Ez történik veled, ha egy hónapig odafigyelsz a szénhidrátbeviteledre

Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy csökkentik a szénhidrátbevitelüket. Mi egy hónapig kipróbáltuk - olvassátok a tapasztalatainkat!

Még tavaly novemberben vágott bele a szerkesztőségünk néhány tagja különféle kihívásokba. Én és Gyuri kollégám nem ettünk húst egy hónapig - tapasztalatainkról ebben a cikkben olvashatsz többet -, Nóra, Gábriel, Gréti, Petra és Zsófi pedig a manapság oly népszerű szénhidrátdiétát próbálták ki.

A diéta alapjai

Leginkább 160 g-os diéta néven találkozhattatok ezzel az étrenddel, amely elsősorban a fogyni vágyók, illetve az inzulinrezisztenciával élők körében népszerű. Bár a nevében szerepel, hogy napi 160 g szénhidrátot tartalmaz, azt fontos leszögezni, hogy nem mindenkinek ennyire van szüksége - a napi szénhidrátbevitel (ill. energia-, zsír-, fehérje-) több tényező függvénye.

A meghatározott szénhidrátmennyiség mellett kiemelten fontos, hogy a megfelelő szénhidrátok alkossák az étrend egyik pillérét. Ezek a szénhidrátok az ún. összetett- vagy közismertebb nevükön a lassan felszívódó szénhidrátok.

Kollégáim az egy hónapos kihívás során elsősorban erre koncentráltak: elhagyták étrendjükből az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat: nem fogyasztottak cukrot, cukros ételeket, fehér lisztet, -rizst, süteményeket, édességeket stb.

Thai zöldcurrys csirke

Egy nagyon gyors thai curry, amihez a pasztát akár készen is beszerezhetjük, valamint ha még tartalmasabbra szeretnénk, akkor főzhetünk hozzá rizstésztát is.

Lássuk, ki hogy boldogult a kihívással és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az egy hónap alatt!:

  • A résztvevő kollégák közül hárman jelentettek fogyást a 4 hét alatt, a másik két kollégának nem változott a testtömege,
  • szintén hárman jelezték, hogy jobb lett a közérzetük,
  • és mindannyian úgy érezték, hogy jobb lett az energiaszintjük - azaz hatékonyabban tudták ellátni napi teendőiket,
  • két ember kivételével a többiek úgy érezték, hogy sikerült változatosabbá tenni az étrendjüket is.

A visszajelzések alapján mindannyian jóérzéssel zárták ezt a kihívást, és többeknél is megfogalmazódott, hogy ezt az odafigyelést hosszabb távon is szeretnék megtartani. Ha nem is úgy, hogy teljesen kizárják az étrendjükből akár a fehér kenyeret, akár a fehér rizst - hanem inkább úgy, hogy ezeket csak alkalmanként fogyasztják, illetve pl. a kenyér esetén csak a jó minőségű - pl. kovászos - kenyeret emelik vissza a menüjükbe.

Az is egyértelműen kiderült a 4 hét alatt, hogy ennyi idő azért kevés az igazi "életmódváltáshoz", a régi berögzült szokások levetkőzéséhez. A megfelelő étrend tervezést, készülést, gyakran otthoni előre főzést igényel - ezeknek a tevékenységeknek pedig meg kell találni az idejét a hétköznapi rutinban.

Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy nem lehetetlen a feladat sok munka és család, utazások mellett sem, és hogy már egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünkért, mindennapi jobb közérzetünkért. Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy próbáljátok ki bátran ti is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...