A hús- és tejtermékek elhagyásával tehetünk a legtöbbet a Földünkért - állítja az elmúlt évek legátfogóbb, több mint 100 ország mezőgazdaságát vizsgáló kutatás.Az összesített adatok szerint akár 75 százalékkal csökkenhetne a mezőgazdasági területfelhasználás,ha a megszokott húsételeink és kedvenc tejtermékeink kihagyásával alakítanánk a mindennapos táplálkozásunkat, és még így is jóllakhatna a világ teljes népessége. Így az is logikusnak tűnik, hogy minél több földterületet használ fel a mezőgazdaság, annál kevesebb marad a vadon élő, veszélyeztetett fajoknak élőterületként, ez pedig a fajok tömeges kipusztulásához vezet.
Érdekes tény, hogy a hús- és tejtermékek csaka napi kalóriaszükségletünk 18, fehérjeszükségletünk kb. 37 százalékát fedezik,viszont a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátásának 60 százalékáért felelősek. Ez nagyon magas arány, a szárazföldi területek 86 százaléka mostanra pedig emberek által lakott, vagy állattartásra használt terület.
Ezt olvastad már?
Jamie Oliver szakácskönyvének főleg a vegák és vegánok fognak örülni... de nem csak ők!
A kutatásból azt is leszűrhetjük, hogy még a legkisebb ökológiai lábnyom mellett termelt hús- és tejipari termék is sokkal nagyobb terhet ró a környezetre, mint a legkevésbé fenntartható zöldség vagy gabona megtermelése.
Receptajánló:
Mindebből az következik, hogy a fenntarthatóbb jövő felé vezető út egyértelműen a növényi táplálkozás felé mutat. A vegán étrenddel egyértelműen sokat tehetünk a bolygó elsavasodása, az üvegházhatású gázkibocsátás, a vízszennyezés és a mértéktelen földhasználat ellen, állítják a szakértők. A legtöbbet az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával tehetünk a környezetünkért, ezzel a fenntartható gazdálkodásban előállított állati eredetű termékek sem tudnak versenyezni. Furcsának hathat először, hogy összehasonlítjuk az állati és növényi eredetű fehérjéket, pedig nincs ebben semmi különös:az állattartás harminchatszoros földterületet igényel a növénytermesztéshez képest, tehát amíg a kedvenc sült húsod a tányérodra kerül, óriási utat jár be, és aránytalan terheket ró a környezetre.
Gondoltad volna?
Ahelyett, hogy a világ teljes lakossága áttérne hirtelen vegán életmódra, megoldás lehetne, hogy az egyes gazdaságok a legnagyobb szennyezéssel járó hús- és tejtermékek előállításakor legalább fele részben növényi eredetű alapanyagokat használnának.
Ez persze nem egyszerű, a világon közel 570 millió gazdaság működik, viszont ezek rengeteg támogatást is kapnak, szóval az elkölthető pénz rendelkezésre áll, hogy jó célra fordítsák.
A Guardian által megkérdezett szakértő szükségesnek látná címkék bevezetését az élelmiszeriparban, ezekkel jeleznék a vásárlóknak, hogy az adott termék mekkora terhet ró a környezetre, de az extra adók a húsra és a tejtermékekre szintén szükségesek lehetnek. Meglepő lehet, hogy a fűvel táplálkozó szarvasmarhák tartása is nagyon káros a bolygónkra, gondoljunk csak bele, lényegében a füvet kell átalakítani fogyasztható tőkehússá, ez pedig ugyanaz, mint a szén energiává alakítása.Receptajánló:
A tanulmány konklúziója a kutatók szerint nem az, ami a vegánságot tartja az egyetlen elfogadható életmódnak, amit máról holnapra mindenkinek be kell vezetnie - sokkal inkább arról van szó, hogy az emberiségnek mérsékelnie kell a húsfogyasztását. Ráadásul a fejlett világban egyre nagyobb problémát okozó, rengeteg ember érintő elhízáshullámot is mérsékelnie lehet a növényi alapú étrend népszerűsítésével.
Ezeket olvastad már?
Nem garantáljuk, de így talán még a gyerekeid is életben...
A környezetkárosítás ellen pár apró lépéssel mi is felléphetünk - hoztunk egy listát és egy videót arról, hogyan csökkenthetjük a hulladékmennyiségünket. Próbáld ki te is!
Dacota"Nem hiszek a lebomló műanyagokban"– A Zero Hero webshop alapítójával,...
A Zero Hero webshop egy fiatal anyuka, Gyarmati Detti „második gyermeke”, akinek már kiskora óta szívügye a környezetvédelem. Vele beszélgettünk.
Hajdú_AnnaÚt a fenntartható fogyasztáshoz
Fenntartható fejlődés, fenntartható fogyasztás - sok helyen találkozunk a kifejezéssel, de mégis, mit jelent pontosan? És hogyan tudunk részt venni benne?
DacotaErre a 3 dologra figyelj oda, ha az ebéded saját...
Az otthonról hozott ételhordók veszélyeket rejthetnek, ezért nem árt néhány szabályt betartani, ha ezekben kérjük az ételt.
Fenes GábrielviaGuardian