Ez az a magyar hely Bécsben, ahol matrjoska babából vagy akár egy bongból is szürcsölhetjük a koktélunkat

Budapesten a Boutiq’Bar fogalom a koktélok és a bárkultúra rajongói számára. A csapat itthon már bizonyított, most Bécsben néznek új kihívások elé.  

A recept a régi: kiemelkedő minőségű italkülönlegességek, hibátlan kiszolgálás és fesztelen hangulat. Koktélokat kóstoltunk Bécsben és utánajártunk, ki az a Mr. Mendez.

Nappal kávézó, csütörtök, péntek és szombat este viszont fellibben a terem hátsó részében a függöny és egy új világba csöppenhetnek a látogatók: kitárul Mr. Mendez színes, vidám és titokzatos világa. Szerencsém volt, hogy csak Bécsig kellett jönnünk, ugyanis az eredeti tervek szerint Barcelonában szerettek volna terjeszkedni a tulajdonosok, azonban Bécs logisztikai és egyéb szempontok alapján praktikusabbnak bizonyult.

Ki az a Mr. Mendez?

Mr. Mendez titokzatos figura, több sztorit is hallottunk róla, de máig nem tudjuk, ki is ő valójában: egy valódi személy, vagy csak a képzelet szüleménye? Egy biztos, a Karlsplatz 2. számú ház – ahol ma a Mr. Mendez is található – az 1950-es évek óta vendéglátóhelyként működik, azóta sokféle ember megfordult itt. Az egyik leghihetőbb sztori szerint a ’60-as években volt egy mexikói törzsvendég, aki majd’ mindennap betért egy kávéra és egy sörre. Így ment ez éveken át, heti 7 napból 5-öt biztosan ott töltött és mindig ugyanazt rendelte, mígnem egy napon betért és a szokásos sör-kávé kombó helyett egy üveg pezsgőt rendelt minden vendégnek. A nagyvonalú cselekedet okát máig homály fedi, az eset azóta senki sem látta.

Dél-Amerika és a Guadalupei szűz

Mr. Mendez legendáját a dél-amerikai ihletésű enteriőr élteti. Hatalmas mexikói halálfejes, UV-festmény, buja fények és budoárhangulat. Ilyen körülmények között még az is a saját titkait fürkészi, akinek amúgy egy sincs. Egyszerűen ezt követeli meg a hely hangulata. "A designnal szerettünk valami újat mutatni a szabálykövető bécsieknek, és olyat hozni, ami megdöbbenti és kimozgatja őket a komfortzónájukból. Nem szeretem a konformizmust, mindig arra törekedtem, hogy más legyek.” – magyarázza a jó értelemben meglepő designt Nagy Zoltán, az egyik tulajdonos.

A „feel good” érzés a bárba érkezünk óta megvan, és csak fokozódik a jókedv, amikor meglátjuk az egyik méregzöld falról ránk tekintő Guadalupei szűz szobrát,

amiről hamar megtudjuk, hogy Nagy Zoltán párjának, a szintén profi bartender Kocsis Lillának az ötlete volt. Egyszerre imádjuk és nem értjük, de nincs sok időnk a csodálkozásra, mert kézzel festett matrjoska babában érkeznek italaink.

"Több jó hely is van Bécsben, ahol jó minőségű és ügyesen elkészített italokat adnak. Nálunk emellé a vendégek kapnak egy csipetet a budapesti, olykor kaotikus, de mindig színes és hömpölygő éjszakából is, ráadásul mindezt latinos köntösben, egy nemzetközi csapat tolmácsolásában. Eltérünk a megszokottól, a legtöbb vendégünk ezt szereti bennünk.”– veszi át a szót Haraszti Ferenc, a Mendez üzletvezetője, aki ezelőtt hosszú évekig a Boutiq’Bar csapatát is erősítette.

Cél a világ legjobb bárjai közé bekerülni

A csapat Bécsben is kiváló, nemzetközi staff gondoskodik róla, hogy a vendégeknek minőségi kiszolgálásban legyen részük. Úgy tartják, a csapat sokfélesége nyitottsággal is jár. „Mindenki profi, és azért van itt, mert a Mr Mendezt szeretné építeni, hogy együtt tegyük fel a nemzetközi bártérképre” – folytatja Haraszti, majd egy szempillantás múlva már széles mosollyal üdvözli a frissen betérő vendégeket. „Közel az Opera, sok zenész törzsvendégünk van: bolgár, horvát, szerb, román, magyar – mind itt Bécsben, nálunk gyűlnek össze.” – mesél a betérőkről az üzletvezető, miközben már az italokat készíti.

Mit isznak a bécsiek?

A bárvilágban nemzetközi trend, hogy egy tematika alapján készül az aktuális itallap. A Mendezben az élmény adja az inspirációt az italok megalkotásához, így történhet meg, hogy matrjoska babából, vagy akár egy bongból is szürcsölhetjük a koktélunkat. Rossz választás nincs, hiszen a Mendezben is a minőség az egyik legszigorúbban vett irányelv.A német, osztrák és svájci piac egymásból és egymásra építkezik, a nemzetközi italtrendek befolyása nem érezhető itt: például a tequila és mescal boom egyelőre nem ütötte fel a fejét, de mi speciel nem bánjuk, sőt azon gondolkodunk, hogy a Mendezben várjuk meg őket. Addig legalább végig tudjuk kóstolni az itallapot.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Újévi boros fogadalmak, amiket te is be akarsz majd tartani

Facebook Mr. MendezFacebook Boutiq’Bar

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...