Ez a holland pasas az első sommelier, aki nem bort, hanem tejet kóstol

A tej jóval több, mint az a fehér cucc, amibe a műzlidet rakod reggelente. Ismerkedj meg Bas de Groottal, aki tej-sommelier.

A holland Bas de Groot a kaliforniai Sonoma megyébe, John Bucher ökogazdaságába látogatott, és megkóstolta az ott termelt tejet. Úgy tűnhet, sokan csinálnak hasonlót, de Groot azonban a világ első tej sommelier-je, aki szakértő módon szürcsöli a tejet.

De mit is csinál egy sommelier?

A sommelierből a vendégek általában annyit látnak, hogy kitöltés után pörgeti, szagolgatja és ízlelgeti a bort, munkája azonban ennél sokkal többet jelent. A borszakértő szakmája a borászat, a gasztronómia és a vendéglátás elegyét jelenti.

A sommelier általában olyan elegáns éttermekben dolgozik, ahol széles a borkínálat és intenzív gasztronómiai élményt kínálnak, de egyre több pincészetben is találkozni sommelier-ekkel.

És van már tej-sommelier is

de Groot szerint a tej íze - hasonlóan a borhoz - nagyban függ a talaj és a rajta termő növények minőségétől, csak a bortól eltérően ebben az esetben tehenek is hozzátesznek a végeredményhez. De Groot a tanfolyamain részt vevőknek is megtanítja, mekkora különbségek lehetnek az egyes tejek között. Például egy kukoricán nevelt Holstein tehén tejében kevesebb a zsír és a fehérje, mint egy legeltetett Jersey tehénében - írja az OddityCentral.

A szakértő szerint minél zsírosabb a tej, annál finomabb, mivel a zsiradék felelős a fehér ital ízének intenzitásáért és mélységéért.

de Groot egész életében nagy tejrajongó volt, még a kanapén filmezve is a fehér italt kortyolgatta. Manapság azonban már csak biodinamikus gazdaságokból származó, nyers tejet iszik.

Ha tudsz angolul, te is elkísérheted de Grootot Kaliforniába, a nem csupán tejet, hanem bort is termelő Bucher-gazdaságba.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Minőségi magyaros konyha a belvárosban - Megnyitott a Börze

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...