Ez a magyar sajt a világ egyik legjobb sajtja lett

A legkiválóbb sajtok versenyén, a Bergamo-ban megrendezett World Cheese Award-on nyert el rangos elismerést egy etyeki sajt. Hamarosan itthon is kapható lesz a kecskesajt. 

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra még csak nem régiben alakult meg, máris a világ egyik legjobb sajtját forgalmazza- derül ki a Hello Vidék cikkéből. A manufaktúra idén először indult el a világ legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awards-on, Etyeki Hófehér néven forgalmazott, kecsketejből készített sajtja azonban már az első alkalommal bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. A World Cheese Awards versenyén nem mellesleg 42 ország 3804 sajtját regisztrálták, ebből a felhozatalból nyert el két elismerést is a magyar sajt.
A nemespenésszel érő lágysajt Super Gold díjat kapott, ezen kívül megkapta a „Világbajnokság legjobb közép-kelet-európai sajtja”-nak járó különdíjat is. Bár a manufaktúrát csak nem régen alapították, a díjnyertes sajt mögött közel egy évtizedes fejlesztő munka áll, a manufaktúra egyik tulajdonosa, a nem mellesleg jogász diplomával rendelkező Vidáné Kondor Oktávia svájci és osztrák mesterektől tanulta el a szakma titkait és trükkjeit az elmúlt években.
,,A kézműves sajtkészítés nem csupán a munkánk, hanem a szenvedélyünk. Egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátunk mögött azt valljuk, hogy sajtjaink esszenciája a részletekben rejlik" - vallja a győztes sajt előállítója, aki férjével, Vida Jánossal működteti a manufaktúrát.
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra gazdaságában jelenleg 100 szánentáli kecskét tartanak, amelyek bio minősített szénán nevelkednek, így termelve azt a kiváló minőségű tejet, amelyből a díjnyertes sajtok készülnek. A Mafukatúra kínálatában egyaránt található világbajnok camembert-típusú sajt, félkemény- és grillsajt is, hamarosan pedig a fővárosi éttermek mellett a nagyközönség is hozzájuthat a prémium kecskesajtokhoz, a vállalkozás bővülésének köszönhetően januárra elkészül az az EU-vizsgás üzem, amelyben a jelenleginél nagyobb volumenben állítják majd elő a sajtokat.

A címlapfotó illusztráció (iStock)

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!