Ez az oka annak, hogy van, akinek napi 6 óra alvás is elég

Egy genetikai mutáció felfedezése hozzásegítheti a kutatókat újfajta alvássegítő gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Egy ember az életének nagyjából egyharmadát alvással tölti, ezért ez a témakör egy viszonylag sokat kutatott terület. Leginkább azért tudunk róla annyit, mert a hosszú távú alváshiánynak ismerjük a negatív következményeit: memóriazavar, stressz, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, és még sorolhatnánk. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak most viszont sikerült megtalálniuk azt a génmutációt, ami miatt néhány ember tökéletesen kipiheni magát napi hat óra alvással, míg másoknak legalább a 7-8 óra szükséges ehhez.

A Neuron tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók ezúttal nem a cirkadián ritmust, vagyis a szervezet saját belső óráját figyelték meg, hanem az alvás minőségében és hosszában szerepet játszó homeosztatikus szabályozást.

A kutatók egy olyan család génjeit - egészen pontosan az ún. ADRB1 gén mutációját - figyelték meg, amelynek tagjai rendszeresen alszanak mindössze 4-6 órát, mégsem panaszkodnak semmilyen negatív következményre. Kiderült, hogy ez a genetikai variáns okozza, hogy valaki természetes módon rövid alvással is képes jól funkcionálni. Ez a gén egy adenozinnak nevezett vegyület receptora, ami azért érdekes, mert ezek a receptorok azok, amelyeken a koffein is kifejti a hatását.

A szakértők elismerték, hogy még rengeteg kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsék az összefüggéseket, de az már biztos, hogy ez a génvariáns nagy szerepet játszik abban, hogy valaki miért friss és kipihent 4 óra alvás után, és valakinek miért kell legalább 8 óra ahhoz, hogy képes legyen normálisan funkcionálni a mindennapokban. A kutatók szerint a felfedezés később újfajta, alvást segítő gyógyszerek kifejlesztésében is segíthet.

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...