Íme, az igazság az extraszűz olívaolajról: nem mindig egészséges választás

Az extraszűz olívaolajról csak jót hallani. Legalábbis idáig úgy tudtuk, hogy csakis előnyösen hat az egészségre. Egy új tanulmány viszont érdekes felfedezést tett.

A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikált friss tanulmány szerint az extraszűz olívaolaj fogyasztása nem mindenki számára jó ötlet.

Saláta olívaolajjal
Íme, az igazság az extraszűz olívaolajról: nem mindig egészséges választás

Akinek koleszterinproblémája van, az jobb, ha figyel!

A mediterrán és a vegán étrend részeként is gyakorta fogyasztott extraszűz olívaolajról ódákat lehetne zengeni, azonban egy friss tanulmány rámutatott, hogy nem mindenkinek előnyös, ha a koleszterinszint csökkentése a cél. A Floridai Egyetem és egy betegségkutató intézet közösen vizsgálta a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit olyan személyek esetében, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

A kutatók negyven 18 és 79 év közötti résztvevővel dolgoztak, akik 8 héten át vegán étrendet folytattak.

A kísérlet 4 hetében 4 extra kanál extraszűz olívaolajat fogyasztottak minden nap, majd egy hét szünet után újabb 4 héten keresztül folytatták ezt a táplálkozást, de ekkor már elhagyták az extra kanál extraszűz olívaolajat.

Szaftos vegán mac&cheese

Bizony, sajt nélkül is lehet sajtos makarónit készíteni: ez a vegán recept ráadásul nem az élelmiszerboltok feldolgozott sajthelyettesítő termékeit használja, hanem egészséges ...

Az összegzés szerint mindkét esetben megfigyelhető volt a koleszterin- és vércukorszint, valamint a gyulladási értékek javulása a diéta előtti értékekhez képest. Mint kiderült, az sem mindegy, hogy hogyan követi egymást a kevés és a több olívaolaj fogyasztásának időszaka.

Mikor a bőséges időszak után váltottak kevesebbre a résztvevők, akkor a rossz koleszterinszint értéke csökkent, viszont ha az alacsony fogyasztású olajról tértek át a magasabbra, akkor gátolta a rossz koleszterin további csökkenését az olívaolaj.

Az extraszűz olívaolajban is van telített zsír

A kutatók úgy gondolják, hogy az extraszűz olívaolajban lévő telített zsír van hatással arra, hogy hogyan dolgozza fel a máj koleszterint, végül pedig emelkedik a vérben lévő mennyiség, ezzel növelve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy azoknak, akik szívbetegségre hajlamosak, azoknak célszerű lehet elhagyni étrendjükből az extraszűz olívaolajat.

Ennek igazolására azonban további kutatások szükségesek.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

6 kiváló termelői piac az országban – Minden, ami finom...

Piacra járni fantasztikus program. Aki szeretne jobban belelátni egy közösség életébe, megismerne helyi termelőket és kisiparosokat, annak akár itthon, akár külföldön is kihagyhatatlan program a piacozás. Mivel már egyre többen igyekeznek tudatosan vásárolni, szezonális és lokális alapanyagokból készíteni az ételeiket, egyre több a termelői piac országszerte, ahol helyi termelők földjeiről érkeznek a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök. Most mutatunk három vidéki és három budapesti opciót, ha te is kipróbálnád valamelyiket.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!