Penészt és méreganyagot találtak több népszerű snackben is

Egy nemrég lezárult termékteszten egy népszerű snacket vizsgáltak be, és kiderült, hogy a termék penészt és méreganyagokat is tartalmaz.

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy német kutatás szerint jelentős mennyiségű hamis olivaolaj található a boltokban. Ezúttal pedig olyan extrudált kukoricapelyhekről érkezett hír, amikben penészgombát, ásványi olajokat, és mikotoxinokat találtak, írja a Házipatika. A szennyezett termékekről a német ÖkoTest oldala számolt be először, akik szerint a 19-féle megvizsgált extrudált kukoricapehely közül több is megbukott a szóban forgó termékteszten.

Penészt és méreganyagot találtak ebben a snackben

Rákkeltő anyagokat is találtak bennük

Az említett teszt során tíz termékben penészgomba-toxinokat, háromban pedig változó mennyiségű ásványi olajat mutattak ki

– emeli ki a cikk.

Sőt, egyes kukoricapelyhekben mikotoxinokat is találtak a szakemberek. A tesztek kimutatták továbbá a potenciálisan rákkeltő zearalenon és a vélhetően karcinogén ochratoxin jelenlétét is a termékekben, sőt, ea vérképzést, az emésztést, az idegrendszert és az immunrendszert is befolyásoló deoxinivalenol jelenlétét is sikerült igazolniuk.

Rengeteg sót tartalmaznak

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a megvizsgált kukoricapelyhek harmadában meghaladta a 100 grammonkénti 0,1 grammot a nátrium mennyisége. Végül a termékteszten részt vett rágcsálnivalók közül mindösszesen négy termék kapott „kiváló” minősítést, ami annyit jelent, hogy ezekben a termékekben legfeljebb nyomokban lehetett kimutatni penészgomba-toxinokat. Három kukoricás snack továbbá „elégtelen”, négy pedig „nem megfelelő” minősítést kapott a teszten.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek