Ez a világ talán legrondább sajtja, ami az egyik legfinomabb is

A sajtimádók egyik ínyenc csemegéje lehet a Divle Obruk, ami a törökök egyik legérdekesebb gasztroremeke.

A ritka, barlangban érlelt török sajt készítéséhez egy ősi technikát alkalmaznak, ami cseppet sem hétköznapi. Ha szereted a rokfortot, ezt is ki kell próbálnod!

Kecskebőrbe töltve

Napjainkra már kevés nomád pásztor maradt az Anatóliai-fennsík azon részén, amit a helyiek sárga legelőnek neveznek. Itt található Divle, más néven Üçharman, ahol 300 gazda körülbelül 3500 kecske és vörös juh állományának köszönhetően a ritka tulum sajt, a Divle Obruk készítése még nem merült feledésbe.

Törökországban többféle tulum, azaz ruhás sajt létezik, ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Divle településen készülő Divle Obruk. A sajtot kecskebőrből készült zsákban érlelik egy barlang mélyén, amitől egyedi aromát kap.

A sajt eredetileg a vidéken őshonos karaman juhok tejéből készült, azonban az állomány csökkenése miatt mára kecsketejet is használnak. A tejet körülbelül 1 órán keresztül főzik 30 fokon, beoltják, majd több napig pihenni hagyják.

Ezután vízben áztatják, hogy csökkentsék a keserű ízt, lemossák, és kövekkel kipréselik a maradék nedvességet. A folyamat utolsó lépésiként sózzák, végül a morzsalékos állagú sajtot birkabőrből vagy kecskebőrből készült tiszta zsákba teszik. Némely zsák akár 22 kiló sajtot is rejthet.

Barlang mélyén érlelik

Nemcsak a sajtot, hanem a zsákokat is külön eljárással készítik elő: a bőrt alaposan megtisztítják, lemossák, sózzák, majd a tűző anatóliai napon kiszárítják. Minden zsák egyszer használatos. Ha a zsákokba beletöltötték a sajtot, egy barlangba szállítják, ami a falu mellett található, és több mint 100 méter mélyen érlelik. A sajtok néhány hónapig - általában májustól szeptemberig - érnek a nedves, hűvös közegben, ahol a hőmérséklet egész évben 4 Celsius fok körül van.

A barlang egyedülálló mikroklímája miatt különleges penészréteg képződik a sajton, ami jellegzetes aromát és külsőt kölcsönöz neki. A sajt először kékes, majd fehér színűvé válik - a rokfort sajthoz hasonlóan-, és végül a baktériumok hatására fakó vöröses tónust vesz fel. Miután az érlelés befejeződött, a Divle Obruk belseje fehér vagy halványsárga színű.

Elnéptelenedett település

A barlang 70 tonna sajtot képes tárolni egy érlelési ciklusban, azonban ma már csak 13–14 tonnával töltik meg. Mivel a vidéket sokan elhagyták, és városokba költöztek, a sajt iránti kereslet és a munkaerő is csökkent. Emellett az éghajlatváltozás sem feltétlen kedvez az állattartásnak, és a gazdálkodás sem olyan vonzó már, mint régen.

Mivel a törökök nem szeretnék, hogy az értékes sajtkészítési hagyományok a feledésbe merüljenek, kezdeményezték, hogy a Divle Obruk gyártási protokolljait szabványosítsák. Ennek eredményeként Divle településen már 3 tejüzemnek is van gyártási engedélye a sajtra, amit hagyományos módon készítenek.

Receptajánló:

Camembert cipóban

Ősz van, köd, meg nyálka odakint? Na ezt a receptet még egy nagyon kezdő is hamar összedobja, és már nem is olyan nagy baj az a hideg... :)

A Divle Obrukot vékony kenyérszeletekre téve fogyasztják, gyümölcsökkel együtt szolgálják fel, és rakit, egy török ánizsos törköly-vagy gyümölcspárlatot isznak mellé. A sajt egy részét nagyobb török városokba, Isztambulba és Ankarába szállítják, ahol boltokban és éttermekben adják el. Ha Törökországban jársz, és szereted a sajtokat, érdemes megkóstolnod a tulumpeyniri, azaz a ruhás sajtok bármelyikét!

Ezeket olvastad már?

via és viaés via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...