Conversation

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...