Ez a magyar sajt a világ egyik legjobb sajtja lett

A legkiválóbb sajtok versenyén, a Bergamo-ban megrendezett World Cheese Award-on nyert el rangos elismerést egy etyeki sajt. Hamarosan itthon is kapható lesz a kecskesajt. 

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra még csak nem régiben alakult meg, máris a világ egyik legjobb sajtját forgalmazza- derül ki a Hello Vidék cikkéből. A manufaktúra idén először indult el a világ legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awards-on, Etyeki Hófehér néven forgalmazott, kecsketejből készített sajtja azonban már az első alkalommal bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. A World Cheese Awards versenyén nem mellesleg 42 ország 3804 sajtját regisztrálták, ebből a felhozatalból nyert el két elismerést is a magyar sajt.
A nemespenésszel érő lágysajt Super Gold díjat kapott, ezen kívül megkapta a „Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtja”-nak járó különdíjat is. Bár a manufaktúrát csak nem régen alapították, a díjnyertes sajt mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, a manufaktúra egyik tulajdonosa, a nem mellesleg jogász diplomával rendelkező Vidáné Kondor Oktávia svájci és osztrák mesterektől tanulta el a szakma titkait és trükkjeit az elmúlt években.
,,A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik" - vallja a győztes sajt előállítója, aki férjével, Vida Jánossal működteti a manufaktúrát.
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra gazdaságában jelenleg 100 szánentáli kecskét tartanak, amelyek bio minősített szénán nevelkednek, így termelve azt a kiváló minőségű tejet, amelyből a díjnyertes sajtok készülnek. A Mafukatúra kínálatában egyaránt található világbajnok camembert-típusú sajt, félkemény- és grillsajt is, hamarosan pedig a fővárosi éttermek mellett a nagyközönség is hozzájuthat a prémium kecskesajtokhoz, a vállalkozás bővülésének köszönhetően januárra elkészül az az EU-vizsgás üzem, amelyben a jelenleginél nagyobb volumenben állítják majd elő a sajtokat.

A címlapfotó illusztráció (iStock)

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...