Ez a zöldségünk olcsóbb lett, mint tavaly, a cukkini viszont már drágább vidéken, mint Pesten!

Bár a szezon elején minden hazai zöldség és gyümölcs drágább, idén sajnos megint óriási mértékű árnövekedésre lehet számítani a piacokon.

A magyar termesztésű zöldségek évről évre egyre drágábban kaphatóak, lassan már egy kiló TV-paprika is annyiba, ha nem többe kerül, mint egy kiló filézett csirkemell. A Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatainak összevetésével annak járt utána, milyen árakkal találkozhatunk a piacokon most és a közeljövőben a magyar termékeket illetően.

A KSH havi közlése kiugró drágulást mutatott a fogyasztói árak tekintetében 2020 áprilisában. A Pénzcentrum elemzése szerint bár éves összevetésben átlagosan 2,4%-kal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, idén márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt, a statisztikai hivatal szerint ebben a koronavírus-járvány hatásai is közrejátszottak.

Méregdrága sertéshús

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,7 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, ezen belül a sertéshúsé 28,9, a párizsié, kolbászé 22,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1, a cukoré 14,1, a szalámié, szárazkolbászé és sonkáé 12,5%-kal lett magasabb.

Idén márciusról áprilisra átlagosan 1,4%-kal nőtt az élelmiszerek ára, többek között a koronavírus okozta megnövekedett kereslet miatt. Az élelmiszereken belül az idényáras élelmiszerek ára (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,2, a párizsi, kolbászé 3,5, a csokoládé, kakaóé 3,4, a sertéshúsé és a tojásé 2,8-2,8, a liszté 2,0, a baromfihúsé 1,5 százalékkal lett magasabb - írja a Pénzcentrum.hu.

Megint olcsóbb az import eper

A Piaci Árinformációs Rendszer adatainak vizsgálatával a pénzügyi hírportál meglepő adatokra tett szert. Az már a legtöbb magyar embernek nem okoz meglepetést, hogy az olyan import gyümölcsök, mint például a görög vagy spanyol eper jóval olcsóbban kapható a magyar termesztésű szamócához képest, idén viszont nemcsak a termelési folyamatok miatt lettek drágábbak a gyümölcsök, a koronavírus is nagyban befolyásolta az árnövekedést.

Mint ahogy a KSH adataiból kiderült, az alma átlagára 59%-os drágulást mutatott egy év alatt, az idei 19. heti drágulás pedig a fővárosi piacokon azt eredményezte, hogy jelenleg a tavalyi ár duplájáért lehet almát vásárolni.

A zöldspárga még mindig luxus

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...