Ez a térkép megmutatja, hol kapod a legjobb kenyereket az országban

Néhány fiatalnak köszönhetően nem kell többé kétségbeesetten keresni egy finom pékséget, a Kovásztérkép alkalmazással ugyanis bárhol legyünk, megtaláljuk a legjobb kenyeret!

A NextLeap nevű fejlesztőcsapat komoly fába vágta a fejszéjét akkor, amikor úgy döntött, igazi hiánypótló térképet fejleszt ki a finom, minőségi kovászos kenyér rajongóinak.

Simon Marcell, a Kovásztérkép megálmodója nagy rajongója a kovászos kenyérnek, elmondása szerint éveken keresztül kereste azt az ízélményt, melyet gyerekkorában a zalaegerszegi Kullai pékségben kapható kovászos cipó adott neki.

,,Felnőtt koromra se értettem, hogy lehet, hogy eláll a kenyér egy hétig, és fantasztikus íze van, miközben bármelyik másik kenyér messze elmarad tőle minőségben és tartósságban. Sok kutatómunka után találtam rá a kovászos kenyérre, és a vadkovász fogalmára, majd kb. fél évvel ezelőtt elkezdtem itthon kenyeret sütni" - mesélte nekünk Marcell, aki a KovászLabor nevű Facebook csoport segítségével még közelebbről megismerhette a kovászolás rejtelmeit és azokat a pékségeket, amelyekben kizárólag kovászolással készítenek pékárukat.

,,Nyáron viszont a szokásos kenyérsütős postok mellett megjelentek azok a kérdések is, hogy "XY városban nyaralunk, nem tudtok a közelben vadkovászos pékséget?". És ilyenkor mindig ajánlgatták egymásnak a tagok a jobbnál jobb pékségeket, viszont a sok poszt között ezek mindig elvesztek, és újra és újra jöttek ezek a kérdések. Ekkor gondoltam rá, hogy kellene egy olyan oldal, ahol nem csak szövegesen fel vannak sorolva a címek/nevek, hanem egy térkép, amin a hozzánk legközelebbi pékségeket könnyű megtalálni."

Így született meg aKovásztérképötlete, melyet Marcell és designer kollégája, Stenszky Örs alig több, mint két hét alatt megtervezett, és el is indított. A fejlesztők célja az volt, hogy a közösség erejének segítségével egy olyan térkép jöjjön létre, amelyen Magyarország (és a környező országok) legmegbízhatóbb és legjobb minőségű kovászos pékségei jelennek meg, így megkönnyítve mindenki számára a keresgélést.

Simon Marcell és Stenszky Örs

Az oldalra bárki felregisztrálhatja az általa választott pékséget, értékelheti őket sőt, azt is jelentheti, ha valamelyik pékségben kovász helyett élesztővel dolgoznak (Marcell szerint sajnos elég sok helyen próbálják megtéveszteni a vásárlókat). Az oldal használata mindenki számára ingyenes, a jövőben pedig még rengeteg módon szeretnék fejleszteni az applikációt:

,,Szeretnénk minél több kényelmi funkciót, részletesebb leírásokat a helyekről, és esetleg olyan irányba is tovább menni, hogy akik kovászos kenyér sütéssel akarnak foglalkozni, őket támogassuk: pl. hol lehet kapni a legjobb liszteket (mert sajnos nem lehet minőségi lisztet kapni minden boltban, főleg nem szupermarketekben). Illetve ha továbbra is jelentős lesz a látogatók száma, és lesz rá igény, akkor önálló mobilalkalmazást is készítünk belőle."

A Kovásztérkép működését és fejlesztését ide kattintva akár Te is támogathatod, remélhetőleg pedig ebből a kezdeményezésből egy igazán nagy és hasznos megmozdulás fejlődik ki a későbbiekben, amely még több emberrel szeretteti meg a kovászolás világát.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...