Ez alapján válassz mikrót – teszteltek a Tudatos Vásárlók

Sugárzás nem fenyeget, de néhány jó kajáról lemaradhatsz egy fapados mikróval - ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb tesztjéből.

A fogyasztói szervezet tesztjében 154 mikrót hasonlítottak össze laboratóriumi mérések eredményei alapján. Vizsgálták a termékek működését melegítés, főzés, kiolvasztás, sütés és grillezés közben, valamint energiahatékonyságuk alapján. Emellett szakértők értékelték a készülékeket felhasználói szempontból.

Nem fenyeget sugárzásveszély mikrózás közben

A vizsgálatokat a szakemberek a mikrohullám-szivárgás tesztjével kezdték: sugárzásmérő készülékkel vizsgálták, veszélyes-e a használójára nézve a mikró. A tesztben található készülékek mind átmentek ezen a vizsgálaton, vagyis egyik tesztelt modell esetében sem fenyegeti határérték feletti sugárzás a készülék használóját.

A 154 vizsgált mikró ára alapján két jól elkülönülő csoportba sorolható. Az olcsóbb “hagyományos” mikrók ára pár tízezer forintnál kezdődik. Ezek jellemzően arra alkalmasak, hogy felolvasszuk és melegítsük benne az ételt, italt. Legfeljebb kisebb grillfunkciós készülékek esnek még ebbe a mezőnybe. Ha a háztartásban már van egy jó sütő, és csak arra használnánk a készüléket, hogy felmelegítsük olykor a hazait, vagy a buli maradékát, tökéletesen elég egy “sima” mikrót vennünk.

Mennyit ér a külcsíny egy egyszerűbb mikró esetén?

A tesztben szereplő 31 egyszerűbb mikró ára 18 és 169.000 Ft között mozog. Ezek közül 3 készülék beépíthető, ami szerencsés választás lehet, ha a konyha eleve zsúfolt és az is szempont, hogy az összkép letisztultabbá váljon. Az IKEA beépíthető mikrohullámú sütője nem csak 40.000 Ft-os átlagárával tűnik ki e 3 modell közül, de teljesítményét tekintve is alig marad el a másik két beépíthető “alap” mikróhoz képest, melyeket 75.000, illetve 169.000 Ft-os átlagáron kínáltak a piacon a teszt időpontjában.

Látszólag mikró, valójában sütő?

A mikrók új generációja már lényegesen többet tud ennél. Az ún. kombinált mikrohullámú sütők az alapokon kívül légkeveréses és grill funkcióval is rendelkeznek, így ugyanúgy tudsz sütni velük, mint egy hagyományos sütővel. Ez a legdrágább fajta a mikrók között, ami azonban relativizálódik akkor, ha például nincs hely otthon a sütőnek, mivel több sütési funkciót is ki lehet váltani vele. A grill funkcióval ellátott mikrohullámú sütőkkel halat, húst, zöldségeket is készíthetsz, csakúgy mint egy hagyományos sütőben. Árazás terén ezen készülékek ára nagy különbségeket mutat. A tesztben szereplő 85 grill funkciós mikró ára 24.000 és 308.000 Ft között mozog. Épp ekkora a különbség van az egyes modellek eredményei között is. Ráadásul csupán az ár alapján kevéssé következtethetünk biztonsággal a részletes eredményekre.

Ismerkedj a mikrohullámú sütőkkel!

A Tudatos Vásárlók tesztjében szereplő modellek teljesítménye 700–1000 watt között mozog, mivel ezek a leggyakoribb lakossági felhasználású típusok. Használat során fontos, hogy ne tekerd maximumra a mikrót azért, hogy gyorsabban készüljön el a vacsora. Ez néhány ételt teljesen kiszáríthat, a külseje megéghet, míg belül nyers marad, ami gasztronómiai szempontból az egyik legrosszabb kombó. A legtöbb étel sütési idejét a mikrohullámú teljesítményének függvényében módosítani kell, érdemes pontosan követni az egyes termékek elkészítési instrukcióit. Szintúgy lényeges, hogy készétel melegítésnél se használd maximumon a készüléket, így érheted el, hogy az étel egyenletesen melegedjen át.

Az egyszerűbb modelleknél csak az időt és a teljesítményt tudjuk variálni. Az ennél bonyolultabb készülékek már rendelkeznek automata programmal a legnépszerűbb ételekre, így pl. pattogatott kukoricára vagy a héjában sült krumplira. Itt is igaz, hogy érdemes átnézni a használati utasítást, mivel a mikrohullámú ikonjainak jelentése sokszor nem egyértelmű.

Néhány modell rendelkezik többlépcsős programmal is, így a mikrohullámú sütő először kiolvasztja, majd megsüti az ételt. De vannak olyan hasznos funkciók is, mint például az idegesítő mikró-hangok elnémítása, így egy jó mikrohullámú sütővel ezeket is kiiktathatod az életedből.

A Tudatos Vásárlók mikrohullámú sütő tesztjében többek között ezeket is kipróbálták a vizsgálatba bevont szakértők, amikor a felhasználói élményt értékelték.

Válassz okosan!

Mikróvásárláskor elsőként azt érdemes eldöntenünk, hogy alap készülékre vagy egy új generációs mikróra van szükség. Ha sütésre, grillezésre is szeretnéd használni a mikródat, mert nincs igazán jó sütőd, remek multifunkciós eszközre találhatsz a mikrók kínálatában. Ugyanakkor néhány dologra érdemes odafigyelni!

“Bár (elméletileg) bármilyen ételt lehet mikrózni, léteznek jobban és kevésbé jól mikrózható ételek. Ha az ételeid döntő többségét mikrohullámú sütőben szeretnéd elkészíteni, mindenképp magas nedvességtartalmú alapanyagokat válassz, mint például a csont nélküli baromfit vagy a halat. Mivel lédús ételekről beszélünk, nem fognak kiszáradni - feltéve, ha a megfelelő hőfokon és ideig sütöd őket” - javasolják a Tudatos Vásárlók.

A teszt részletes eredménye előfizetés ellenében itt érhető el.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...