Ez a tejtermék drágulhat már ősztől, ráadásul kevesebb is lehet belőle

Minőségi javulást várnak a hazai tehenészetektől, ez pedig kihathat az árakra is, amik az elmúlt időszakban sem alakultak túl jól...

Már ősszel brutálisan drágulhat a tejföl a boltokban. Ennek oka, hogy a hazai feldolgozóknak külföldről kell beszerezniük az egy év alatt háromszorosára drágult zsíros tejszínt, mert magyar tejek beltartalmi értéke alacsony.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a negyvenszázalékos tejszín esetében is: míg tavaly májusban egy euróért kelt el a tejszín, most 2,8 eurót fizetnek érte a felvásárlók. A drágulás pedig a következő hetekben-hónapokban is folytatódik, így ősszel már a három eurót is meghaladhatja a tejszín ára.

Az egyelőre kérdéses, hogy jut-e majd elég elég tejföl a boltokba, s mennyit kell majd érte fizetni. A magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeteket, hogy megfelelő takarmányozási rendszerrel növeljék az előállított tej beltartalmi értékeit, így csökkentve kiszolgáltatottságukat az EU-s piac felé.

A tejföl drágulása már most is látható, de ha a piaci árak nem változnak, a folyamat aligha lesz visszafordítható. AzAgrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a tertermékek fogyasztói átlagárai így alakultak az elmúlt hetekben. Vastagon jelöltük azokat a tejterméket, ahol drágulás tapasztalható:

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...