Ezek az ételek felgyorsítják a bőröd öregedését

Nem kell őket teljesen elfelejtened, de azért ne fogyassz belőlük minden egyes nap – hacsak nem akarsz idejekorán megöregedni.

A bőr öregedéséért alapvetően két dolog felel igazán: az, hogy mennyit éri a napfény, és az úgynevezett késői glikációs végtermékek (advanced glycation endproducts: AGEs) fogyasztása, utóbbiak az élelmiszerekben találhatók meg, és akkor keletkeznek, ha a zsír találkozik a cukorral. Persze a bőr öregedését nem tudjuk teljesen kivédeni, de azért tehetünk ellene többek között megfelelő mennyiségű és faktorszámú fényvédő használatával, és azzal, hogy odafigyelünk arra, mit viszünk be a szervezetbe.

via GIPHY

Persze ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad fogyasztani az alább felsorolt élelmiszerekből, csak azért, mert elősegítik a bőr öregedését, de azért a mindennapi étrendedben ne szerepeljenek, ha nem muszáj.

Sült krumpli: mindegy, hogy simából vagy édesburgonyából

A sült krumpli sokunk bűnös élvezete, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom, de emellett igazi AGE-paradicsom is. A magas hőmérsékleten, olajban sütött ételek úgynevezett szabadgyököket szabadítanak fel a szervezetben, amelyek károsíthatják a bőrsejteket. A sültkrumpli túlzott sótartalma pedig elvonhatja a vizet a szervezettől, így a bőrtől is, ami ráncosodásra hajlamossá tehet. Ha szereted a sült krumplit, de nem akarod ezeket a negatív hatásokat, akkor szerezz be egy légkeveréses, olaj nélküli sütőt (air fryer), és ne sózd túl az ételt!

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Fehér kenyér

Igen, jól sejted: ezen a listán minden rajta lesz, ami finom, hiszen a fehér kenyér is sokak nagy kedvence, mégis tudjuk, hogy nem a legegészségesebb. A fehér kenyérhez hasonló magas glikémiás indexszel rendelkező ételek gyulladást okoznak a szervezetben, ami közvetlenül összeköthető az öregedés felgyorsulásával. Olyan kenyerekkel próbálkozz inkább, amelyekben nincs hozzáadott cukor, és teljes kiőrlésű alapanyagokból készülnek.

Cukor

Talán ez nem meglepő, de a finomított cukor káros az egészségre szinte minden fronton, így az öregedéssel kapcsolatban is. Ahogy fent is említettük, a cukor hozzájárul a kollagéngyilkos AGE-k kialakulásához, ráadásul a magas cukorfogyasztás egyéb bőrproblémákkal is összeköthető, nemcsak a ráncosodással: ilyenek például a felnőttkori pattanások. Ha édesíteni szeretnél, steviát, eritritet, természetes mézet válassz a finomított cukor helyett.

via GIPHY

Alkohol

Közhely, de az alkohol is tilos, ha szeretnéd megőrizni a bőröd szépségét – persze néha-néha egész nyugodtan fogyaszthatod, de ne rendszeresen, mert azzal szabotálod a bőröd kollagéntermelését, kevésbé lesz képes felvenni a tápanyagokat az ételből, ráadásul ki is szárad, ami mind hajlamosabbá teszi a ráncosodásra. A rendszeres alkoholfogyasztás ráadásul az A-vitamintól is megfosztja a bőrödet, ami nagyon fontos a sejtnövekedés és a kollagéntermelés szempontjából, nélküle mindegyik lelassul.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!