A családi élettér központi helyisége a konyha - itt főzünk, eszünk, kávézunk és cseverészünk a családtagokkal vagy a barátnőkkel, miközben sokszor sürögnek-forognak körülöttünk a gyerekek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ez a környezet biztonságos legyen mindenki számára.
Mert bizony a konyháinkban állandó a meleg, a nedvesség, a pára, a cukor, a zsír, és az ételmaradékok ideális táptalajt adnak a kórokozók számára. A mindennapokban és a konyha takarítása során is alaposan figyelj a következő helyekre, szennyezettebbek lehetnek, mint gondolnád!
1. Mosogatószivacs
A szivacsok és törlőrongyok a legveszélyesebb baktériumforrások. Ne hagyd őket vízben állni, gondosan csavard ki őket, majd tedd páramentes helyre őket megszáradni! A 75 százaléka szennyezett coliform baktériumokkal, ide tartozik többe közt a szalmonella és az E.coli is, ami azért hátborzongató, mert szinte kizárólag ürülékből származik, és súlyos megbetegedést okozhat.
2. Vágódeszka
A fából készült vágódeszka rostjai között szintén könnyen megbújhatnak a baktériumok. Használat után rögtön mosd el a deszkát, mielőtt előtt pedig használnád, alaposan szárítsd ki! Ha nagyon régi, jobb, ha ki is cseréled.
3. Konyharuha
Nem csak a szivacsod vagy a törlőrongyod, de a konyharuhád is igen szennyezett lehet, ezért is jó, ha gyakrabban cseréled. Fontos, hogy soha ne használd ugyanazt a rongyot a nedves konyhapult vagy a tűzhely felitatásához, mint amivel az edényeket és tányérokat fogod meg (vagy ne adj isten törlöd el)!
Tudtad?
A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!
4. Hűtőszekrény
A hűtőben lévő zöldségek, gyümölcsök és húsok olyan közeget teremtenek, ahol a baktériumok szinte lubickolhatnak. Ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket, a legjobb amit tehetsz, hogy külön rekeszekben tartod a zöldségeket, húsokat és gyümölcsöket, és rendszeresen tisztítsd meg a hűtőt langyos vízzel kevert fertőtlenítővel.
5. Pára- és szagelszívók
Könnyen bacitelep válhat ezekből a készülékekből is, többek közt a felszálló gőz miatt. Sőt, bármilyen félelmetes is, de akár be is gyulladhatnak az olajoknak, zsíroknak és a rengeteg oxigénnek köszönhetően. Így mindenképp tisztítsuk őket rendszeresen, és az előírásokat figyelembe véve cseréljük a szűrőt!