Ez az 5 legmocskosabb hely a konyhádban, ahol több a baci, mint gondolnád

Nemcsak a villamos kapaszkodója vagy az orvosi rendelő kilincse hemzseg a baktériumoktól, hanem bizony a szeretett konyhában is bacilusok hada állhat bevetésre készen! (x)

A családi élettér központi helyisége a konyha - itt főzünk, eszünk, kávézunk és cseverészünk a családtagokkal vagy a barátnőkkel, miközben sokszor sürögnek-forognak körülöttünk a gyerekek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ez a környezet biztonságos legyen mindenki számára.

Mert bizony a konyháinkban állandó a meleg, a nedvesség, a pára, a cukor, a zsír, és az ételmaradékok ideális táptalajt adnak a kórokozók számára. A mindennapokban és a konyha takarítása során is alaposan figyelj a következő helyekre, szennyezettebbek lehetnek, mint gondolnád!

1. Mosogatószivacs

A szivacsok és törlőrongyok a legveszélyesebb baktériumforrások. Ne hagyd őket vízben állni, gondosan csavard ki őket, majd tedd páramentes helyre őket megszáradni! A 75 százaléka szennyezett coliform baktériumokkal, ide tartozik többe közt a szalmonella és az E.coli is, ami azért hátborzongató, mert szinte kizárólag ürülékből származik, és súlyos megbetegedést okozhat.

2. Vágódeszka

A fából készült vágódeszka rostjai között szintén könnyen megbújhatnak a baktériumok. Használat után rögtön mosd el a deszkát, mielőtt előtt pedig használnád, alaposan szárítsd ki! Ha nagyon régi, jobb, ha ki is cseréled.

3. Konyharuha

Nem csak a szivacsod vagy a törlőrongyod, de a konyharuhád is igen szennyezett lehet, ezért is jó, ha gyakrabban cseréled. Fontos, hogy soha ne használd ugyanazt a rongyot a nedves konyhapult vagy a tűzhely felitatásához, mint amivel az edényeket és tányérokat fogod meg (vagy ne adj isten törlöd el)!

Tudtad?

A Nemzeti Közművek segítségével - Magyarországon egyedülálló módon - egy kézben tarthatod áram- és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeidet. Modern, ügyfélközpontú 21. századi otthonszolgáltatóként az Nemzeti Közművek gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb kiszolgálást biztosít.Részletes információért kattints ide!

4. Hűtőszekrény

A hűtőben lévő zöldségek, gyümölcsök és húsok olyan közeget teremtenek, ahol a baktériumok szinte lubickolhatnak. Ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket, a legjobb amit tehetsz, hogy külön rekeszekben tartod a zöldségeket, húsokat és gyümölcsöket, és rendszeresen tisztítsd meg a hűtőt langyos vízzel kevert fertőtlenítővel.

5. Pára- és szagelszívók

Könnyen bacitelep válhat ezekből a készülékekből is, többek közt a felszálló gőz miatt. Sőt, bármilyen félelmetes is, de akár be is gyulladhatnak az olajoknak, zsíroknak és a rengeteg oxigénnek köszönhetően. Így mindenképp tisztítsuk őket rendszeresen, és az előírásokat figyelembe véve cseréljük a szűrőt!

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...