Ez a kenyér ókori egyiptomi élesztőből készült - megmutatjuk, hogyan

Egy amerikai férfi gondolt egy merészet, és néhány szakértő barátja segítségével kisütött egy kenyeret. Na de milyen kenyeret? 

Seamus Blackley magát amatőr gasztroegyiptológusnak tartja, Twitter oldalán bemutatkozása mellett számtalan érdekes posztot olvashatunk a kenyérkészítésről, azon belül is a különleges élesztővel és kovászokkal készült kenyerekről.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158264819503419392?ref_src=twsrc%5Etfw

Blackley készített már kenyeret erdőben fellelhető élesztőkkel is, ami viszont még ennél is sokkal bizarrabb, az az a 4500 éves élesztő, amelyek ókori egyiptomi agyagedényekből kapargatott ki, természetesen komoly segítséggel.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158269687467139072?ref_src=twsrc%5Etfw

,,Egy nagyon óvatos technikát alkalmazva, UV sterilizálással, autokláv eszközök és tartályok segítségével, valamint frissen őrölt alakor- és árpaliszttelfelébresztettem és tápláltam a minta organizmusokat. Noha ez a minta bizonyosan szennyező anyagokat tartalmaz, valószínűleg a valódi ősi élesztőtörzseket is tartalmazza" - írta bejegyzésében Seamus azelőtt, hogy elkészült volna a kenyér.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158276747952963585?ref_src=twsrc%5Etfw

A férfi egy egyiptológus és egy mikrobiológus segítségével a Bostoni Szépművészeti Múzeum és a Harvard Egyetem Peabody Múzeumának egyiptomi részlegéről szerezte be az edények falán maradt anyagot, melyet alapos laboratóriumi vizsgálatok után elkészíthette ezt a gyönyörűséget:

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158274889171607552?ref_src=twsrc%5Etfw

Blackley természetesen élménybeszámolót is írt azután, hogy megkóstolta a 4500 éves élesztővel készült kenyeret. Állítása szerint a kenyér hihetetlenül ízletes, édesebb és tömörebb, mint egy átlagos kenyér egy kis barna cukros és pörkölt kávés beütéssel.

Annyi bizonyos, hogy egy nagyon különleges kenyérről van szó, Blackley azonban felhívja posztjaiban a figyelmet arra, hogy hasonló kísérletekhez komoly vizsgálatok szükségesek. Ha sütni nem is, megkóstolni biztosan megkóstolnánk ezt a különleges, ókori egyiptomi kenyeret.

EZ IS ÉRDEKES:

Ezeket olvastad már?

via buzzfeed

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...