Ez az 5+1 egészséges alapanyag mindig legyen otthon a szekrényben

Az egészséges étkezés és főzés egyik legfontosabb alapszabálya, hogy mindig legyenek otthon megfelelő hozzávalók. Az alábbi alapanyagok mindig jó kiindulópontok egy egészséges étrendhez.

Szárított és konzerv hüvelyesek

A bab- és lencsefélék kifejezetten egészségesek, és nagyon sokáig elállnak, ha nem használod fel őket. A konzervbabok például szobahőmérsékleten 2-5 évig tarthatók, a szárítottak akár egy évtizedig is jók maradnak. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal: van bennük bőven rost, magnézium, B-vitamin és vas. A bab vagy a lencse is tökéletes főzeléknek, a csicseriborsó pedig a legjobb saláták, hummuszok alapanyaga lehet.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Indiai babfőzelék

Varázsoljuk otthonunkba indiai ételek illatát és ízét ezzel a nagyon könnyű recepttel. A híres kókusztejes vöröslencse curry-t készítettük el most, bab felhasználásával!

Magfélék

A diófélék és magvak egészséges zsírforrásként vannak jelen a megfelelő étrendben, ráadásul legtöbb fajtájuknak magas a fehérje- és rosttartalma is. A típustól függően 1-4 hónapig bírják szobahőmérsékleten, és salátákkal, húsokkal, édességekkel is nagyon jól megy az ízük. Sokszínű felhasználásuk miatt a reggelihez, az ebédhez és a vacsorához is értékes alapanyagként szolgálnak.

Ízlés szerinti gabonafélék

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

A gabonafélék talán a legsokszínűbben felhasználható alapanyagok közé tartoznak, salátákhoz, főételekhez, reggelikhez, nassolnivalóhoz tökéletesek. Persze gabonaféléje válogatja, mire jó: a zab például tökéletes a reggeli zabkásához, de ledarálva egészséges lisztként is felhasználható, a rizsfélék egészséges széndhidrátforrást jelentenek, a quinoa pedig a salátákban verhetetlen. Ráadásul a romlandók is hónapokig eltarthatók, de van olyan is, ami évekig eláll.

Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, de biztosan mindenki járt már úgy, hogy a megvásárolt mennyiség egészen egyszerűen rárohadt, és nem tudta felhasználni. Régen azt hitték, hogy a fagyasztott változatok kevésbé egészségesek, és a tápanyag nagy része elveszik a fagyasztás során, ma viszont már tudjuk, hogy ez nem így van, és a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök tökéletes alternatívát jelenthetnek a friss változatra. Leveseket, főételeket, főzelékeket, nassolnivalókat friss helyett fagyasztott termékekkel is tökéletesen el lehet készíteni.

Pórés kukoricaleves

Ezt az egyszerű levesreceptet gyermekeim nagymamájától tanultam, aki egyik Egyesült Királyságban töltött útja során gyűjtötte.

Savanyított ételek

Még csak most kezdjük el kapiskálni, hogy a savanyított, azaz fermentált ételek mennyire egészségesek az emésztésünk szempontjából. Kutatások kimutatták, hogy segíthetik az emésztőrendszer működését, és csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, valamint a vércukorszintet. Éppen ezért nem baj, ha mindig van otthon egy kis savanyú káposzta, kimcshi és kovászos uborka – mindegyik jó sokáig eláll, így nem kell amiatt aggódnod, hogy esetleg nem eszed meg időben. De akár te magad is készíthetsz pár izgalmas, fermentált zöldséget.

Fermentált spárga

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási ...

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

Tojás

Ugyan a tojás nem egy kifejezetten sokáig elálló étel, de nagyon egészséges, és rengeteg formában felhasználható, ezért érdemes mindig tartani otthon. A tojások rengeteg fajta egészséges étel alapanyagai lehetnek. Azért nagyon gyorsan kidobni sem kell: a hűtőben akár 5 hétig is elállnak. A legjobb az, ha szabadon tartott tyúkok tojásait veszed, mert elméletben sokkal több bennük a tápanyag, hiszen a tyúkokat jobban tartják, és jobban is etetik, mint a fogságban, ketrecben tengődő társaikat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...