Ez a zenekar tényleg csak ZÖLDSÉGEKKEL zenél – megmutatták, hogyan csinálják

Egy osztrák zenekar bebizonyította, hogy a zöldségek nem csak az egészségünknek, de a fülünknek is jót tesznek!

Ugyan ki gondolná, hogy zöldségekkel is lehet zenét csinálni? Elsőre nevetségesnek hangozhat, pedig egyáltalán nem az (jó, talán egy kicsit), egy osztrák zenekar ugyanis évek óta csak és kizárólag zöldségeket használ a zenéléshez, az elmúlt 22 évben pedig nem csak előadói készségeiket fejlesztették tökélyre, hanem hangszerkészítési tudásukat is.
A Vegetable Orchestra (vagyis zöldséges zenekar) 1998-ban jött létre néhány lelkes, bécsi zenész által. A zenekar tagjai saját maguk kezdték el kifejleszteni zenei technikáikat, ütős és fújós hangszereiket pedig saját kezűleg gyártották a koncertek előtt. A Great Big Story nevű oldal néhány éve készített az együttesről egy bemutatkozó filmet, amelyben lépésről lépésre láthatjuk, hogyan készülnek fel egy koncertre. Kimennek a város legjobb piacára, ahol sorban állnak a friss, gusztusos zöldségek, majd szépen elkezdik kiválogatni azokat az ételeket, amelyekből jól lehet hangszert faragni: jöhet a tök, a padlizsán, a répa, a jégcsapretek, de akár a chilipaprika és a paradicsom is, a lényeg, hogy az áru friss legyen, és a műhelyben a zöldek ellent tudjanak állni, azaz kibírják a következő lépést: a faragást.
Van zöldség, amely már önmagában is használható, olyan is, amelyet csak egy kicsit kell bevagdosni, és máris hiba nélkül tudja adni az ütemet, a répák, karalábék és retkek kifaragása azonban valamivel bonyolultabb, a hangszerkészítés akár három órát is eltarthat. Ha készen vannak a furulyává és fuvolává faragott répák és cukkinik, jöhet a hangpróba, ami szintén nem két perc, mivel minden egyes koncert előtt újabb és újabb hangszerekkel játszik a zenekar.
Aki a Vegetable Orchestra koncertjén jár, egészen biztos, hogy sosem feledi el az élményt. Nem túlzás azt állítani, hogy a zenekar inkább a kortárs műfajokat részesíti előnyben, a fentebb látható karanténkoncertjükről viszont lerí, hogy sok munka és kreativitás van a hangszerelésben. Nem kell aggódni, a zöldségek nagy része egyáltalán nem vész kárba: a műhelyi munka során a maradék zöldségekből leves készül, amelyet a közönség a koncert után együtt fogyaszthat el, így a zöldséges zene igazi közösségi élmény lesz mindenki számára.
Te elmennél a Vegetable Orchestra következő koncertjére?
Ez is érdekelhet:

via goodnewsnetwork

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...