Ez a két kedvenc ételed rombolja leginkább a Földet

A vegán étkezésé a jövő?  Egy friss tanulmány szerint a táplálkozásunk átalakításával tehetünk a legtöbbet a bolygóért. 

A hús- és tejtermékek elhagyásával tehetünk a legtöbbet a Földünkért - állítja az elmúlt évek legátfogóbb, több mint 100 ország mezőgazdaságát vizsgáló kutatás.Az összesített adatok szerint akár 75 százalékkal csökkenhetne a mezőgazdasági területfelhasználás,ha a megszokott húsételeink és kedvenc tejtermékeink kihagyásával alakítanánk a mindennapos táplálkozásunkat, és még így is jóllakhatna a világ teljes népessége. Így az is logikusnak tűnik, hogy minél több földterületet használ fel a mezőgazdaság, annál kevesebb marad a vadon élő, veszélyeztetett fajoknak élőterületként, ez pedig a fajok tömeges kipusztulásához vezet.

Érdekes tény, hogy a hús- és tejtermékek csaka napi kalóriaszükségletünk 18, fehérjeszükségletünk kb. 37 százalékát fedezik,viszont a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátásának 60 százalékáért felelősek. Ez nagyon magas arány, a szárazföldi területek 86 százaléka mostanra pedig emberek által lakott, vagy állattartásra használt terület.

Ezt olvastad már?

Jamie Oliver szakácskönyvének főleg a vegák és vegánok fognak örülni... de nem csak ők!

A kutatásból azt is leszűrhetjük, hogy még a legkisebb ökológiai lábnyom mellett termelt hús- és tejipari termék is sokkal nagyobb terhet ró a környezetre, mint a legkevésbé fenntartható zöldség vagy gabona megtermelése.

Receptajánló:

Mindebből az következik, hogy a fenntarthatóbb jövő felé vezető út egyértelműen a növényi táplálkozás felé mutat. A vegán étrenddel egyértelműen sokat tehetünk a bolygó elsavasodása, az üvegházhatású gázkibocsátás, a vízszennyezés és a mértéktelen földhasználat ellen, állítják a szakértők. A legtöbbet az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával tehetünk a környezetünkért, ezzel a fenntartható gazdálkodásban előállított állati eredetű termékek sem tudnak versenyezni. Furcsának hathat először, hogy összehasonlítjuk az állati és növényi eredetű fehérjéket, pedig nincs ebben semmi különös:az állattartás harminchatszoros földterületet igényel a növénytermesztéshez képest, tehát amíg a kedvenc sült húsod a tányérodra kerül, óriási utat jár be, és aránytalan terheket ró a környezetre.

Gondoltad volna?

Ahelyett, hogy a világ teljes lakossága áttérne hirtelen vegán életmódra, megoldás lehetne, hogy az egyes gazdaságok a legnagyobb szennyezéssel járó hús- és tejtermékek előállításakor legalább fele részben növényi eredetű alapanyagokat használnának.

Ez persze nem egyszerű, a világon közel 570 millió gazdaság működik, viszont ezek rengeteg támogatást is kapnak, szóval az elkölthető pénz rendelkezésre áll, hogy jó célra fordítsák.

A Guardian által megkérdezett szakértő szükségesnek látná címkék bevezetését az élelmiszeriparban, ezekkel jeleznék a vásárlóknak, hogy az adott termék mekkora terhet ró a környezetre, de az extra adók a húsra és a tejtermékekre szintén szükségesek lehetnek. Meglepő lehet, hogy a fűvel táplálkozó szarvasmarhák tartása is nagyon káros a bolygónkra, gondoljunk csak bele, lényegében a füvet kell átalakítani fogyasztható tőkehússá, ez pedig ugyanaz, mint a szén energiává alakítása.Receptajánló:

Vegán meggyes pite

Tökéletes tavaszi sütemény, amely természetesen bármilyen idénygyümölcscsel, gyakorlatilag egy óra alatt elkészíthető.

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

A tanulmány konklúziója a kutatók szerint nem az, ami a vegánságot tartja az egyetlen elfogadható életmódnak, amit máról holnapra mindenkinek be kell vezetnie - sokkal inkább arról van szó, hogy az emberiségnek mérsékelnie kell a húsfogyasztását. Ráadásul a fejlett világban egyre nagyobb problémát okozó, rengeteg ember érintő elhízáshullámot is mérsékelnie lehet a növényi alapú étrend népszerűsítésével.

Ezeket olvastad már?

viaGuardian

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...