A holland Bas de Groot a kaliforniai Sonoma megyébe, John Bucher ökogazdaságába látogatott, és megkóstolta az ott termelt tejet. Úgy tűnhet, sokan csinálnak hasonlót, de Groot azonban a világ első tej sommelier-je, aki szakértő módon szürcsöli a tejet.
De mit is csinál egy sommelier?
A sommelierből a vendégek általában annyit látnak, hogy kitöltés után pörgeti, szagolgatja és ízlelgeti a bort, munkája azonban ennél sokkal többet jelent. A borszakértő szakmája a borászat, a gasztronómia és a vendéglátás elegyét jelenti.
A sommelier általában olyan elegáns éttermekben dolgozik, ahol széles a borkínálat és intenzív gasztronómiai élményt kínálnak, de egyre több pincészetben is találkozni sommelier-ekkel.
És van már tej-sommelier is
de Groot szerint a tej íze - hasonlóan a borhoz - nagyban függ a talaj és a rajta termő növények minőségétől, csak a bortól eltérően ebben az esetben tehenek is hozzátesznek a végeredményhez. De Groot a tanfolyamain részt vevőknek is megtanítja, mekkora különbségek lehetnek az egyes tejek között. Például egy kukoricán nevelt Holstein tehén tejében kevesebb a zsír és a fehérje, mint egy legeltetett Jersey tehénében - írja az OddityCentral.
A szakértő szerint minél zsírosabb a tej, annál finomabb, mivel a zsiradék felelős a fehér ital ízének intenzitásáért és mélységéért.
de Groot egész életében nagy tejrajongó volt, még a kanapén filmezve is a fehér italt kortyolgatta. Manapság azonban már csak biodinamikus gazdaságokból származó, nyers tejet iszik.