Ez teszi tönkre a bolygónkat - a húsfogyasztás és levegőszennyezés mellett erre is oda kell figyeljünk

Nem hinnéd, de a túlsúlynak is van ökológiai lábnyoma, méghozzá nem is kicsi.

Szerencsére egyre több szó esik arról, hogy a lég- és műanyagszennyezésen kívül a túlfogyasztás is mennyire káros a bolygó számára. Azzal, hogy sokkal több élelmiszert veszünk, mint amennyit megeszünk, hozzájárulunk a kereslet növekedéséhez, és ezzel a környezetre kedvezőtlen hatást gyakorló mezőgazdasági és állattartási módszerek terjeszkedéséhez. Olasz kutatók ezúttal ezt a kérdést helyezték középpontba, és megvizsgálták, hogy a túlfogyasztással összefüggőelhízási hullám hogyan károsítja a bolygót.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte 1,9 milliárd felnőtt küzd kóros elhízással. Még ijesztőbb a helyzet a gyerekek körében: az ötéves kor alatti elhízottak száma 41 millióra tehető. 1974 óta egy átlagos ember étrendjének a kalóriatartalma 50 százalékkal nőtt. Ezeket a számokat látva nem lehet kétségünk afelől, hogy az elhízásnak van környezeti hatása is.

A Frontiers in Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egy új mérőszámot ismertet, az ún. metabolikus élelmiszerhulladék indexet(metabolic food waste). Ez a mérőszám megmutatja, hogy a plusz kilók mennyi feleslegesen felhasznált vizet, megnövekedett szén- és földlábnyomot jelentenek. (A földlábnyom azt a pluszban a termelésbe vont földterületet jelenti, amit a megnőtt élelmiszerfogyasztás miatt kell felhasználni.)

A kutatók az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatait használva állapították meg a hét földrajzi régió lakosságának átlagos súlytöbbletét a rendelkezésükre álló testtömegindex (BMI) és testmagassági adatok alapján. Azt találták, hogy az így kapott metabolikus élelmiszerhulladék index összesen globálisan 140,7 gigatonna élelmiszerhulladékot jelez, ez 140 milliárd tonnának felel meg. A szégyensort Európa és Észak-Amerika vezeti Óceániával kiegészítve.

Ez a mérőszám azért is fontos, mert nem csak a valóban kialakult élelmiszerhulladékot számolja (ez egyébként 1,3 milliárd tonna jelenleg évente, globálisan), hanem azt is, hogy a szükségeshez képest mennyivel fogyasztunk többet. Ha az elhízás globális problémáját sikerülne visszaszorítani, az a bolygónknak is kifejezetten jót tenne.

Ezeket olvastad már?:

Ezeket olvastad már?

viaTreehugger

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...