Ez a cuki kütyü a gluténérzékenyek új barátja!

Gluténérzékenyként, cöliákiásként nagy gondot jelent, hogy nem tudunk nyugodt szívvel rendelni az étteremben, nem tudunk feloldódni a baráti összejöveteleken. Itt a segítség!

A cöliákiával (a hétköznapi nyelven lisztérzékenység néven ismert betegség) élők pontosan tudják milyen érzés étterembe menni - és ott nagyon óvatosan rendelni, vagy a legkisebb gyanú esetén inkább nem rendelni semmit.

Akik nem ismerik részletesen ezt a betegséget, még azt is gondolhatják, hogy nem olyan vészes a helyzet: hiszen lelhet enni az étteremben rizst, krumplit, salátát, húst. De ha az étteremben a krumplit esetleg ugyanabban az olajsütőben sütik, mint a rántott húst, a levesbe belefőzték a tésztát, a salátára bolti öntetet öntöttek - máris kockázatossá válnak a legegyszerűbb ételek is. És ugyanez igaz vendégségre, bulikra, baráti összejövetelekre is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Cöliákiád van? Biztos?

Van már megoldás!

Az amerikai 6SensorLabs tavaly ősszel bocsájtotta piacra a Nima elnevezésű kis hordozható egységet, amelynek segítségével ellenőrizhetjük az ételek gluténtartalmát.

Nima - az új jóbarát

Az ellenőrzés során egy kis cserélhető kapszulába kell betenni az ellenőrizni kívánt ételből egy kb. fél kiskanálnyi mintát, majd a kis készülék kb. két perc alatt megvizsgálja, hogy a minta tartalmaz-e glutént (20 ppm a jelzési szint). Ha nem tartalmaz - akkor "mosolygó arccal" jelzi, hogy fogyasztható, ha tartalmaz, akkor pedig "szomorú arccal" jelzi, hogy jobb, ha elengedjük az ételt.

A Nima jelenlegi ára 200 USD (~60 000 Ft), és bár hazánkba még nem érkezett meg, biztos vagyok benne, hogy hosszú távon valódi segítséget jelent majd a gluténra érzékeny személyeknél.

Olvastad már?

Tények a gluténról

A Nima kitalálói két sokakat érintő allergiára gondolva, a jövőben tervezik, hogy elkészítik a kis készülék tej-, és földimogyoró-ellenőrző testvéreit is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...