Ez történik az agyunkkal szakítás után

Úgy tűnik, eléggé megviseli az agyat (is) egy szerelem vége. Hogy miért? Kiderül!

Sonsoles Alonso Martínez, a Groningeni Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt mutatják be, mi történik az emberi aggyal szakítás után – írja az IFLScience. Egy kapcsolat lezárása után az agyban elég szokatlan kommunikációs mintákat és csökkent funkcionális szervezettséget figyeltek meg a kutatók. Ilyen tüneteket jellemzően a klinikai depresszióban szenvedő pácienseknél tapasztaltak.

A szakértők viszonylag keveset tudnak arról, hogy a bánat, jelen esetben egy szakítás, hogyan is befolyásolja az idegsejti kommunikációt. A mostani kutatásban 69 olyan embert vizsgáltak, akik nemrégiben mentek keresztül egy szakításon.

Bár egyik alanynál sem állapítottak meg klasszikus depressziót, változó fokú depresszív tüneteket viszont kimutattak az agyukban.

A kutatók azt is felfedezték, hogy ezen tünetek súlyossága az információk feldolgozására is hatott. A résztvevők nagy részénél gyengült a különböző agyi régiók által generált információk feldolgozásának és kombinálásának képessége.

A kutatás alapján tehát a szakítás a kognitív hatékonyságot is csökkentheti.

A szakértők nem zárják ki, hogy a hasonló negatív élmények akár hosszú távon is befolyásolhatják agyunk egészségét.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...