Ezek az ételek felgyorsítják a bőröd öregedését

Nem kell őket teljesen elfelejtened, de azért ne fogyassz belőlük minden egyes nap – hacsak nem akarsz idejekorán megöregedni.

A bőr öregedéséért alapvetően két dolog felel igazán: az, hogy mennyit éri a napfény, és az úgynevezett késői glikációs végtermékek (advanced glycation endproducts: AGEs) fogyasztása, utóbbiak az élelmiszerekben találhatók meg, és akkor keletkeznek, ha a zsír találkozik a cukorral. Persze a bőr öregedését nem tudjuk teljesen kivédeni, de azért tehetünk ellene többek között megfelelő mennyiségű és faktorszámú fényvédő használatával, és azzal, hogy odafigyelünk arra, mit viszünk be a szervezetbe.

via GIPHY

Persze ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad fogyasztani az alább felsorolt élelmiszerekből, csak azért, mert elősegítik a bőr öregedését, de azért a mindennapi étrendedben ne szerepeljenek, ha nem muszáj.

Sült krumpli: mindegy, hogy simából vagy édesburgonyából

A sült krumpli sokunk bűnös élvezete, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom, de emellett igazi AGE-paradicsom is. A magas hőmérsékleten, olajban sütött ételek úgynevezett szabadgyököket szabadítanak fel a szervezetben, amelyek károsíthatják a bőrsejteket. A sültkrumpli túlzott sótartalma pedig elvonhatja a vizet a szervezettől, így a bőrtől is, ami ráncosodásra hajlamossá tehet. Ha szereted a sült krumplit, de nem akarod ezeket a negatív hatásokat, akkor szerezz be egy légkeveréses, olaj nélküli sütőt (air fryer), és ne sózd túl az ételt!

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Fehér kenyér

Igen, jól sejted: ezen a listán minden rajta lesz, ami finom, hiszen a fehér kenyér is sokak nagy kedvence, mégis tudjuk, hogy nem a legegészségesebb. A fehér kenyérhez hasonló magas glikémiás indexszel rendelkező ételek gyulladást okoznak a szervezetben, ami közvetlenül összeköthető az öregedés felgyorsulásával. Olyan kenyerekkel próbálkozz inkább, amelyekben nincs hozzáadott cukor, és teljes kiőrlésű alapanyagokból készülnek.

Cukor

Talán ez nem meglepő, de a finomított cukor káros az egészségre szinte minden fronton, így az öregedéssel kapcsolatban is. Ahogy fent is említettük, a cukor hozzájárul a kollagéngyilkos AGE-k kialakulásához, ráadásul a magas cukorfogyasztás egyéb bőrproblémákkal is összeköthető, nemcsak a ráncosodással: ilyenek például a felnőttkori pattanások. Ha édesíteni szeretnél, steviát, eritritet, természetes mézet válassz a finomított cukor helyett.

via GIPHY

Alkohol

Közhely, de az alkohol is tilos, ha szeretnéd megőrizni a bőröd szépségét – persze néha-néha egész nyugodtan fogyaszthatod, de ne rendszeresen, mert azzal szabotálod a bőröd kollagéntermelését, kevésbé lesz képes felvenni a tápanyagokat az ételből, ráadásul ki is szárad, ami mind hajlamosabbá teszi a ráncosodásra. A rendszeres alkoholfogyasztás ráadásul az A-vitamintól is megfosztja a bőrödet, ami nagyon fontos a sejtnövekedés és a kollagéntermelés szempontjából, nélküle mindegyik lelassul.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...