Ezek az ételek felgyorsítják a bőröd öregedését

Nem kell őket teljesen elfelejtened, de azért ne fogyassz belőlük minden egyes nap – hacsak nem akarsz idejekorán megöregedni.

A bőr öregedéséért alapvetően két dolog felel igazán: az, hogy mennyit éri a napfény, és az úgynevezett késői glikációs végtermékek (advanced glycation endproducts: AGEs) fogyasztása, utóbbiak az élelmiszerekben találhatók meg, és akkor keletkeznek, ha a zsír találkozik a cukorral. Persze a bőr öregedését nem tudjuk teljesen kivédeni, de azért tehetünk ellene többek között megfelelő mennyiségű és faktorszámú fényvédő használatával, és azzal, hogy odafigyelünk arra, mit viszünk be a szervezetbe.

via GIPHY

Persze ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad fogyasztani az alább felsorolt élelmiszerekből, csak azért, mert elősegítik a bőr öregedését, de azért a mindennapi étrendedben ne szerepeljenek, ha nem muszáj.

Sült krumpli: mindegy, hogy simából vagy édesburgonyából

A sült krumpli sokunk bűnös élvezete, ami nem is csoda, hiszen nagyon finom, de emellett igazi AGE-paradicsom is. A magas hőmérsékleten, olajban sütött ételek úgynevezett szabadgyököket szabadítanak fel a szervezetben, amelyek károsíthatják a bőrsejteket. A sültkrumpli túlzott sótartalma pedig elvonhatja a vizet a szervezettől, így a bőrtől is, ami ráncosodásra hajlamossá tehet. Ha szereted a sült krumplit, de nem akarod ezeket a negatív hatásokat, akkor szerezz be egy légkeveréses, olaj nélküli sütőt (air fryer), és ne sózd túl az ételt!

Napraforgómagos sült burgonya

A napokban készítettem egy olyan tepsis burgonyát - ami persze tökéletes lenne egy fűszeres sült mellé- de lévén, hogy megszórtam szezám-, illetve napraforgómaggal, meglocsoltam némi ...

Fehér kenyér

Igen, jól sejted: ezen a listán minden rajta lesz, ami finom, hiszen a fehér kenyér is sokak nagy kedvence, mégis tudjuk, hogy nem a legegészségesebb. A fehér kenyérhez hasonló magas glikémiás indexszel rendelkező ételek gyulladást okoznak a szervezetben, ami közvetlenül összeköthető az öregedés felgyorsulásával. Olyan kenyerekkel próbálkozz inkább, amelyekben nincs hozzáadott cukor, és teljes kiőrlésű alapanyagokból készülnek.

Cukor

Talán ez nem meglepő, de a finomított cukor káros az egészségre szinte minden fronton, így az öregedéssel kapcsolatban is. Ahogy fent is említettük, a cukor hozzájárul a kollagéngyilkos AGE-k kialakulásához, ráadásul a magas cukorfogyasztás egyéb bőrproblémákkal is összeköthető, nemcsak a ráncosodással: ilyenek például a felnőttkori pattanások. Ha édesíteni szeretnél, steviát, eritritet, természetes mézet válassz a finomított cukor helyett.

via GIPHY

Alkohol

Közhely, de az alkohol is tilos, ha szeretnéd megőrizni a bőröd szépségét – persze néha-néha egész nyugodtan fogyaszthatod, de ne rendszeresen, mert azzal szabotálod a bőröd kollagéntermelését, kevésbé lesz képes felvenni a tápanyagokat az ételből, ráadásul ki is szárad, ami mind hajlamosabbá teszi a ráncosodásra. A rendszeres alkoholfogyasztás ráadásul az A-vitamintól is megfosztja a bőrödet, ami nagyon fontos a sejtnövekedés és a kollagéntermelés szempontjából, nélküle mindegyik lelassul.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...