Egy vérbeli holland nem tojásrántottával indítja a napot, és nem is egyszerű lekváros kenyérrel! Helyette megken egy (vagy több) szelet pirítóst vajjal, majd bőségesen megszórja csokidarával. Hogy mi??!
Hagelslag, új dimenzió a reggelizésben
Ha unod a reggeli rántottát, és a lekváros kenyér, a szalámis szendvics vagy a gabonapehely sem dob már fel, a hollandok reggelijével új színt vihetsz a napjaidba. Ők egészen új szintre emelték a vajas pirítóst: csokoládéval hintik meg a kenyeret, és tejjel majszolják.
A hagelslagot rendszerint csokidarával eszik, de az édesség gyümölcsös ízekben is létezik. Talán elsőre furcsa lehet a párosítás, de a hollandok imádják reggelire a hagelsagot, mert megédesíti a napjukat - csokiízzel a szánkban semmi sem tűnik olyan borzasztónak.
Persze az édes ízek nem számítanak újdonságnak a reggeliben: az amerikaiak mogyorókrémes kenyere vagy juharszirupos palacsintája, a spanyolok és a franciák forró csokoládéja, valamint az olaszok nutellás palacsintája sem új keletű. A hagelslag mégis más, mégpedig a csokidara és a vajas kenyér szokatlan párosítása miatt.
Honnan ered a hagelslag?
A hagelslag azonban sokkal régebbi, mint például az amerikai palacsinta - már évszázadok óta eszik a hollandok. A sprinkles, vagyis az a csokidara, amivel a kenyeret megszórják, a holland kultúra része. A fura édesség története egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a hollandok cukrozott ánizsmagokat ropogtattak kenyérrel, mint egyfajta tradicionális ételt.
Az 1800-as évekig a színes, cukrozott ánizsmagokat muisjes néven ismerték, ami szó szerinti fordításban egérkéket jelent. A muisjes ma is létezik, azonban főként ünnepek alkalmával fogyasztják, míg a hagelslagot reggelire eszik.
Hogyan edd a hagelslagot?
Nincs megkötés, hogy milyen kenyér illik hozzá, az egyetlen szabály, hogy kend meg vajjal, mivel csak így fog megtapadni a csokoládé. Az igazi hagelslaghoz hideg és elég vastag vajréteg kell, azonban van, aki kissé olvadtan szereti a csokoládét a kenyéren, ezért meleg pirítósra keni a vajat.
Ha tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, akkor ne vajat, hanem mogyoróvajat kenj a kenyérre! Arra azonban figyelj, hogy a hagelslag nem egyenlő a nálunk kapható tortadíszítő reszelékkel, ugyanis a holland recept szerint minimum 35 % kakaótartalommal kell rendelkeznie a csokidarának.
Kedvet kaptál a hagelslaghoz?
Klasszikus hagelslag:
Banános hagelslag:
Hagelslag mennyország:
Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?
Khirret, a különleges "pollenédesség", ami a Mózest oltalmazó nádból készül