A magyar termesztésű zöldségek évről évre egyre drágábban kaphatóak, lassan már egy kiló TV-paprika is annyiba, ha nem többe kerül, mint egy kiló filézett csirkemell. A Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatainak összevetésével annak járt utána, milyen árakkal találkozhatunk a piacokon most és a közeljövőben a magyar termékeket illetően.
A KSH havi közlése kiugró drágulást mutatott a fogyasztói árak tekintetében 2020 áprilisában. A Pénzcentrum elemzése szerint bár éves összevetésben átlagosan 2,4%-kal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, idén márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt, a statisztikai hivatal szerint ebben a koronavírus-járvány hatásai is közrejátszottak.
Méregdrága sertéshús
Az élelmiszerek ára átlagosan 8,7 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, ezen belül a sertéshúsé 28,9, a párizsié, kolbászé 22,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1, a cukoré 14,1, a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 12,5%-kal lett magasabb.
Idén márciusról áprilisra átlagosan 1,4%-kal nőtt az élelmiszerek ára, többek között a koronavírus okozta megnövekedett kereslet miatt. Az élelmiszereken belül az idényáras élelmiszerek ára (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,2, a párizsi, kolbászé 3,5, a csokoládé, kakaóé 3,4, a sertéshúsé és a tojásé 2,8-2,8, a liszté 2,0, a baromfihúsé 1,5 százalékkal lett magasabb - írja a Pénzcentrum.hu.
Megint olcsóbb az import eper
A Piaci Árinformációs Rendszer adatainak vizsgálatával a pénzügyi hírportál meglepő adatokra tett szert. Az már a legtöbb magyar embernek nem okoz meglepetést, hogy az olyan import gyümölcsök, mint például a görög vagy spanyol eper jóval olcsóbban kapható a magyar termesztésű szamócához képest, idén viszont nemcsak a termelési folyamatok miatt lettek drágábbak a gyümölcsök, a koronavírus is nagyban befolyásolta az árnövekedést.