Ez a hagelslag, a hollandok furcsa csokidarás reggelije

Hollandia a világ 6. legboldogabb országa. Lehet, hogy a reggelijük a titka? Kipróbálnád, milyen az, ha a vajas kenyeredre nem sót, hanem csokidarát szórsz?

Egy vérbeli holland nem tojásrántottával indítja a napot, és nem is egyszerű lekváros kenyérrel! Helyette megken egy (vagy több) szelet pirítóst vajjal, majd bőségesen megszórja csokidarával. Hogy mi??!

Hagelslag, új dimenzió a reggelizésben

Ha unod a reggeli rántottát, és a lekváros kenyér, a szalámis szendvics vagy a gabonapehely sem dob már fel, a hollandok reggelijével új színt vihetsz a napjaidba. Ők egészen új szintre emelték a vajas pirítóst: csokoládéval hintik meg a kenyeret, és tejjel majszolják.

A hagelslagot rendszerint csokidarával eszik, de az édesség gyümölcsös ízekben is létezik. Talán elsőre furcsa lehet a párosítás, de a hollandok imádják reggelire a hagelsagot, mert megédesíti a napjukat - csokiízzel a szánkban semmi sem tűnik olyan borzasztónak.

Persze az édes ízek nem számítanak újdonságnak a reggeliben: az amerikaiak mogyorókrémes kenyere vagy juharszirupos palacsintája, a spanyolok és a franciák forró csokoládéja, valamint az olaszok nutellás palacsintája sem új keletű. A hagelslag mégis más, mégpedig a csokidara és a vajas kenyér szokatlan párosítása miatt.

Hagelslag gyümölcsökkel

Honnan ered a hagelslag?

A hagelslag azonban sokkal régebbi, mint például az amerikai palacsinta - már évszázadok óta eszik a hollandok. A sprinkles, vagyis az a csokidara, amivel a kenyeret megszórják, a holland kultúra része. A fura édesség története egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a hollandok cukrozott ánizsmagokat ropogtattak kenyérrel, mint egyfajta tradicionális ételt.

Az 1800-as évekig a színes, cukrozott ánizsmagokat muisjes néven ismerték, ami szó szerinti fordításban egérkéket jelent. A muisjes ma is létezik, azonban főként ünnepek alkalmával fogyasztják, míg a hagelslagot reggelire eszik.

Variációk hagelslagra

Hogyan edd a hagelslagot?

Nincs megkötés, hogy milyen kenyér illik hozzá, az egyetlen szabály, hogy kend meg vajjal, mivel csak így fog megtapadni a csokoládé. Az igazi hagelslaghoz hideg és elég vastag vajréteg kell, azonban van, aki kissé olvadtan szereti a csokoládét a kenyéren, ezért meleg pirítósra keni a vajat.

Ha tovább szeretnéd fokozni az élvezeteket, akkor ne vajat, hanem mogyoróvajat kenj a kenyérre! Arra azonban figyelj, hogy a hagelslag nem egyenlő a nálunk kapható tortadíszítő reszelékkel, ugyanis a holland recept szerint minimum 35 % kakaótartalommal kell rendelkeznie a csokidarának.

Kedvet kaptál a hagelslaghoz?

Klasszikus hagelslag:

Banános hagelslag:

Hagelslag mennyország:

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Khirret, a különleges "pollenédesség", ami a Mózest oltalmazó nádból készül

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...