Izland délnyugati részén múlt héten, több mint 800 év után kitört egy vulkán. Az esemény persze sok nézelődőt vonzott a környékre, akik közül néhányan kipróbálták, milyen a láván főzni.
Ugyan fantasztikus élmény lehet, egyáltalán nem veszélytelen láván főzni. Az önjelölt szakácsokban azonban kevés félelem lehetett: kolbászokkal és pillecukorral felszerelkezve vágtak neki az útnak az aktív lávafolyam felé. Élményükről beszámoltak a helyi médiának.
Abszolút lélegzetelállító. Elég rossz szaga van. Számomra a legmeglepőbb dolog a láva narancssárga színe volt: sokkal mélyebb, mint amire számít az ember
- mondta a 21 éves Ulvar Kari Johannsson.
A hatóságok nem sokkal az eset után közleményt adtak ki a lakosság biztonsága érdekében. Felhívták a figyelmet arra, hogy a vulkánkitörés nagyon veszélyes jelenség.
Izlandon amúgy nagy hatással van a vulkáni aktivitás a gasztronómiára. Egy kis településen például, ahol rengeteg termálvizes forrás található, egy leleményes helyi pék kenyereket kezdett sütni a gejzírek mellett.
A földbe ásott rozskenyér receptje több száz éve ismert a faluban, generációkon át vándorol. 24 óráig sül a talaj alatti hőben, állaga tömör, süteményszerű. Igazán különleges találmány.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Érdekességek a világ minden tájáról itt: