Ez volt a világ első, kifejezetten melegeknek íródott szakácskönyve

Van szakácskönyv vegáknak, szingliknek és van melegeknek. 1966-os megjelenésével a The Gay Cook Book című szakácskönyv volt az első, amit a meleg olvasóközönségnek szántak.

Lou Rand Hogan vastagfedeles színes könyvének borítóján egy csinos szőke (és feltehetően meleg) fiatalember steaket süt virágos kötényben, míg a könyv hátoldalán szőrös, koktélruhába bújt alak illegeti magát.

A 280 oldalas The Gay Cookbook(A melegek szakácskönyve) egy igazán szórakoztató, sok humorral fűszerezett remekmű, ami tele van viccekkel és célozgatásokkal, a receptek pedig sokszínűek, beszédesek, szellemesek ugyanakkor világpolgáriak.

Hogan szerint, "egy egyéjszakás kaland is befejeződhet egy házi készítésű omlettel".

A kötetben francia, amerikai, mexikói, hawaii, de még délkelet-ázsiai recepteket is vannak, amik között összetettebb és egyszerűbb fogások is helyet kaptak. Hogan a könyvben a praktikumot részesíti előnyben. Sokszor leírja, hogyan lehet egy-egy ételt kevesebb költségvetésből kihozni úgy, hogy attól még ugyanolyan jól megfeleljen egy egyedülálló meleg férfi számára - bár kötve hiszem, hogy a meleg férfiak mást esznek, mint akárki más.

Íme egy gyümölcssaláta-recept a könyvből

A szakácsköny írója, Lou Rand Hogan - valódi nevén Louis Randall - 1910-ben született Kaliforniában. Fiatalon tánccal kezdett foglalkozni, belekóstolt a színházi légkörbe, de az őt érő kudarcok után 1936-ban egy Matson óceánjáró luxushajón kezdett dolgozni szakácsként. Ott nemcsak a magas színvonalú gasztronómiában mélyedt el, de - ahogy később a The Gay Cookbook-ban is írta - a meleg szubkultúrával és szokásokkal is megismerkedett, sőt a nyelvi stílusokat, szlengeket is átvette.

Hogan ügyesen felismerte, hogy az 1950-es évektől a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatos témák gyakoribbá és népszerűbbé váltak, így írásai épp jókor jó helyen csattantak.

Lou Rand Hogan személyesen

A könyv megjelenését követően 1966 január 21-én a Time-ban egy kritika is megjelent, amiben egy, a nevét nem vállaló szerző, elítélően méltatta az új szakácskönyvet, miszerint, nincsen az rendben, hogy Amerikában egyre nagyobb nyilvánosságot kap a homoszexualitás. De mind tudjuk, hogy a rossz reklám is reklám, így a kritika széles körben ismertté tette a The Gay Cookbook-ot.

Egy, a szakácskönyvet népszerűsítő szórólap

Persze Hogan előtt is voltak már LMBTQ-szakácskönyv írók, mint Alice B. Toklas, James Beard és Craig Claiborne, de a The Gay Cookbook volt az első, ami kifejezetten a meleg férfiak számára tartalmazott sztorikat és recepteket.

Sokak szerint Hogan könyve akarva akaratlanul népszerűsítette a melegházasságot, méghozzá azzal, hogy a homoszexuális kapcsolatokat, a maguk természetességében ábrázolta. Megjelenéséig ugyanis a köztudatban az élt, hogy a melegek elszigetelten és boldogtalanul élnek, ez a szakácskönyv pedig megelőzte korát, hiszen egy örömteli életet vázolt fel egy elnyomással teli korszakban.

Ez a kötet nem kér elnézést azért, hogy egy boldog férfi képét festi elénk, aki szerelemmel és szeretettel főz a szintén férfi párjának. A lehető legtermészetesebb módon tárja elénk a tényt, hogy bármennyire is elképzelhetetlennek tűnik, a melegek is főznek.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Villámgyors házi jégkrém a málnaszezon margójára

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...