A 2007-ben indult kezdeményezés évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Az új, kreatív ötletek és különleges ízvilágok minden évben nagy izgalommal és várakozással töltik meg a versenyidőszakot, melyet most a közönség is testközelből megtapasztalhatott. Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon.
A szakmai zsűri négy fordulós értékelés után hirdet győztest
Ebből az első kört 2016. március 10-11-én rendezték, mely során az anonim nevezett tortákból választották ki a tíz továbbjutót, melyek a következők:
- Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)
- Bakonyi Túrós Csusza Torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)
- Fertődi Selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)
- Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)
- Málnás Tripla Csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)
- Nagyi gyümölcsöse – Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)
- Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
- Szentendrei Mézes-málnás „Annamari” torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)
- Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)
- Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
A tíz továbbjutó tortát a júniusi második körben újrakóstolják és kiválasztják a három döntőst. Júliusban, a harmadik körben a három döntős alkotás készítőivel konzultálva a zsűri javaslatokat tesz a torták további tökéletesítésére.
Végül a negyedik, utolsó zsűrizési körben a tortákat a szakmai zsűri előtt kell elkészítenie a versenyzőknek,ahol újra pontozással választják ki a győztest, hogy augusztusban kihirdethessék az idén jubileumi, tizedik Magyarország Tortáját.
Címfotó: Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta, az év tortája 2015