Ez segít, ha piros és/vagy rosaceás az arcbőröd

Elmondjuk, milyen ápolási rutinokkal kezelhető a rosacea, ez az elég sokakat érintő bőrbetegség.

Azoknak, akiknek a sporttól vagy egy pohár bortól kipirosodik az arcbőrük, nem kell, hogy egyből rosaceára gondoljanak, viszont, ha azt vesszük észre, hogy ha a meleg, vagy a fűszeres ételek tartós pirosságot okoznak az arcon, akkor könnyen lehet, hogy kezd kialakulni a betegség. Ilyenkor nagyon kíméletesen kell bánni a bőrrel. A következőket fogadjuk meg, ha hajlamunk van a rosaceára.

Se alkohol, se illóolaj ne legyen a kozmetikumokban

Semmilyen formában ne legyen alkohol semelyik kozmetikumban, amelyet az arcunkra kenünk: az alkohol nem csak szárítja a bőrt, de a legtöbb embernél különböző mértékben irritációt is okoz, a kipirosodásra hajlamos bőr pedig különösen érzékenyen reagál rá. Ugyanez vonatkozik az illóolajokra is, hiszen ezek is nagyon irritálóak, különösen, ha nagy koncentrációban vannak jelen kozmetikai készítményekben.

Ne használjunk semmilyen peelinget

Ha szeretnénk egy kicsit megtisztítani a bőrünk felszínét az elhalt hámsejtektől, akkor gyengéd enzimes-, vagy tejsavas hámlasztót használjunk. A rosaceás bőr a napfényre is kifejezetten érzékenyen reagál, ezért feltétlenül használjunk minden nap fényvédő krémet, még akkor is, ha zárt térben tartózkodunk, ugyanis a káros ultraibolyasugarakat az ablakok csak részben tudják megszűrni.

Masszázs, és semmi stressz!

Ha duzzanatoktól is szenvedünk a pirosság mellett, akkor végezzünk gyengéd körkörös masszázst az orron, az orcákon és a homlokon. Ha reggel és este öt percig finoman masszírozzuk az arcunkat, az biztosan enyhíti a tüneteket.

Emellett fontos, hogy kerüljük azokat dolgokat, amelyek az erős kipirosodást kiváltják; ezek minden embernél egyediek, de leggyakoribbak a stressz, a túl intenzív testmozgás, az alkohol, illetve a csípős és fűszeres ételek. Ha ez mégsem sikerül, akkor azzal vehetjük elejét a tünetek eldurvulásának, ha egy párszor tíz percig jegeljük az arc érintett területeit.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Krisztina

Címlapról ajánljuk

További cikkek