Ez a kenyér ókori egyiptomi élesztőből készült - megmutatjuk, hogyan

Egy amerikai férfi gondolt egy merészet, és néhány szakértő barátja segítségével kisütött egy kenyeret. Na de milyen kenyeret? 

Seamus Blackley magát amatőr gasztroegyiptológusnak tartja, Twitter oldalán bemutatkozása mellett számtalan érdekes posztot olvashatunk a kenyérkészítésről, azon belül is a különleges élesztővel és kovászokkal készült kenyerekről.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158264819503419392?ref_src=twsrc%5Etfw

Blackley készített már kenyeret erdőben fellelhető élesztőkkel is, ami viszont még ennél is sokkal bizarrabb, az az a 4500 éves élesztő, amelyek ókori egyiptomi agyagedényekből kapargatott ki, természetesen komoly segítséggel.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158269687467139072?ref_src=twsrc%5Etfw

,,Egy nagyon óvatos technikát alkalmazva, UV sterilizálással, autokláv eszközök és tartályok segítségével, valamint frissen őrölt alakor- és árpaliszttelfelébresztettem és tápláltam a minta organizmusokat. Noha ez a minta bizonyosan szennyező anyagokat tartalmaz, valószínűleg a valódi ősi élesztőtörzseket is tartalmazza" - írta bejegyzésében Seamus azelőtt, hogy elkészült volna a kenyér.

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158276747952963585?ref_src=twsrc%5Etfw

A férfi egy egyiptológus és egy mikrobiológus segítségével a Bostoni Szépművészeti Múzeum és a Harvard Egyetem Peabody Múzeumának egyiptomi részlegéről szerezte be az edények falán maradt anyagot, melyet alapos laboratóriumi vizsgálatok után elkészíthette ezt a gyönyörűséget:

https://twitter.com/SeamusBlackley/status/1158274889171607552?ref_src=twsrc%5Etfw

Blackley természetesen élménybeszámolót is írt azután, hogy megkóstolta a 4500 éves élesztővel készült kenyeret. Állítása szerint a kenyér hihetetlenül ízletes, édesebb és tömörebb, mint egy átlagos kenyér egy kis barna cukros és pörkölt kávés beütéssel.

Annyi bizonyos, hogy egy nagyon különleges kenyérről van szó, Blackley azonban felhívja posztjaiban a figyelmet arra, hogy hasonló kísérletekhez komoly vizsgálatok szükségesek. Ha sütni nem is, megkóstolni biztosan megkóstolnánk ezt a különleges, ókori egyiptomi kenyeret.

EZ IS ÉRDEKES:

Ezeket olvastad már?

via buzzfeed

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek