Ez az életmódblogger annyira egészségesen akart étkezni, hogy majdnem belehalt

A clean eating, vagyis a tiszta étkezés lényege, hogy adalékanyagmentes ételeket eszünk. Egy életmódblogger azonban már az életét veszélyeztette az egészségmániájával.

Te is azt hitted, hogy nincs olyan, hogy egy életmód túl egészséges? Christina Rice, amerikai életmódblogger a - szerencsére - élő példa arra, hogy az egészséges életmódot, vagy legalábbis az annak gondolt életvitelt is túlzásba lehet vinni.

Túlzásba vitt "egészség"

Christina kényszeressége eleinte a rendszeres mozgáshoz való ragaszkodásában merült ki: heti 6 napon keresztül 75 percet edzett. Ha ez nem történt meg, szorongani kezdett, úgy érezte, hogy nagy bűnt követ el a teste ellen, ha egyetlen napot is kihagy. Majd azért, hogy még egészségesebb legyen, elkötelezte magát a clean eating étkezés mellett is, ami a minimálisan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásán alapul.

Christina emésztési problémákkal küzdött, és az ételek hatásairól az interneten igyekezett tájékozódni:a szénhidrátokról, a zsírokról és a cukorról keringő netes rémtörténetek miatta minimálisra szorította a szerinte egészségtelennek tartott ételek bevitelét. Kizárta az összes édességet, zsírt és keményítőt tartalmazó ételt, de még a gyümölcsöket is mellőzte. Ennek köszönhetően – bár nem állt szándékában – kórosan lesoványodott, amíg végül észbe kapott, és szakemberek segítségével tudatosította magában, hogy mindvégig az orthorexia nevű betegséggel küzdött.

Így nézett ki Christina az orthorexia diagnózisa előtt

Az orthorexia egy hivatalosan még el nem ismert betegség: olyan evészavar, ami az egészséges táplálkozás iránti megszállottságot jelenti, ami valójában az egészséget súlyosan veszélyezteti. Az orthorexiát nem egyszerű diagnosztizálni: amikor Christina elmesélte, hogy rendszeresen, heti 6 napot mozog, és a lehető legtisztábban étkezik, az orvosa első hallásra nem talált az életvitelében semmi kivetnivalót.

Orthorexia - az alattomos pszichés zavar

Mindeközben Christina érezte, hogy valami nincs rendben: soha nem ment el a barátaival közös programokra, ha azok az edzéseivel egy időpontra estek, és ebédelni, vacsorázni sem tartott velük, ha nem passzolt a szigorú étrendjéhez az adott hely. Mivel orvosától nem kapott válaszokat, a blogger online kezdett kutatni, és körülbelül 15 dietetikussal beszélt, de senki nem tudott segíteni rajta. Majd amikor a súlya 33 (!) kilogrammra csökkent, találkozott egy táplálkozási szakemberrel, aki kertelés nélkül a szemébe mondta: bármelyik pillanatban meghalhat. Ekkorra a testzsírszázaléka körülbelül 6,8 százalék volt - az átlag 25-30, de a 10 százalék alatti érték már nem mondható egészségesnek.

Christina Rice kevésbé szorongóan

A táplálkozási szakember és egy pszichológus segítségével Christina felhagyott addigi egészségtelen étkezési szokásaival, és újrafogalmazta az egészséges ételekről alkotott képét. Lépésről lépésre haladt, eleinte szó szerint egy csepp olajat használt a sütéshez, és fél banánt tett a reggeli turmixába. Étrendjébe a komplex szénhidrátokat és az egészséges zsírokat is felvette, valamint gluténmentesen étkezett, mivel kiderült, a glutén okozta az emésztési problémáit. Saját története arra ösztönözte a bloggert, hogy terápiás táplálkozási szakértő legyen, és segítsen a hozzá hasonló problémákkal küzdő nőknek.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Facebook

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...