Ez is csak a Japánoknak juthatott az eszébe: Édes fagyi és sós hal egy tányéron

Amikor egy kis desszertről álmodozunk, nem feltétlenül egy halas fagyi jut az eszünkbe. Japánban azonban máshogyan gondolják - ezt is.  

A japán Yuzuan étterem vendégei új kedvencet rendelhetnek a vacsorájuk végeztével. A meleg nyári napokon sokaknak jól esik egy kis lágy, vaníliás, gyömbéres fagyi, amit a vendéglő séfje roston enyhén megsütött bonitófilével (csíkoshasú tonhal) kombinál. Jár mellé néhány vastag fokhagymaszelet is, ami ennek a halnak tradicionális kísérője.

A gyömbér, fokhagyma és bonitó Japánban jól ismert triójával feldobott fagyittöbbféle szezonális zöldséggel és gyümölccsel tálalják. Minden összetevő a vendéglőnek is helyet adó Kochi Prefektúrából származik. Az egyetlen nem lokális hozzávaló az a csokival bevont, Pocky márkájú kekszrudacska, ami Japánban igazi kultikus csemege.

A desszert hihetetlenül népszerű, sokan rendelik ezt a Yuzuanban. A SoraNews szerint

nem csupán a fogás egzotikuma vonzó, hanem az ízkombináció is világbajnok.

A leheletnyi gyömbér jól kiegészíti a fagyi édességét, és ennek a visszafogottságnak jó ellenpontot képez a határozott, erős ízű hal.

Azoknak, akik az egész vacsorájukat a halas fagyi jegyében szeretnék elkölteni, az étterem komplett menüt kínál erre a fogásra alapozva: rizs, miso leves és egy gombóc matcha-teás fagyi egészíti ki a gyömbéres, bonitós különlegességet.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Kicsit sem bánjuk, hogy ez az építész lány szakmát váltott és újhullámos cukrász lett

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...